Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija 14 puta tražila od Nemačke da se ispita osumnjičeni za ubistvo Olivera - zašto odbijaju

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save
Pomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
Srbija je od Nemačke 14 puta tražila da ispita osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, ali je to odbijeno. U pitanju je bivši pripadnik OVK i dvostruki agent albanske i nemačke tajne službe ŠIK i BND, tvrdi Božidar Spasić, penzionisani pripadnik Službe državne bezbednosti.
Spasić je ovako prokomentarisao izjavu ministra policije Bratislava Gašića u Skupštini Srbije da se zna ko je ubica Olivera Ivanovića i da je on pod nemačkom zaštitom.
Gašić je rekao i da je Srbija tražila od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom taj čovek, da joj dostave podatke. Dodao je i da postoje slike sa aerodroma u Tirani kada je osumnjičeni sleteo, kada je ušao u Prištinu, u stan, i da je je Srbija stalno tražila snimke mesta ubistva sa satelitskih kamera, za koje su tvrdili da su neupotrebljivi jer je tog dana na mestu ubistva Olivera Ivanovića bila magla.

Bivši pripadnik OVK i dvostruki agent

Gašić je zatražio da Srbija bude uključena u istragu i ponovio zahtev da se dostave satelitski snimci načinjeni u danu kad je Oliver Ivanović ubijen.
Božidar Spasić, bivši pripadnik SDB, kaže da Srbija gotovo od početka zna da se radi o Albancu F. E. koji je kao pripadnik OVK odgovoran i za dizanje u vazduh autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva, kada je poginulo 12 Srba, te da je prvostepenom presudom 6. juna 2008. osuđen za to delo na 40 godina zatvora. Učestvovao je sredinom marta 2004. godine i u albanskom pogromu nad Srbima. U međuvremenu, Vrhovni sud lažne države Kosovo 2009. preinačio je presudu i oslobodio ga svih optužbi.

„Notorna je činjenica da smo odmah nakon ubistva/atentata na Olivera Ivanovića došli do određenih snimaka sa kamera koje su nam bile raspoložive u tom momentu i uz pomoć njih je identifikovan izvršilac koji je Albanac poreklom sa Kosova i Metohije, a sa prebivalištem u Albaniji i Nemačkoj, odakle je i došao“, kaže Spasić.

Kako dodaje, prema tim operativnim saznanjima, on je vrbovan od strane albanske tajne službe ŠIK iz Prištine za veliku novčanu nadoknadu, a sa nemačkim BND-om bio je povezan tako što je za njih potkazivao krijumčare dogom.

Pod zaštitom Nemačke

„Prema nalozima nemačke policije, on je sleteo prvo u Tiranu, odakle je vozilom albanske tajne policije prebačen u Prištinu i jedno vreme je živeo u naselju Dardanija u službenom stanu ŠIK-a. Do ubistva je imao šest, sedam izviđanja terena i praćenja subjekta u Kosovskoj Mitrovici, bilo mu je obezbeđeno oružje bez oznaka i tog dana kad je odlučeno da se atentat izvrši, čekala su ga dva vozila. Jedno je posle atentata spaljeno i to ono sa kojim je došao. On se prebacio u međuvremenu u Prištinu odakle su ga direktno odveli u Tiranu, gde je ostao nekih desetak dana da se stvari slegnu", priča Spasić.

Posle toga je prebačen za Nemačku gde se i sada nalazi. S obzirom da ima državljanstvo i Nemačke i Albanije, Srbiji neće da ga izruče, a ne daju, kako kaže Spasić, ni da ga srpske službe ispitaju o ovom događaju.
„Iz tajne policije Nemačke su ga pratili i ranije, a u jednom momentu je postao i njihov agent, tako da je bio dvostruki agent i radio i za Albance i za Nemce. Otkrivao je i švercere oružja, a bio je i u timu koji je pripremao napade na pre svega naša diplomatsko-konzularna sedišta,“ objašnjava Spasić.

Srbija uputila 14 zahteva do sada

On kaže da je Srbija do sada uputila 14 zahteva za njegovo saslušanje, ali da je svaki put bila odbijena od strane nemačkih službi.

„Naši organi su u potpunosti pokrili ovaj slučaj, ali nemamo njegove izjave koje su potrebne, kao ni satelitske snimke koji bi nam pokazali kretanje tog automobila koji je zapaljen, niti automobila koji ga je odvezao. Jedino što imamo je satelitski snimak automobila koji gori, što je malo čudno, zar ne. Ali u ovom slučaju ni Albaniji ne ide u prilog da zatraži njegovu deportaciju ili ispitivanje jer je i ona umešana i nisu im čiste ruke", kaže Spasić.

Ministar Gašić je rekao da to što su podaci vezani za ubistvo Olivera Ivanovića nedostupni našim organima ne znači da osumnjičeni neće moći da bude procesuiran.
Mediji u Srbiji su svojevremeno pisali da je reč o Fljorimu Ejupiju i da je je imao logističku podršku nemačkih obaveštajaca i njihovih saradnika na terenu.
Ambasada Nemačke saopštila je da Savezna vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića i odbacila optužbe da je počinilac tog ubistva pod zaštitom nemačkih vlasti. Takođe je iznela tvrdnju da Savezna vlada nije primila zahtev srpskih vlasti po ovom pitanju.
Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici. On je pogođen sa pet metaka u grudi i podlegao je povredama u bolnici.
Oliver Ivanović 10. maja 2017. - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SRBIJA
Gašić: Znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, štiti ga Nemačka
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
SRBIJA
Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića
Olivere, ti si pobedio, izgubila je Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala