- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Ako između SAD i Kine izbije rat, izazvaće ga američke provokacije

© AP Photo / Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. RichardKineski vojni brod prolazi pored američkog broda "Čang Hun" u Tajvanskom moreuzu
Kineski vojni brod prolazi pored američkog broda Čang Hun u Tajvanskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin je, uoči posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini, kritikovala članak Blumberga, u kome se govori o navodnim provokacijama kineske vojske i navela da, ukoliko i dođe do vojnog sukoba između SAD i Kine, on će biti uzrokovan dejstvima Oružanih snaga SAD na teritoriji Kine.
Hua je prethodno na svom Tviteru objavila snimak ekrana Blumbergovog članka pod naslovom „Kini je bolje da sasluša šta Blinken ima da kaže“. Agencija je takođe napisala da „Kina smatra da njeni odvažni piloti i kapetani brodova mogu da uplaše američke trupe sa svojih obala rizičnim manevrima, ali joj se neće svideti šta će se desiti ako ode predaleko“.
„Za mnoge kineske čitaoce ovaj članak je ucena. Autoru i uredniku bi možda trebale lekcije iz istorije i geografije“, napisala je komentarišući Blumbergov članak.
Portparol je dodala da „ukoliko dođe do neočekivanog vojnog sukoba između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, on neće biti izazvan provokativnim akcijama Kine, koja će poslati ratne brodove i avione u Los Anđeles ili na druge obale Kalifornije“.
„On će pre biti izazvan američkim ratnim brodovima i avionima u blizini teritorije Kine. U odnosima sa zemljom veličine Kine, glavno pravilo je međusobno uvažavanje“, istakla je ona.
Centralna kineska televizija javila je u nedelju da je Blinken stigao u Peking oko 7:30 po lokalnom vremenu. Ovo je prvo putovanje američkog državnog sekretara u Kinu u poslednjih pet godina, koje se dešava u svetlu značajnog pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona zbog čitavog niza pitanja, uključujući Tajvan, incident sa obaranjem kineskog aerostata iznad SAD i stalnih nesuglasica u oblasti trgovine i tehnologije.
Rusko-kineske vojne vežbe - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
SVET
Gužva u Tajvanskom moreuzu: Šta donosi američka strategija obuzdavanja Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala