- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradska filharmonija i Zubin Mehta prvi put nastupili u Tirani

© Foto : Marko ĐokovićZubin Mehta i Beogradska filharmonija u Tirani
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija i dirigent Zubin Mehta održali su večeras istorijski, prvi koncert u glavnom gradu Albanije, Tirani, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.
U Nacionalnom pozorištu, operi i baletu Tirane Beogradska filharmonija je, kao i pre dva dana u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, izvela Simfoniju broj 7 Ludviga van Betovena i „Fantastičnu simfoniju“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa orkestrom 1958. godine.
Čim je stupio na scenu u Tirani, Mehta je dočekan stojećim ovacijama, kojima je albanska publika nagradila maestra i muzičare i nakon izvođenja programa.
© Foto : Marko ĐokovićNastup u Tirani otvorio je novu stranicu istorije
Nastup u Tirani otvorio je novu stranicu istorije  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Nastup u Tirani otvorio je novu stranicu istorije
„Prvi put sam u Tirani i veoma sam srećan što sam ovde zajedno sa sjajnim orkestrom Beogradske filharmonije i nadamo se novim susretima u budućnosti“, rekao je Mehta albanskim novinarima.
Pozdravljajući Mehtu, upravnica Nacionalnog pozorišta, opere i baleta Abigejla Vošita je istakla da su dugo čekali dolazak Mehte i „fantastične Beogradske filharmonije“, ocenivši večerašnji nastup kao „istorijski događaj“.
© Foto : Marko ĐokovićAbigejla Vošita: Dugo smo čekali dolazak velikana Zubina Mehte i fantastične Beogradske filharmonije
Abigejla Vošita: Dugo smo čekali dolazak velikana Zubina Mehte i fantastične Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Abigejla Vošita: Dugo smo čekali dolazak velikana Zubina Mehte i fantastične Beogradske filharmonije
Koncertu su prisustvovali ambasador Srbije u Tirani Slobodan Vukčević, ministarka kulture Elva Margariti, kao i drugi ministri albanske vlade, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.
Nakon gala koncerta u utorak u Kolarčevoj zadužbini, u okviru proslave 100. rođendana, Beogradskoj filharmoniji je ovo bio drugi nastup na mini turneji sa Mehtom u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, koju završavaju 24. juna u Filharmoniji Republike Severne Makedonije.
Gala koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Zubina Mehte - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
KULTURA
Vek postojanja Beogradske filharmonije: Gala koncert pod dirigentskom palicom Zubina Mehte
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
KULTURA
Zubin Mehta uoči koncerta sa Beogradskom filharmonijom: Muzikom gradimo mostove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala