- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Nemačka će imati važnu ulogu u realizaciji novih planova odbrane NATO-a

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Nemačka će imati važnu ulogu u realizaciji novih regionalnih planova odbrane koje NATO trenutno priprema, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Trenutno se bavimo izradom naših novih regionalnih planova, izmenama planova naših snaga i mogućnosti, kao i visokim stepenom spremnosti. Nemačka će u tome imati važnu ulogu“, rekao je on na zajedničkom konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Nemačkoj.

Stoltenberg je takođe pozdravio donošenje Prve strategije nacionalne bezbednosti Nemačke u kojoj je navedeno da je Rusija postala „pretnja broj jedan“.
Stoltenberg je ranije, na kraju sastanka u Briselu šefova ministara odbrane NATO-a, izjavio da će na samitu u Viljnusu u julu ove godine biti završena duboka strukturalna reforma kolektivne odbrane koju je Alijansa započela još 2014. godine.
Ova reforma će, konkretno, uključiti nove regionalne planove NATO-a, koji predviđaju i dalje jačanje bloka u istočnom pravcu u blizini ruskih granica.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je radnije da je nova Strategija nacionalne bezbednosti Nemačke suprotna logici i interesima Berlina.
Prethodno, nemačka Vlada je predstavila prvu u istoriji zemlje Strategiju nacionalne bezbednosti.
RF - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
RUSIJA
Nemačka, američki vazal, ulazi u otvoreni sukob sa Rusijom
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala