- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad u ODKB, BRIKS i ŠOS vidi pretnju svojoj dominaciji na međunarodnoj sceni

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na Savetu bezbednosti UN
Lavrov na Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Zapad u ODKB vidi pretnju svojoj dominaciji na međunarodnoj sceni i s tim u vezi on pokušava da izazove raskol u organizaciji, kao i da razjedini BRIKS i ŠOS.
„Konstatovali smo da tu organizaciju, kao i ŠOS i BRIKS na Zapadu vide kao pretnju svojoj dominaciji na međunarodnoj sceni kao budućih centara multipolarnog sveta. U tome Zapad vidi pretnju svojim interesima, svojoj hegemoniji“, rekao je Lavrov.
Vidimo očajničke, agresivne poteze Zapada kako bi izazvao raskol u ODKB, BRIKS, ŠOS i drugim nezavisnim strukturama, uključujući i nečasne metode kako bi se zabili klipovi u točkove u odnose između članica ODKB, istakao je on.
Lavrov je dodao da je Zapad opsednut svešću o nepopravljivoj uverenosti u sopstvenu ispravnost.
"Drugim rečima, Zapad je obuzet očuvanjem svoje hegemonije na međunarodnoj sceni, nametanjem svojih pravila koja podrivaju međunarodno pravo i formulišu se po principu ‘danas je nešto crno, sutra nešto belo, kako mi odgovara’ “, rekao je Lavrov.
Takva tendencija je primetna u različitim sferama međunarodnog života, između ostalog u odnosu Zapada prema aktivnostima integracionih struktura na postsovjetskom prostoru.
Lavrov se nalazi u poseti Minsku gde učestvuje na ministarskom sastanku država-članica ODKB.
Prema njegovim rečima, Zapad, kao što je to već radio u Avganistanu, Iraku, a sadi u Ukrajini, čim izgubi interes napušta tu situaciju koju je stvorio i odlazi ostavljajući date teritorije u ruševinama i u opasnom stanju.
„Zbog toga smatra da je za ODKB veoma važan period i predsedavanje Belorusije omogućava da se pravilno analizira aktuelna situacija i odabere put napred“, rekao je Lavrov.
Članice ODKB su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
RUSIJA
Lukašenko: Moramo se držati zajedno, neće nas ostaviti na miru ni kad se ukrajinski sukob završi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala