- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ni rakete „storm šedou“ ne mogu da pomognu Ukrajincima

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux / Raketa storm šedou
Raketa storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Isporuke britanskih krstarećih raketa dugog dometa „storm šedou“ Kijevu ukazuju na nameru Zapada da eskalira sukob u Ukrajini. Ovaj tip projektila je moderniji i opasniji od onih koje su ranije koristile Oružane snage Ukrajine, ali ne mogu suštinski uticati na odnos snaga na frontu.
Kako objašnjavaju vojni stručnjaci projektili te klase predstavljaju stvarnu vojnu pretnju samo u slučaju masovnog napada tj. ako se lansira na stotine raketa. Međutim, male su šanse da je Britanija isporučila značajnu količinu ovih raketa Kijevu. Pretpostavka je da se radi o maksimalno nekoliko desetina projektila.
Konstantin Sivkov, zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, ove rakete karakteriše kao „veoma opasno oružje“. Ekspert napominje da rakete „storm šedou” („olujna senka“) rađene za Veliku Britaniju imaju domet od 560 kilometara, dok je izvozna verzija dometa do 250 kilometara.
Te rakete su efikasnije od „Himarsa“, koje su Kijevu isporučile SAD, a koje imaju domet od svega 80 kilometara.
Sivkov objašnjava da opasnost od upotrebe raketa „storm šedou“ leži u činjenici da projektili mogu da zaobiđu protivvazdušnu odbranu. To jest, to je raketa koja nakon lansiranja pada na manju visinu kako bi se izbegao radar protivnika.

„Uz dobru organizaciju protivvazdušne odbrane zadatak njihovog uništavanja se prilično uspešno rešava, kao što je to bio slučaj u Siriji, kada su Amerikanci izvršili masovni napad raketama tipa ‘tomahavk’. Više od 70 odsto tih raketa uništeno je u vazduhu, tako da one raketekoje su pogodile ciljeve nisu bile od vojnog značaja. Samim tim, priče da ‘storm šedou’ može da preokrene tok borenih dejstava nisu osnovane“, ističe Sivkov.

Sivkov napominje da se, u izvesnoj meri, raketa „storm šedou“ može uporediti sa nizom sovjetskih tj. ruskih raketa, na primer, sa raketom „kalibar“, ali je „znatno lošija“. Obe rakete imaju sličnu snagu bojeve glave i podzvučnu brzinu leta.
„Domet britanskih raketa je 10 puta manji nego, naprimer, domet ruskog ‘kalibra’ ili američkog ‘tomahavka’. ‘Kalibar’ je dometa 2.600 kilometara, a ‘tomahavk’ - 2.300“, dodao je ekspert.
© Sputnik / Mihail VoskresenskiйKremlj je saopštio da se Moskva prema britanskim isporukama krstarećih raketa dugog dometa „Storm šedou" Kijevu odnosi krajnje negativno, ističući da to zahteva „adekvatan odgovor“
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Kremlj je saopštio da se Moskva prema britanskim isporukama krstarećih raketa dugog dometa „Storm šedou" Kijevu odnosi krajnje negativno, ističući da to zahteva „adekvatan odgovor“

Britanski „storm šedou“ nije u ruskoj ligi

Britanske krstareće rakete isporučene su u trenutku dok Ukrajina priprema kontraofanzivu protiv Rusije. Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je isporuku Kijevu, navodeći da donacija ovih raketnih sistema daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od „ruske brutalnosti“.
Volas je, međutim, rekao da britanske rakete „nisu u istoj ligi“ kao ruski raketni sistemi, pri čemu pojedini ruski sistemi imaju znatno veći domet.
Britanske vlasti su navodno dobile uveravanja iz Kijeva da će rakete biti korišćene samo protiv ciljeva „na teritoriji Ukrajine“, ali moskovski vojni eksperti ne veruju u takva obećanja, upozoravajući da mete mogu biti i ruski gradovi.
Na portalima i društvenim mrežama već se spekuliše da će glavna meta krstarećih raketa „storm šedou“ biti Krim i drugi ruski gradovi u pograničnoj zoni. Mete mogu biti vojni objekti, logistički putevi i objekti logističke infrastrukure.
Ruski eksperti kažu da ne treba gajiti iluzije - Zapad je spreman da isporuči Ukrajini sve osim nuklearnog oružja, a Kijev se neće držati svojih obećanja i izvršiće napad ovim projektilima na rusku teritoriju.
Sivkov naglašava da ruska vojska "jača svoj štit“ i dodatno će ojačati odbranu od tih raketa.
„Da bi te rakete uticale na odnos snaga morali bi da isporuče nekoliko stotina projektila, a ako je isporučeno par desetina onda to neće imati uticaj na tok borbenih dejstava“, ocenio je ekspert.
Rakete „storm šedou" zajednički su razvile Velika Britanija i Francuska. Projektili koje je dobio Kijev su, kako se pretpostavlja, vazdušnog su baziranja. Međutim, ove krstareće rakete nose NATO avioni, kojima ukrajinska Ratna avijacija ne raspolaže, što znači da su ukrajinski „migovi“ i „suhoji“ već modifikovani ili ih tek čeka „duboka modernizacija“, što je, ocenjuje Sivkov, ozbiljan posao. Osim toga, neophodna je i ugradnja opreme koja će obezbediti korišćenje tih projektila, kao i modernizacija sistema upravljanja naoružanjem.
Ruski mediji ne isključuju ni mogućnost da su specijalno za „ukrajinski ‘storm šedou’“ napravljeni kopneni lanseri.

Britanske rakete su već obarali ruski „bukovi“

Vojni stručnjaci podsećaju da su rakete „storm šedou“ korišćene, između ostalog, u Siriji i da su tada oborene ruskim raketnim sistemima „buk“.Sivkov dodaje da ruska armija ima i druge adute, uključujući sisteme „pancir“ i „tornado“.
„Osim toga, mogu se koristiti sredstva za elektronsko suzbijanje, a pojačava i celokupna radarska kontrola vazdušnog prostora. I naravno, koristiće se udarno oružje da bi se uništile ove rakete, lanseri, avioni-nosači ovih projektila...“, dodao je ekspert.
Posle SAD, Britanija je Ukrajini poslala najviše vojne opreme u vrednosti od 2,9 milijardi funti.
Moskva je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini i jasno je stavila do znanja da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.
Ako Ukrajina upotrebi ove projektile, deputat ruske Državne dume za Krim Mihail Šeremet smatra da će ruske snage morati da pokrenu masovan raketni napad na zapadne granice Ukrajine, moguće čak i uz upotrebu taktičkog naoružanja, kako bi se presekli kanali za snabdevanje oružjem.
Kremlj je saopštio da se Moskva prema britanskim isporukama krstarećih raketa dugog dometa „storm šedou" Kijevu odnosi krajnje negativno, ističući da to zahteva „adekvatan vojni odgovor“.
Avion Su-25 - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo: Ruska linija odbrana nije probijena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala