- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Ukrajina sprema napad na Krim raketama "hajmars" i "storm šedou" - odgovor će biti momentalan

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Šojgu i Sergej Surovikin
Sergej Šojgu i Sergej Surovikin - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine planiraju da izvedu napad na teritoriji Rusije, odnosno Krima, krstarećim raketama "hajmars" i "storm šedou", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Primena ovih raketa van zone sprovođenja specijalne vojne operacije označiće potpuno uvlačenje Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u sukob i povući će za sobom momentalne napade na centre odlučivanja na ukrajinskoj teritoriji“, istakao je ministar na sednici kolegijuma Ministarstva.
Prethodno, sredinom maja, britanski ministar odbrane Ben Voles potvrdio je da London isporučuje Kijevu krstareće rakete velikog dometa "storm šedou".
Si-En-En je objavio ranije vest o isporukama u kojoj se navodi da su vlasti u Kijevu navodno obećale da neće koristiti rakete za napade na teritoriji Rusije.
Oružane snage Ukrajine od tada su više puta izvele napade ovim raketama na nove ruske regione.
Kremlj je saopštio da se Moskva prema britanskim isporukama krstarećih raketa dugog dometa „storm šedou" Kijevu odnosi krajnje negativno, ističući da to zahteva „adekvatan vojni odgovor“.

Ruske snage odbile sve napade

Pored toga, ministar je naglasio da Kijev nastavlja sa pokušajima napada u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu za koje su angažovane elitne jedinice, koje su obučili NATO stručnjaci, kao i velika količina zapadnog naoružanja.
„Oružane snage Ukrajine su od 4. juna preduzele 263 napada na položaje ruske vojske. Zahvaljujući kompetentnim i samopregornim dejstvima naših jedinica svi oni su odbijeni, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve“, poručio je Šojgu.

Vojno-transportna avijacija od početka SVO obavila više od 10. 000 letova

Ministar je, takođe, istakao da su posade vojno-transportne avijacije više nego dvostruko povećale broj letova od početka specijalne operacije, te je na današnji dan ostvareno više od 10 hiljada letova.
On je dodao da su avioni prevezli 2.300 jedinica tehnike, više od 300 hiljada vojnika i 160 hiljada tona robe, dok su avioni A-50 i Il-22 obavili gotovo pet hiljada borbenih letova.
Šojgu je istakao da vozni park vojno-transportne avijacije redovno obnavlja i da se njegova brojnost uvećava.
Raketa storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ni rakete „storm šedou“ ne mogu da pomognu Ukrajincima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala