- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako je Kina u diplomatskom „obaranju ruku“ protiv Amerike izašla kao – apsolutni pobednik

© AP Photo / Leah MillisDržavni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang
Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Čini se da su američki donosioci odluka shvatili da im, zbog agresivne politike prema Rusiji i Kini preti samoizolacija i da u ovom trenutku pitanje zaoštravanja odnosa sa Kinom žele da odlože, kaže konsultant Branko Pavlović povodom posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.
Sa jedne strane, može se oceniti taj susret kao dogovor o dogovaranju. Sa time je Blinkenova poseta završena. Međutim, sa druge strane, Peking potkopava američku agresivnu politiku prema Kini na sve moguće načine.

Amerika odlaže sukob sa Kinom

Potvrdu svoje teze naš sagovornik nalazi u izveštajima zapadnih medija o poseti državnog sekretara Pekingu – nema ničega drugog osim teza da SAD i Kina treba da razgovaraju o svemu.
Na odlaganje zaoštravanja odnosa sa Kinom, Vašington je, prema Pavlovićevom mišljenju, primoran zato što shvata da ukoliko se eskalacija nastavi, svi planovi u Evropi biće im dovedeni u pitanje.
„To ne znači da su oni od bilo čega odustali. Samo traže drugi tajming. Sa druge strane, Kinezi imaju jasnu poruku: da ne bude da niste znali, Kina procenjuje kinesko-američke odnose kao najgore u istoriji. Pod dva, spremni su da po svim pitanjima sednu i razgovaraju, s tim što nema razgovora oko teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kine. Tako da su se oni dogovorili da se dogovaraju“, ocenjuje Pavlović.

Kako Kina potkopava američku politiku

Koliki su kapaciteti kineske diplomatije svedoči činjenica da, dok je Blinken u Pekingu, kineski premijer Li Ćang u poseti je Berlinu i Parizu, dodaje Pavlović. Ova, prva poseta kineskog premijera otkako je u martu preuzeo premijersku dužnost i srdačan prijem dvojice informatičkih tajkuna, Ilona Maska i Bila Gejtsa, koji su se nedavno u Pekingu sreli sa Si Đinpingom, pokazuje, prema Pavlovićevim rečima, kako Kina vodi spoljnu politiku.
„To je izuzetno mudra spoljna politika Kine. Oni potkopavaju američku agresivnu politiku prema njima, znajući da je ona trajno opredeljenje ove administracije. A zapravo je potkopavaju na sve moguće načine preko vrlo bogatih i uticajnih ljudi unutar Amerike, preko široko otvorenih ruku prema Nemačkoj i Francuskoj i vrh američke administracije indirektno prikazuju kao neke agresivne ludake koji nisu oslonjeni ni na koga osim na svoja ideološka ubeđenja“, objašnjava Pavlović.
U okviru takve političke strategije Kina je bila izuzetno uspešna, tako da sada, američka administracija, koju Entoni Blinken najbolje oslikava, mora da za neko vreme odloži strategiju agresije prema Kini. Time je Kina, u odmeravanju snaga na diplomatskoj ravni izašla kao apsolutni pobednik, zaključuje on.
Podsećamo, Blinken se u Pekingu sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom i članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine zaduženim za spoljne poslove Vang Jiem. Nakon šestočasovnog razgovora sa Ćinom, saopšteno je da je potvrđena saglasnost da se nastave razgovore na visokom nivou. Međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtevnijih pitanja blizu rešenja.
Prema rečima Vang Jia, SAD treba da poštuju suverenitet Kine, odnosno principa jedne Kine, koji je utvrđen u tri zajednička američko-kineska saopštenja kao i da se jasno zalažu protiv nezavisnosti Tajvana. Vang je takođe naglasio da Vašington treba da prestane da rasplamsava teoriju o takozvanoj „kineskoj pretnji“ i da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Pekinga.
Poštovanje kineskog suvereniteta podvukao je i kineski predsednik Si Đinping, koji je, nakon sastanka sa Blinkenom istakao da budućnost čovečanstva zavisi od toga da li će Kina i SAD uspeti da uspostave normalnu koezgistenciju.
„Kina uvažava interese SAD i neće izazivati SAD i pokušavati da ih zameni. SAD su, takođe, dužne da uvažavaju Kinu i da ne nanose štetu njenim zakonitim pravima i interesima“, naglasio je Si.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
SVET
Jasna poruka Pekinga Vašingtonu: Izaberite - saradnja ili sukob!
Entoni Blinken i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
SVET
Kakve poruke sa susreta su poslali Blinken i Si Đinping
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala