- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jasna poruka Pekinga Vašingtonu: Izaberite - saradnja ili sukob!

© AP Photo / Leah MillisDržavni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang
Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken počeo je poslednji dan posete Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima. Blinken će se danas ipak sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, iako taj susret nije prethodno najavljen.
Blinken se jutros sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem koji je nakon sastanka izjavio da Kina neće praviti kompromis kada se radi o tajvanskom pitanju.
"SAD treba da poštuju suverenitet Kine", naglasio je šef Kancelarije komisije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Vang.
„Vang Jin je stavio akcenat na analizu suštine tajvanskog pitanja, istakavši da će očuvanje nacionalnog jedistva uvek biti u centru najvažnijih interesa Pekinga, sudbine celog kineskog naroda i nepromenljive istorijske misije KPK. Po ovom pitanju za Kinu nema mesta za bilo kakve kompromise“, navodi se u saopštenju kineske Centralne televizije.
Vang Ji je istakao da „SAD treba da se zaista pridržavaju principa jedne Kine, koji je uvtrđen u tri zajednička američko-kineska saopštenja, da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine, kao i da se jasno zalažu protiv nezavisnosti Tajvana".
On je takođe naglasio da Vašington treba da prestane da rasplamsava teoriju o „kineskoj pretnji“ i da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Pekinga.
Kineski zvaničnik je saopštio Blinkenu da u ovom kritičnom momentu u kinesko-američkim odnosima treba napraviti izbor između dijaloga i konfrontacije, saradnje i sukoba.
U prvoj rundi pregovora u nedelju, Blinken je skoro šest sati razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, nakon čega je potvrđena saglasnost da se nastave razgovore na visokom nivou, međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtevnijih pitanja blizu rešenja.
Obe strane su potvrdile da je Ćin prihvatio poziv Blinkena da poseti Vašington, ali je Peking jasno stavio do znanja da su odnosi Kine i SAD na najnižoj tački od uspostavljanja, a takav stav dele i američki zvaničnici.
Ipak, Blinkenova poseta bi mogla da otvori put za sastanak predsednika Bajdena i Sija u narednim mesecima, navodi AP.
Lista spronih pitanja je duga i uključuje nesuglasice u rasponu od trgovine do Tajvana, uslova ljudskih prava u Kini i Hong Kongu do kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.
Bajden i Si su se obavezali da će poboljšati komunikaciju "tako da možemo da budemo sigurni da komuniciramo što je moguće jasnije kako bismo izbegli moguće nesporazume".
Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
SVET
Američki državni sekretar u Pekingu: Sprečiti da se nadmetanje pretvori u konflikt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala