- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ODKB sve više iritira Zapad

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave zemalja učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave zemalja učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) se razvija i sve više iritira Zapad koji otvoreno pokušava da oslabi ODKB. Između ostalog, Zapad obećava i dodatne pogodnosti onima koji odbijaju saradnju sa Rusijom, izjavila je Sputnjiku portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Kako se ODKB sve više širi, sve više i iritira Zapad. Vidimo koliko je teško bilo da ODKB sarađuje sa drugim međunarodnim strukturama i organizacijama, zbog problema koje su stvarale zapadne zemlje“, rekla je ona.
Podvukla je da je cilj Zapad da oslabi ODKB, da je ocrni u javnosti i da obeća dodatne pogodnosti zemljama jer odbijaju saradnju sa Moskvom. Istakla je da je to pokušaj Zapada da unese raskol u ODKB.
Zaharova je podsetila na reči ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova da bi države Centralne Azije trebalo da se kritički odnose prema inicijativama Zapada za vojno-tehničkom saradnjom. Lavrov je tada istakao da Zapad ulaže napore u humanitarni i vojni prodor u centralnoazijski region.
ODKB čini šest država: Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan, a ove godine predsedava Belorusija.

Strateški rizici i antiruska histerija

Zaharova je naglasila da usled strateških rizika Rusija stalno šalje otrežnjujuće signale Zapadu, ali on nije spreman da adekvatno sagleda poziciju Moskve i sve se više uvlači u vojnu konfrontaciju.
„Najveća opasnost je u tome da je u okviru agresivnog kursa SAD i NATO-a prema Rusiji, kako oni formulišu strateški poraz u ukrajinskom sukobu koji su izazvali, nastavljaju da povećavaju sume i sve dublje se uvlače u vojnu konfrontaciju“, istakla je ona.
Moskva ocenjuje da je takvo ponašanje bezobzirno, ono može da dovede do direktnog oružanog sukoba država sa nuklearnim naoružanjem, rekla je ona i podvukla da je problem u tome što je Zapad opsednut antiruskom histerijom i verovatno preplavljen idejom hibridnog rata protiv Rusije.
„Zapad nije spreman da adekvatno prihvati naš stav i odgovornost za dalju degradaciju situacije leži na zapadnim prestonicama“, zaključila je Zaharova.
Savetovala je Zapad da ne sumnja u to da je Rusija odlučna da brani svoje interese u cilju bezbednosti.
Lavrov na Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Zapad u ODKB, BRIKS i ŠOS vidi pretnju svojoj dominaciji na međunarodnoj sceni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala