- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vek postojanja Beogradske filharmonije: Gala koncert pod dirigentskom palicom Zubina Mehte

© Sputnik / Tatjana TrikićGala koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Zubina Mehte
Gala koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Zubina Mehte - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Povodom velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priredila je Gala koncert pod dirigentskom palicom legendarnog maestra Zubina Mehte u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Posetioci su dugim aplauzom pozdravili izlazak na pozornicu Mehte (87), koji je prvi put nastupao sa Beogradskom filharmonijom 1958. godine.
Koncertom u Beogradu, filharmonija je počela regionalnu turneju na kojoj će, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Mehtom na čelu nastupiti u Albaniji i Severnoj Makedoniji.
U Kolarcu su izvedene Simfonija broj 7 Ludviga van Betovena i „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa Beogradskom filharmonijom 1958.
Isti program Mehta i Beogradska filharmonija pripremili su za posetioce u Nacionalnoj operi Tirane 22. juna i 24. juna u Filharmoniji Republike Severne Makedonije.
Ovo je jedanaesti put da je maestro Zubin Mehta dirigovao Beogradskom filharmonijom.
„Prilikom svakog narednog zajedničkog koncerta susretao sam sve bolji i bolji ansambl. Pre dve godine kada smo nastupali zajedno, bio sam zadivljen nivoom orkestra koji zaslužuje svaku moguću podršku. Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej i ponosan sam što ga obeležavamo zajedno. Svi mi volimo tu salu, ali Filharmonija već dugo sanja svoju novu koncertnu dvoranu koju je zaslužila da bi dostigla nove visine u drugom veku postojanja“, izjavio je Mehta dan uoči koncerta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala