- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta se zna o najmoćnijem nuklearnom maču Rusije

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Najnovije ruske interkontinentalne rakete sistema Sarmat uskoro će stupiti na borbeno dežurstvo, najavio je predsednik Vladimir Putin. Ruski vojni eksperti objašnjavaju da je Sarmat moćna raketa koja leti ludom brzinom, a neprijateljski cilj može da gađa leteći i preko Severnog i Južnog pola. Pritom ne postoje sistemi PVO koji mogu da je presretnu.
Sarmat će, ističu eksperti, biti pouzdana garancija bezbednosti i suvereniteta Rusije jer iako kolektivni Zapad verovatno kuje agresivne planove protiv Moskve, ako neprijatelj zna da ruska država ima ovakvo oružje, neće smeti da izvrši nikakav napad jer bi to za njega bilo ravno samoubistvu.
Prema rečima ruskog predsednika, prve jedinice opremljene novom teškom raketom Sarmat stupiće na borbeno dežurstvo u najskorije vreme. Pored toga, Putin je naglasio da će Moskva i dalje razvijati nuklearnu trijadu.
„Sistemima Jars opremljena je polovina jedinica raketnih snaga strateške namene. Oružje trijade obezbeđuje globalnu ravnotežu“, poručio je on i dodao da je u toku i opremanje ruskih snaga modernim raketnim sistemima sa hiperzvučnim sistemima Avangard.

Jedan Sarmat u stanju da uništi ceo Teksas

Kako objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, RS-28 Sarmat je balistička raketa nove generacije.
„Ruske oružane snage dobiće moderne balističke sisteme koji mogu da se lansiraju u bilo kom pravcu. Bojeva glava ove rakete dostiže visinu na kojoj neprijateljsko protivraketno oružje ne može da je presretne“, ističe sagovornik Sputnjika.
Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin precizira da Sarmat ima domet više od 16.000 kilometara.
„To znači da ovo oružje može da napadne neprijateljski cilj ne samo preko Severnog pola, zapada, istoka, već i preko Južnog pola. Posebna karakteristika Sarmata je što njegove bojeve glave mogu da lete nepredvidim putanjama. Njih protivnik nikako ne može da presretne“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Ruski vojni ekspert Viktor Barance ističe da je najnovija ruska raketa Sarmat jedinstvena je iz nekoliko razloga.
„Ona pogađa ciljeve na udaljenosti od 18 hiljada kilometara. Zatim, zbog snage njenih bojevih glava. Ova raketa može da nosi između 10 i 15 bojevih glava. Ako se sumira njihova ukupna borbena moć, dobijamo više od 11 megatona TNT-a. Ovo govori o tome da je jedan Sarmat sposoban da uništi komad zemlje veličine, na primer, Francuske ili države Teksas“, upozorava Baranec.
Još jedna bitna stvar kod Sarmata je, prema njegovim rečma, hipersonični blok Avangard, koji može da dostigne brzinu od 27 maha.
„Ovaj blok je sposoban da manevriše na visini i kreće se „ludom“ brzinom. On „izluđuje“ svaki radar koji postoji na svetu. U svetu ne postoje takvi sistemi PVO koji bi mogli da presretnu ovu bojevu glavu. Neki stručnjaci su čak rekli da takav sistem neće postojati ni u narednih pedeset godina“, ističe Baranec.

Moskva zna da Zapad kuje agresivne planove

Na pitanje zbog čega je Rusija uopšte odlučila da razvije ovu moćnu raketu, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da se sama ideja o razvoju Sarmata pojavila zbog mogućih pretnji sa Zapada.
„Amerikanci su razvili sopstveni sistem protivraketne odbrane. Pored toga, napravili su kopnene komponente u blizini naših granica. Ovde se radi o pozicionim rejonima u Poljskoj, Rumuniji, na Aljasci. Istovremeno, pokušali su da nas ubede da ovaj protivraketni sistem nije napravljen protiv nas, već protiv Kine i Irana. Takođe, napravili su razarače koji su služili kao nosači protivraketnog sistema „Idžis“. Treba napomenuti da su istovremeno razvijali i strategiju trenutnog globalnog udara koji bi mogao da liši neku zemlju njenog nuklearnog potencijala“, ističe sagovornik Sputnjika.
Leonkov napominje da Moskva zna da kolektivni Zapad i danas kuje agresivne planove protiv nje. Zbog toga je i odlučila da unapredi i obnovi stratešku nuklearnu trijadu, pre svega – interkontinentalne balističke rakete.
„Oni ne kriju da se spremaju za rat sa Rusijom. Zbog toga, prisustvo ovakvog savremenog naoružanja poput „Sarmata“, koje neprijatelju neće dati šansu da preživi u ratu ako ga pokrene, predstavlja jedan od najmoćnijih faktora odvraćanja od njihovih mogućih sumanutih planova. Protivnik treba da bude svestan da Sarmat neće moći da zaustavi“, naglašava naš sagovornik.
Vladimir Putin predsednik Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
RUSIJA
Putin: Nastavićemo da razvijamo nuklearnu trijadu, okosnica "jars" i "sarmat"
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
RUSIJA
Nova ruska operacija za zaštitu od američke nuklearne agresije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala