Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta posle propasti "dijaloga" u Briselu: Za Prištinu nema sankcija, a za Srbiju...

© Foto : Sputnjiku ustupio Milan PetrovićPripadnici KBS-a ispred kuće Srđana Petrovića u Velikoj Hoči
Pripadnici KBS-a ispred kuće Srđana Petrovića u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Ne verujem da će Priština dobiti neke ozbiljnije sankcije, možda samo neku sitnu packu iz EU posle Samita koji se održava krajem ovog meseca. Kurti je pokazao odmah po povratku iz Brisela da nema nameru da stane sa hapšenjem i progonom Srba a to sigurno ne bi mogao bez podrške Zapada, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.
Posle odvojenih razgovora visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i glavnog pregovarača EU u dijalogu Beograda i Prištine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, a povodom krize na severu KIM i svega što je iz toga proizašlo, za par dana se očekuje sastanak ministara spoljnih poslova država EU a potom i Samit gde bi trebalo da se kosovsko pitanje nađe na dnevnom redu.

Kurti može da dobije samo packe

Na pitanje hoće li biti najavljenih sankcija za Prištinu ali i za Beograd i kakvih, doktor političkih nauka i analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi bio veoma iznenađen ako bi zaključci sa ovih skupova sadržali bilo šta pozitivno za Srbiju.
„Verujem da će ti zaključci sadržavati neke uopštene fraze o potrebi da se uspostavi mir i stabilnost na KiM i da treba pristupiti rešavanju ovog pitanja na duge staze i u skladu sa onim što je navedeno u Ohridskom sporazumu. Možda će se naći i dve fraze koje se tiču evropske perspektive i Prištine i Beograda, ali to bi bilo to. Ne očekujem ništa specijalno da se desi na tim skupovima. Evropski savet sam po sebi nije nešto ni bitan, on je tu da artikuliše ono što radi Miroslav Lajčak i zapadne ambasade na terenu,“ kaže Stanković.
Po njegovom mišljenju, neće biti nekih sankcija prema Prištini jer da su hteli već bi ih uveli. On podseća i da se one koje su najavili u dve faze Amerikanci i EU odnose pre svega na Kurtija lično, ali ne na nešto konkretno protiv Prištine.

Prištinu podržava u svemu Zapad

„To je više simbolika i verujem da će tako i ostati. I da im zatvore ekonomsku pomoć, Priština ima drugu stranu odakle će je dobiti, bilo da je to Albanija, Turska ili Amerika,“ veruje naš sagovornik.
Da će se upravo ovo desiti, kako kaže, dokaz su i sastanci u Briselu koji je trebalo da reše pitanje deeskalacije sukoba a završili su se insistiranjem da Beograd potiše Ohridski sporazum.

„Od Kurtija su samo zatražili da sprovede istragu o navodima koje je predsednik Aleksandar Vučić izneo o zlostavljanju i mučenju uhapšenih Srba i da razmotre priloženu dokumentaciju sa naše strane o tome. Tako da u suštini ovo je bio sastanak bez epiloga krize koja traje na Kosovu i Metohiji i nastavak agonije ovog političkog procesa, koji se naziva dijalog. Međunarodni pregovarači su zainteresovani za konačno rešenje, a Albanci ne popuštaju. Štaviše, iza te pompezne retorike krije se nasilje nad Srbima koje se sprovodi na terenu. S druge strane, Srbija je primorana da priča kako će se boriti da se očuva mir i stabilnost i da je za kompromisno rešenje kako bi se sačuvali Srbi na KiM,“ kaže naš sagovornik.

Naravno, uz sve ovo, dodaje Stanković, ide i prateći pritisak sa Zapada da Beograd prizna nezavisnost Kosova i potpiše Ohridski sporazum što je i sam Kurti naveo da bi bila olakšavajuća okolnost.

Dozirano držanje tenzije

„Lično mislim da Kurti sve radi po nalogu svojih zapadnih pomagača jer njima bi odgovaralo da je taj Ohridski sporazum potpisan. Ovako je stvar političke procene koliko će poglavlja iz tog sporazuma prihvatiti. Suština je u tome da je Kurtiju data dozvola da radi šta hoće,“ kaže Stanković.
Stanković napominje i da je Priština najnovijim hapšenjem Srba (jutros uhapšen Nenad O. u Severnoj Mitrovici) jasno stavila do znanja da će ona ići putem koji je sebi zacrtala i koji joj je očigledno dozvoljen.
Iz tog razloga smatram, kaže naš sagovornik, da nema granice i kraja svemu ovome, sem nekog masovnog nasilja, za koje mislim da se Kurti ipak neće usuditi da primeni, nego će nastaviti da ovim tempom drži tenziju "na kašičicu" dok ne slomi sve što se ima slomiti kod Srba.
Borelj je posle odvojenih susreta sa Vučićem i Kurtijem praktično prepričao šta se dešava na KiM, ističući da su već četiri nedelje svedoci bespotrebnog pogoršanja situacije protestima i nasilnim konfrontacijama. Dodao je da su članice EU i SAD bile jasne u apelu za deeskalaciju i pozivu na preduzimanju odlučnih koraka, kao i da smo na žalost svedoci upravo suprotnog. Međutim, osim što je ponovio da je obema stranama predstavio jasna očekivanja međunarodne zajednice, Borelj nije ponudio nikakvo rešenje za deeskalaciju krize na severu KiM.
SRBIJA
Ko je sledeći? Srbi sabijeni u geta: Kaznene ekspedicije dolaze da nas hapse
Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SRBIJA
Protest u Gračanici zbog hapšenja Srbina: Automobil nasilno prošao kroz okupljene, jedan povređen
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SRBIJA
Borelj: Rekao sam liderima – do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala