Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je sledeći? Srbi sabijeni u geta: Kaznene ekspedicije dolaze da nas hapse

Pratite nas
Na protestu u Gračanici zbog brutalnog hapšenja Dragiše Milenkovića, književnik i novinar Živojin Rakočević poručio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji sabijeni u geta u koja se danas dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi.
Više hiljada Srba okupilo se danas na mirnom protestu ispred policijske stanice u Gračanici zbog brutalnog hapšenja Dragiše Milenkovića koga prištinske vlasti terete za navodni ratni zločin.

Miran protest u Gračanici

Dopisnik „Novosti“ sa Kosova Dragana Zečević kaže za Sputnjik da su se građani okupili kako bi iskazali protest i revolt zbog neosnovanog hapšenja Srba, kako zbog jučerašnjeg hapšenja njihovog sugrađanina Dragiše Milenkovića, tako i Srba sa severa Kosova i Metohije.
Komšije i rođaci uhapšenog Milenkovića tvrde da je jučerašnje hapšenje bilo jako brutalno jer su pripadnici specijalne policije tokom premetačine u kući Milenkovića bacali ikone sa zida na pod. Prethodno su opkolili ne samo kuću Milenkovića već i čitavu ulicu u kojoj žive u naselju Kišnica, nadomak Gračanice, dodaje Zečevićeva.
„Građani su na današnjim protestima nosili parole 'Stop Kurtijevom nasilju', 'Nemojte da kriminalizujete Srbe', 'Svi smo mi Dragiša Milenković' a potom su posle jednosatnog mirnog protesta prošetali do manastira Gračanica. Bilo je pojačano prisustvo kosovske policije koji su u jednom trenutku pristigli sa više oklopnih vozila za razbijanje demonstracija, ali je protest građana protekao mirno“, zaključila je Dragana Zečević.

Srbi sabijeni u geta

Književnik iz Gračanice i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević obratio se građanima ali i prištinskim vlastima i tzv. međunarodnoj zajednici pitanjem – ko je sledeći?
„Kako živeti u društvu u kom se pitate ko je sledeći za hapšenje? Mi imamo potrebu da živimo u slobodi. Proterali su nas iz gradova. U Prizrenu živi četvoro Srba, u Prištini ih je manje od 15. Sabijeni smo u geta u koja se danas dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi. Dragiša Milenković je samo jedan od osam onih koji leže u zatvorima na pravdi boga.“

Zlo se preliva na sever Kosova i Metohije

Rakočević je potom pročitao imena zatočenih Srba: Nenad Arsić iz Čaglavice, Duško Arsić iz Matičana, Milorad Đoković iz Vitomirice, Goran Stanišić iz Slovinja, Zoran Đokić iz Peći, Zlatan Krstić iz Nerodimlja, Gavrilo Milosavljević iz Istoka i Dragiša Milenković iz Gračanice. On je dodao da su ti ljudi politički zatvorenici i da nikome nisu ništa zgrešili.
„Jednog su prisiljavali da proda svoje imanje i rekli da je zločinac. Drugi je legalizovao svoj stan u Istoku, eno ga u zatvoru. Treći je pokušao da se vrati u Vitomiricu, godinu dana je već u zatvoru. Mi moramo da shvatimo da međunarodna zajednica pod hitno mora da zaštiti naša geta. Vojnici Kfora moraju doći i pružiti nam sigurnost jer svo zlo koje smo mi trpeli i trpimo 20 i više godina, sada se preliva na sever“.
Rakočević je apelovao na okupljene Srbe da uprkos hapšenjima i svemu lošem što im se dešava ne prodaju svoja imanja.
Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SRBIJA
Vučić iz Brisela: Ne vidim razlog da razgovaram sa čovekom koji želi da izazove sukobe
Protest u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SRBIJA
Miran protest više hiljada Srba u Gračanici, policija i Kfor u pripravnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala