- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Preokret na tržištu nekretnina: Najveći pad cena stanova u poslednje dve decenije

CC0 / Pixabay / Berlin
Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Stambene nepokretnosti u Nemačkoj su početkom 2023. pojeftinile najviše od 2000. godine.
U prvom tromesečju cene su u proseku pale za 6,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku.
To je najveći pad cena od početka statističkog niza pre 23 godine. U odnosu na četvrti kvartal 2022. stanovi su bili u proseku 3,1 odsto jeftiniji.
Već u tom poslednjem tromesečju prošle godine statističari su registrovali osetni pad cena nekretnina, nakon što su godinama rasle. Glavni razlog preokreta na tržištu je jak rast kamatnih stopa, što je veoma poskupelo i kredite.
Uz to, faktor je i uporna inflacija koja je umanjila kupovnu moć građana, pa mnogi više ne mogu sebi da priušte kupovinu nepokretnosti. Posao sa bankarskim stambenim kreditima je već mesecima izrazito slab. Samo u aprilu se, prema podacima Bundesbanke, ponovo smanjio gotovo za polovinu.
Pad cena stanova zabeležen je početkom godine kako u gradovima, tako i u ruralnim područjima. Pri tome je u gradovima pad cena bio nešto veći. Najveća pojeftinjenja bila su u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu.
U tim metropolama, kuće za jednu ili dve porodice pojeftinile su 10,4 odsto, a za stanove se plaćalo 6,4 odsto manje nego u prvom tromesečju prošle godine, navodi nemačka agencija dpa.
novogradnja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
EKONOMIJA
Haotičan pad cena nekretnina: Dramatično upozorenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala