- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikola je na životnoj raskrsnici – gde je tu Beograd?

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNikola Mirotić
Nikola Mirotić - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Nikola Mirotić, jedan od najboljih košarkaša Evrope, nalazi se na raskrsnici karijere, iako se tome niko nije nadao. Mirotića „juri“ pola Starog kontinenta, a navodno su u igri i beogradski večiti rivali.
Mirotić, nekadašnji španski reprezentativac, Srbin iz Crne Gore, iznenada je postao slobodan u izboru dalje sredine pošto je Barselona odlučila da prekine ugovornu saradnju dve godine ranije.
Navodno, problem je bila Mirotićeva plata, iako je on rekao da o tome nije bilo razgovora, a već je ranije smanjivao svoju zaradu u vremenu pandemije virusa korona.
S tim u vezi, grčki mediji su preneli da je Crvena zvezda navodno uputila ponudu Mirotiću za godišnju platu od 2,7 miliona evra, a prethodno su interesovanje za njega pokazali Olimpija iz Milana i Monako.
Iz četvrtog plana je u priču oko Mirotića stigao i Partizan, klub koji je na srcu 32-godišnjem košarkašu.
„Od malih nogu sam bio vatreni navijač Partizana. Svi u porodici su bili simpatizeri Crvene zvezde, a ja sam znao samo za crno-bele boje. Bio sam presrećan kada sam došao, odradio trening i odigrao jednu prijateljsku utakmicu za voljeni klub. Gledao me je lično i tadašnji trener crno-belih Duško Vujošević, ali se na kraju nismo dogovorili“, govorio je Mirotić u vremenu dok je nosio dres Real Madrida.
Mirotić se sada nalazi na prekretnici i moraće da donese pravu odluku, s obzirom na to da su mu ostale još tri ili četiri kvalitetne sezone, a aktuelni momenat u evropskoj košarci nije sjajan.
Razlozi za to su mnogi, na primer Monako koji je žestoko zagrizao za Mirotića je ekipa u kojoj se sve vrti oko ćudljivog Amerikanca Majka Džejmsa i pitanje je koliko je iskusni krilni centar spreman da žrtvuje svoj status i ode u drugi plan.
I sa Olimpijom je stvar veoma problematična, godinama unazad troši se veliki novac, ali ekipa nikako da stigne do borbe za trofej, što je cilj kojem svakako teži Mirotić, a to će svakako želeti i narednih godina, naročito posle neuspešne poslednje sezone u Barsi.
Kao veoma ambiciozan projekat najavljuje se Panatinaikos, deluje kao sigurno da Mirotić ne planira saradnju sa trenerom kakav je Ergin Ataman, dok je Olimpijakos na čekanju jer nije jasan status Saše Vezenkova, startnog krilnog centra i MVP Evrolige.
Kada su već grčki mediji pomenuli Zvezdu kao potencijalnu destinaciju, u priču je gotovo istovremeno upleten i Partizan – s tim u vezi valjalo bi i razmotriti šta je realnije od ta dva izbora.
Zvezdi bi svakao valjao krilni centar Mirotićevih karakteristika, ali tu ima mnogo nerešenih stvari u vezi ostalih igrača, naročito onih koji su stigli tokom sezone za veliki novac.
Izvesno je da pre nego što reši te okolnosti da Zvezda neće gledati ka pojačanjima, dok bi Partizan već mogao to da čini, imajući u vidu da je startni i praktično jedini krilni centar u timu Zek Ledej već dva leta na meti Makabija, a kako je odigrao i dalje aktuelnu sezonu čini se da bi mogao dobro da se naplati.
Dalje, Mirotića sa Partizanom, osim navijačkog opredeljenja koje, budimo realni, nikada nije preterano isticao, povezuje i činjenica da su Barselona i crno-beli prošlog leta uspostavili saradnju kada je u pitanju Dante Egzum.
Naime, Australijanac je bio otpisan u redovima Barselone, trener Partizana Željko Obradović je kontaktirao kolegu iz Barse Šarunasa Jasikevičusa i dobio informaciju o tome da je Egzum slobodan, brzo je reagovao i doveo ga u redove crno-belih.
Još jedna veza Partizana i Barselone je sportski direktor crno-belih Zoran Savić, koji je taj posao obavljao i u katalonskom klubu, a poznato je da i dalje ima dobre konekcije u Barseloni, uopšte u celoj Španiji.
Naravno, prepreka celom poslu mogla bi da bude Mirotićeva plata, ali naravno i postojanje njegove želje da dođe u srpsku košarku u kojoj su mnoge stvari i dalje u domenu sive zone i daleko od profesionalizma na koji je on navikao.
Srbija i Velika Britanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SPORT
Jovanina rapsodija koja je „slomila“ Veliku Britaniju /video/
Partizan i Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SPORT
Ko će osvojiti trofej ABA lige?
Srbija i Velika Britanija - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Nogić „napisala diplomski“ protiv Britanki – Srbija u četvrtfinalu Evrobasketa!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala