- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpsko-ruski spektakl okončan mislima o Đokoviću i Federeru: „Na ovoj podlozi? Vanzemaljci!“

© AP Photo / Jim RassolDanil Medvedev
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Laslo Đere, srpski teniser, eliminisan je u drugom kolu turnira u Haleu od Rusa Danila Medvedeva rezultatom 6:3, 6:7,6:3.
Nedavno je Laslo Đere govorio o tome koliko nema sreće sa žrebom, a može se reći da nije imao sreće ni u Haleu gde ga je u drugom kolu sačekao Danil Medvedev, treći reket sveta.
Sigurno je Rus ušao u meč iako na prvom turniru na travi u Hertogenbošu nije uspeo da prođe ni prvo kolo. Protiv srpskog tenisera pokazao je da je u Hale stigao sa nešto boljom igrom i odmah je Laslu uzeo brejk.
Imao je Đere u narednom gemu šansu da se vrati, ali nakon ispuštene brejk lopte, ostatak seta promicao je u ritmu i tempu koji je diktirao Medvedev. Relativno lako je poveo protiv Srbina iako je ispustio jednu set loptu.
S obzirom da je Đere odigrao odličan meč u prvom kolu protiv Otea, od njega se očekivala bolja igra i da podigne ritam, a srpski teniser nije razočarao. U drugom setu došao do brejka i poveo sa 3:0.
Počeo je da igra ofanzivnije kao da nema šta da izgubi, ali Danil mu nije dopustio da tek tako preokrene meč. Rus je ubacio „ u petu brzinu“ i iskoristio samo trenutak pada koncentracije Srbina. Medvedev je stigao do jedne brejk loptu koja ga je potpuno vratila u drugi set i donela mu izjednačenje.
Stigao je srpski teniser do 5:4, ali je Danilu olakšao servis gem jer je ispustio dva poena tako što je lopticu poslao u aut. Rusu je bilo potrebno da dva puta dobro servira kako bi stigao do petog gema, što je i uradio.
Ono što je bilo važno je da je Laslo posle ispuštenog brejka uspeo da vrati i održi odličan ritam na svoj servis, Sa nulom je obezbedio taj-brejk, a onda je odlično napao Danila.
Sada je Medvedev uradio sličnu stvar koju je prethodno na njegov servis uradio Laslo. Dopustio je da lako izgubi dva poena. Međutim, srpski teniser nije iskoristio tu priliku i morao je u taj-brejk.
Đere ga je loše otvorio, Rus je poveo sa 2:0, ali Srbin se vratio fantastičnim izlaskom na mrežu koji je počeo da praktikuje na travi, iako ga prethodno nismo često gledali da gaji takav stil igre.
Jedan sjajan poen pao je vodu kada je Laslo poklonio naredna dva i ruskom teniseru doneo prednost od 4:1. Nije se predao Đere već je osvojio nova dva prelepa poena, najpre vinerom, a onda drop šotom. Dobar servis doneo je srpskom teniseru izjednačenje u taj-brejku!
Usledio je izuzetno izgrađen poen, najpre servis, a onda forhend dijagonala za prednost. Danil dolazi do novog izjednačenja, ali novi Laslov sjajan bekhend donosi mu veliku set loptu! Ruski teniser napravio je novu grešku, a srpski uspeo da izjednači u setovima.
Očekivala se neizvesna borba u odlučujućem setu, ali ovoga puta 4:1 bilo je daleko teže stići nego kao u taj-brejku. Medvedev je već u drugom gemu dtigao do brejka, potom je sačuvao svoj servis gem, a posebno se primetila razlika u vinerima kojih je Rus imao sedam u prva četiri gema.
Teško je Laslo dobijao i poene koji su mu išli na ruku, a greške su bile sve češće. Posle dve spasene brejk lopte, imao je Đere gotovo zicer, ali nije uspoe da ga ubaci na teren posle čega je kleknuo na travu ni sam ne verujući koliko nema sreće. Ali, imao je u narednom poenu.
Uspeo je da spasi i treću brejk loptu, a potom stigne i do gem lopte. Posle velike borbe srpski teniser uspeo je da spreči još veće probleme u trećem setu. U trenutku kada je mogao da dođe na samo gem do pobede Medvedev je napravio duplu servis grešku kojom je Srbinu poklonio dve brejk lopte.
Spasao je obe sa dva projektila, a potom napravio novu duplu. Delovalo je da je Rus u začaranom krugu, koji se vrteo oko dobrog servisa i duplih servis greški pa je tako napravio i treću za treću brejk loptu.
Imao je priliku da smečom završi gem, a onda taj udarac zakucava u mrežu i vraća Srbina u meč. Međutim, umesto da dobije servis gem kojim bi stigao do izjednačenja Đere poklanja Danilu tri brejk lopte od kojih Rus koristi prvu i ipak stiže na gem do pobede.
Posle velike borbe Đere ipak nije uspeo da upiše najveću pobedu u karijeri, ali mu se mora odati priznanje za izvanrednu borbu.
Recept za pobedu Medvedev je pronašao u mečevima Novaka Đokovića i Rodžera Federera.
„Kada vidim vrhunske igrače poput Rodžera i Novaka, s jedne strane deluju kao vanzemaljci. Ali trudite se da u njima vidite najbolje. Neverovatno je kako na ovoj površini, gde je teško pobediti bilo koga, oni imaju toliko titula. To je ono što pokušavam da gledam”, rekao je Medvedev posle pobede.
Ruski as je svestan da ne igra svoj najbolji tenis na travi, ali kao što je to slučaj i sa šljakom pronalazi načine za napredak i uspeva da upisuje pobede. Dolazak u Hale za Medvedeva je bio druga šansa da se spremi za Vimbldon, jer je u Hertogenbošu ispao u prvom kolu od Markusa Đirona.
Na prestižnoj engleskoj travi Medvedev je stigao najdalje do četvrtog kola, ali je 2021. godine pokazao da ipak može da iznenadi i na toj podlozi jer je osvojio titulu na Majorci. Očigledno je da su mu Novak i Rodžer kao inspiracija pomogli da pronađe put, a sada kada je prebrodio težak meč, mogao bi da sa više samopouzdanja nastavi turnir u Haleu.
Ruskom teniseru priprema će značiti ukoliko se na Vimbldonu bude sreo sa Novakom koji je odlučio da ne igra turnir pre Grend slema.
Fabio Fonjini  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SPORT
Vimbldon suspenduje Italijana – Liga šampiona ga skupo koštala
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SPORT
Novak i dalje ne mora da strepi za prvo mesto – Alkaras je priznao: „Bilo mi je teško na travi“
Ruska teniserka Anastasija Potapova  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SPORT
Mudra Anastasija „prevarila“ Ukrajinku – i osvetila se za Sabalenku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala