Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
U Hramu Svetog Save jutros je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda", kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.
Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.
Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa ujutru 16. januara 2018. godine ispred sedišta njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici.
Sahranjen je 18. januara godine, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Beograd je više puta saopštio da Priština nije želela da odgovara na upite državnih organa Srbije u vezi sa istragom i dokazima.
Suđenje pred osnovnim sudom u Prištini i dalje traje.
Ivanović je od januara 2014. godine sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, a optužnica ga je teretila za navodni ratni zločin nad civilima na KiM 1999. godine.
Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine. Ta presuda je potom ukinuta, a 2017. godine počelo je ponovljeno suđenje u tom postupku.

Vučić: Srbija neće odustati od zahteva da pravi zločinci budu privedeni pravdi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci za smrt Olivera Ivanovića privedu pravdi.
To je objavljeno na društvenim mrežama uz fotografiju na kojoj se vidi kako predsednik prisustvuje pomenu povodom pete godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića u Hramu Svetog Save.
"Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru", napisao je Vučić.
Policija Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SRBIJA
Uhapšena još jedna osoba osumnjičena u slučaju ubistva Olivera Ivanovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala