- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki državni sekretar u Pekingu: Sprečiti da se nadmetanje pretvori u konflikt

© AP Photo / Leah Millis/PoolAmerički državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang u Pekingu
Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegov kineski kolega Ćin Gang izrazili su želju tokom današnjeg sastanka u Pekingu da stabilizuju odnose između dve zemlje i spreče da se nadmetanje pretvori u konflikt, rekli su zvaničnici Stejt departmenta.
Blinken je naznačio „vrlo jasno“ da SAD ne žele da prekinu vezu sa Kinom i da postoji dogovor obe strane da se nastave razgovori kako bi se napravio napredak na brojnim poljima, preneo je Rojters.
Šef kineske diplomatije izjavio je da je Peking posvećen izgradnji „stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog“ odnosa sa SAD, objavili su kineski državni mediji.
Ćin je takođe istakao da je Kinu interesuju ključne stvari, uključujući pitanje Tajvana, opisujući tu temu kao potencijalno najveći rizik u kinesko-američkim odnosima.
Nešto ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da su razgovori koje je imao sa kineskim kolegom u Pekingu bili „iskreni, konstruktivni i sadržajni“, saopštio je Stejt department.
„Blinken je naglasio važnost diplomatije i održavanja otvorenih kanala komunikacije po brojnim pitanjima, kako bi se smanjio rizik od nesporazuma i pogrešnih procena“, istakao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler.
On je dodao da je Blinken pozvao Ćina u Vašington, na nastavak razgovora, a Ćin je prihvatio poziv.
Portparol Stejt departmenta rekao je da je susret Blinkena i Ćina trajao pet i po sati, nakon čega su otišli na radnu večeru.
Blinkenovi razgovori u Pekingu nastavljaju se sutra.
Kineski vojni brod prolazi pored američkog broda Čang Hun u Tajvanskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
SVET
Peking: Ako između SAD i Kine izbije rat, izazvaće ga američke provokacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala