Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li je Kfor dozvolio upad prištinskih specijalaca na sever KiM: Ruski ambasador pita NATO generala

© AP Photo / Marjan VuceticAmerički vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću
Američki vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, pozvao je KFOR da vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da deluje nepristrasno i obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom KFOR-a.
„Komandant KFOR-a italijanski general Anđelo Mikele Ristuča je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja 2023. godine, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i KFOR upotrebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da se „zahvaljujući profesionalizmu“ KFOR-a navodno uspelo da se spreči dalja eskalacija i ljudske žrtve. Hvalisanje natovskog generala zvuči cinično i podrugljivo prema pokrajinskim Srbima”, navodi Bocan-Harčenko. Kako se dodaje u saopštenju, Srbi na Kosovu i Metohiji se opravdano nisu složili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila 2023. godine (čak su i zapadnjaci počeli da govore o potrebi ponavljanja glasanja, ali uz učešće Srba).
„Pripadnici KFOR-a, pak, od nekoga su dobili naređenje da zaštite snage bezbednosti kosovskih Albanaca i rasteraju srpski miting. Zar je to put ka deeskalaciji? Pre je obrnuto. Situacija na severu Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima, i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući decu. KFOR se od toga distancirao – verovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma“, navodi ambasador Rusije.
Bocan Harčenko je pozvao KFOR da se vrati svom mandatu koji je definisan od strane Saveta bezbednosti UN u Rezoluciji 1244, da deluje nepristrasno i da obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom KFOR-a.
„Smatramo da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuča dozvolio raspoređivanje snaga bezbednosti kosovskih Albanaca u blizini upravnih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine“, upitao je ambasador Rusije.
Kako je dodao, „iskrivljeni pristup NATO-a pitanjima očuvanja mira je dobro poznat“.
„Primer za to je dosledan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja, koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedeljivosti bezbednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS-u“, ističe Bocan Harčenko.
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SRBIJA
NATO republika na severu KiM: Američki kec iz rukava da sačuva nezavisno Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala