- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova ruska operacija za zaštitu od američke nuklearne agresije

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Rusija razrađuje novu vojnu operaciju u cilju zaštite od moguće američke nuklearne agresije. Odbrambena operacija strateških nuklearnih snaga podrazumeva upotrebu savremenog strateškog ofanzivnog i odbrambenog, nuklearnog i nenuklearnog naoružanja, uzimajući u obzir najnoviju vojnu tehnologiju.
Jedan od ciljeva operacije snaga za strateško odvraćanje biće odbijanje globalnog udara SAD i NATO-a. To podrazumeva i suzbijanje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane kako bi se isključila mogućnost uništavanja ruskih balističkih raketa u vazduhu. Završna faza plana, predviđa nanošenje ogromne štete potencijalnom agresoru uz pomoć preostalog nuklearnog potencijala.
Da Rusija priprema novu vojnu operaciju uz korišćenje nuklearnog oružja za zaštitu od moguće američke nuklearne agresije saznalo se iz ruskog časopisa „Vojna misao“, koji izdaje Ministarstvo odbrane, a postojanje takvog plana, kako objašnjavaju vojni eksperti, može preventivno da deluje i spreči moguću agresiju od strane SAD. Drugim rečima, to je element odvraćanja.
Kako se navodi u članku, čiji su autori zamenik komandanta Strateških raketnih snaga vojske Rusije Igor Fazletdinov i pukovnik u penziji Vladimir Lumpov, SAD postepeno gube lidersku poziciju u svetu zbog čega raste agresivnost njihovog vojno-političkog kursa prema Rusiji, jer Vašington smatra da je Moskva glavni krivac za gubitak američke dominacije u svetu. Istovremeno, autori navode da, SAD, po svemu sudeći, planiraju da poraze Rusiju u formi „strateške (globalne) operacije u više sfera“.
Ruski ekspert Viktor Litovkin napominje da strategija Pentagona za fizičko uništenje Ruske Federacije kao suverene države predviđa uništavanje od 65 do 70 odsto ruskih strateških nuklearnih snaga, neutralizaciju preostalih nosača nuklearnog oružja pomoću globalnog protivraketnog odbrambenog sistema, a zatim nuklearni udar, minimalan ali dovoljan da uništi Rusiju.

„Da bismo ovo sprečili prirodno je da razvijamo odgovarajuće operacije koje neće dozvoliti SAD da steknu prednost nad našim strateškim nuklearnim snagama“, dodao je on, navodeći da su detalji nove vojne operacije koju razrađuje Rusija „vojna ili državna tajna“, te da je ni autori članka nisu i neće otkriti.

Ruski vojni ekspert Jurij Knutov podseća da su SAD razvile takozvanu multidomensku operaciju na više nivoa, koja se sprovodi istovremeno na kopnu, u vazduhu, vodi, sajber prostoru i kosmosu. Ta strategija se praktično primenjuje u Ukrajini, s obzirom na to da je ukrajinska vojska pod kontrolom SAD.
„Osim toga, ona podrazumeva i upotrebu nuklearnog oružja, jer je za SAD čak i sajber napad izgovor za nuklearni napad. S obzirom da se SAD rukovode savremenom strategijom vođenja vojnih operacija, Rusija takođe na osnovu iskustva iz specijalne vojne operacije u Ukrajini i američke strategije planira da obnovi svoju vojnu strategiju, uključujući mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja u zavisnosti od situacije koja se razvija na frontu...“, smatra Knutov.
© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationRusija je jedina zemlja u svetu koja ima hipersonično oružje, a ruske Strateške nuklearne snage pouzdano ispunjavaju ulogu odvraćanja potencijalnog protivnika
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Rusija je jedina zemlja u svetu koja ima hipersonično oružje, a ruske Strateške nuklearne snage pouzdano ispunjavaju ulogu odvraćanja potencijalnog protivnika

Da li nam preti nuklearni rat?

Pretnja od američke agresije je realna, ocenjuju eksperti. Planovi za potencijalni napad na Rusiju se čak i ne kriju. Na to, posebno, ukazuje razmeštanje globalnog sistema protivraketne odbrane duž ruske granice.
„Pretnja je realna, sve snage NATO bloka su tome podređene. Neki evropski političari su time opsednuti i otvoreno se o tome izjašnjavaju, pokazujući agresivnu orijentaciju prema Rusiji i pozivajući NATO zemlje na rat sa Rusijom, dok neki od njih čak govore da je neophodno da NATO zemlje prebace na ratnu ekonomiju kako bi se obuzdala Rusija. Svi na primeru Ukrajine vide da se obuzdavanje pretvara u rat. Odnosno, sada političari Evrope i SAD uvlače svet u treći svetski rat, podižući ulog, verujući da rezultati rata neće biti isti kao što su predviđali naučnici koji su razvili nuklearno oružje, ali bilo bi sasvim drugačije. Oni se olako odnose prema tom tipu oružja, verujući da posledice njegove upotrebe neće biti tako razorne kao što se ranije mislilo. Ovo je veoma opasna tendencija“, upozorava ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Zbog poteza koje povlači kolektivni Zapad na čelu sa SAD, koje sebe smatra apsolutnim hegemonom, rizikod trećeg svetskog rata uz upotrebu nuklearnog oružja raste i nema nagoveštaja da će tenzije u skorije vreme smiriti, iako postoji nada da će napori Rusije, Kine, Irana i Indije uroditi plodom i sprečiti izbijanje velikog rata, istakao je Leonkov.

U kakvom su stanju ruske strateške nuklearne snage

Sa oko 6.000 bojevih glava Rusija je vodeća nuklearna sila u svetu. Litovkin naglašava da Rusija nuklearno oružje razmatra isključivo kao sredstvo obuzdavanja, čija upotreba predstavlja krajnju i iznuđenu meru, te da Moskva nema nameru da prva upotrebi to razorno oružje. U skladu s tim, Rusija preduzima sve neophodne mere za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa, koje bi moglo da izazove vojne sukobe, uključujući nuklearne.
Govoreći o stanju ruskih nuklearnih snaga, Litovkin navodi da je nivo opremljenosti strateških nuklearnih snaga Rusije najnovijim sistemima viši od 91 odsto.
„To su najsavremeniji tipovi oružja i njima su praktično u potpunosti naoružane strateške nuklearne snage – i kopnene, i naša flota i avijacija. Dakle, oni štite naše nacionalne interese. Na primer, imamo strateški raketni sistem ‘Avangard’ sa hipersoničnim blokom, koji može da leti brzinom od preko 28 maha. Takve rakete i takav blok niko u svetu, uključujući i SAD. Ove godine stavljamo na borbeno dežurstvo novu stratešku raketu ‘Sarmat’, koja je najteža raketa na svetu. Teška je 200 tona i imaće oko 10 bojevih glava. Može da preleti ogromne udaljenosti od 16.000 kilometara, čak i kroz Južni pol, pošto Amerikanci na jugu nemaju PRO sistem. Štaviše, umesto tih bojevih glava, na ove projektile se mogu staviti četiri hipersonična bojeve bloka ‘Avangard’. Dakle, naše strateške nuklearne snage pouzdano ispunjavaju ulogu odvraćanja potencijalnog protivnika“, istakao je Litovkin.
Leonkov dodaje da se jačanje ruskih strateških nuklearnih snaga nastavlja i da će u potpunosti biti završeno kada se na borbeno dežurstvo stavi „Sarmat“, neophodan broj hipersoničnih sistema „Avangard“, podvodnih dronova „Posejdon“ i nuklearne krstareće rakete „Burevestnik“.
„Kada se sve ovo završi, moći će da se kaže da je nuklearni arsenal Ruske Federacije 100 odsto obnovljen“, dodao je on.
Ruske strateške nuklearne snage su predviđene za obuzdavanje agresije i gađanje strateških objekata protivnika u nuklearnom ratu. One predstavljaju glavnu komponentu nuklearnih snaga zemlje, koja obuhvata Raketne strateške snage, deo snaga Vojnomornaričke flote – morske strateške nuklearne snage, kao i deo Vojnokosmičkih snaga – avijacione strateške nuklearne snage.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Rusija spremna za najgore: Ako Amerika ne bude testirala nuklearno oružje - neće ni Moskva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala