Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brisel priznaje poraz: Lajčak nosi Americi „na noge“ kosovsko pitanje

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
To što evropski posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak putuje u Vašington na konsultacije je priznanje EU da ne može samostalno da izvrši pritisak na Prištinu i Aljbina Kurtija. To znači i da inicijativa u rešavanju kosovskog pitanja prelazi u ruke Vašingtona, jer Brisel nije u stanju da reši krizu.
Ovako naučni savetnik Instituta za evropske studije dr Aleksandar Gajić komentariše najavu Miroslava Lajčaka da će uskoro posetiti Vašington.
„Uputiću se u Vašington na poziv mojih partnera iz SAD. Imaćemo intenzivne razgovore o putu napred i neposrednim narednim koracima“, saopštio je Lajčak putem društvenih mreža.

EU nemoćna da reši situaciju na KiM

Prema Gajićevim rečima, u situaciji eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji, koja je počela upadom specijalnih policijskih snaga prištinskog režima u zgrade opština na severu srpske pokrajine, EU je nemoćna da reši situaciju.
Naš sagovornik podseća da je Lajčakovoj najavi da će otići u Vašington, prethodilo zaoštravanje odnosa Prištine i Brisela – verbalni sukobi samog Lajčaka i Kurtija, evropski šef diplomatije Žozep Borelj najavio je kaznene mere prema Prištini, ček je i albanski premijer Edi Rama otkazao sastanak sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.
„Ali pritisak nije urodio plodom i Lajčak sada obaveštava Brisel da će ići u Ameriku gde će pokušati preko prekookeanskih saveznika, NATO-a i SAD, da vidi koje su to mere koje su Amerikanci u stanju da sprovedu u delo kako bi deeskalirali situaciju i primorali Kurtija da ne ugrozi njihov projekat nezavisnog Kosova“, ocenjuje Gajić.

Vašington ne želi da Kurti ugrozi projekat nezavisnog Kosova

Projekat nezavisnog Kosova izuzetno je važan za Vašington i jako je važno da ga aktuelni premijer privremenih prištinskih institucija svojim radikalnim potezima i odbijanjem da Srbima ispuni i najmanje ustupke ne sabotira. U kontekstu situacije u globalnim svetskim odnosima za SAD je važno da se slučaj Kosova i Metohije tretira kao jedinstven, a ne kao presedan koji bi mogao da se primeni i negde drugde, pre svega u Ukrajini, dodaje Gajić.
S obzirom da je takozvano nezavisno Kosovo američki projekat, ne može se znati koje su mere Amerikanci spremni da preduzmu protiv Kurtija. Međutim, jasno je da im Kurti pravi probleme u postupnom dolasku do cilja kroz postupnu primenu Ohridskog sporazuma.
„Kurti ne želi na to da pristane, već želi da kroz eskalaciju i sukobe izazove proterivanje Srba ne pristaje na bilo kakve ustupke, čak i na one koji su dogovoreni pre više od deset godina u Briselu. Amerikanci verovatno imaju mnogo jače i efikasnije mehanizme pritiska nego što ih ima EU, ali ne znamo koji su i na koji način Brisel treba da asistira američkim merama. Očigledno je da će neke mere biti preduzete. Lajčak ide u Vašington upravo zato da bi Evropljani bili upoznati sa tim merama i na neki način bili uključeni u njihovu realizaciju“, konstatuje Gajić.
Lajčak je odluku o putu u Vašington objavio nakon učešća na Prespanskom forumu za dijalog, održanom u Strugi, na kome je, prenose mediji, glavna tema bila situacija na Kosovu i Metohiji.
Uz najavu da će posetiti SAD, Lajčak je naveo da je potrebno preduzeti hitne korake ka deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije i da je o tome obavestio ambasadore NATO i EU.
 Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
SRBIJA
Lajčak ide u Ameriku da razgovara o krizi na severu Kosova i Metohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala