- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Težak zadatak“: Si-En-En opisao ukrajinsku kontraofanzivu

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaTenk T-80 u zoni specijalne vojne operacije
Tenk T-80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Ukrajinska kontraofanziva još nije dostigla zamah koji su očekivali „neki preterano optimistični posmatrači“, a dejstva Oružanih snaga Ukrajine izgledaju kao „uvertira“ za nešto veće, navodi se u analitičkom materijalu Si-En-Ena.
Novinar Kanala Tim Lister napominje da se Zaporožje vidi kao glavni cilj Ukrajine, ali se pokazalo da je višeslojnu odbranu Rusije teško probiti. Postoje znaci da Kijev, pored Zaporožja, nastoji da dejstvuje i oko Artjomovska, kao i u drugim pravcima na istoku, rekao je on. Čini se da ukrajinska vojska pokušava da razvuče ruske jedinice u različitim pravcima kako bi otkrila slabe tačke u odbrani, navodi se u tekstu.
Ukrajinci imaju mogućnost da biraju područja za kontraofanzivu, dok ruske snage treba da brane krivudavu liniju fronta koja se proteže skoro 1.000 kilometara, piše Lister. On napominje da se Oružane snage Ukrajine, posebno na jugu, suočavaju sa teškim zadatkom: ukrajinska vojska mora da izvede frontalni napad na dobro pripremljene odbrambene položaje u uslovima kada im nedostaje nadmoć u vazduhu. Rusija je imala nekoliko meseci da ojača odbranu i nema šanse da će Oružane snage Ukrajine uspeti da organizuju munjevitu ofanzivu, navodi se u članku.
Metju Šmid, profesor nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Nju Hejven, primećuje da u ovoj fazi kontraofanzive ima više pitanja nego odgovora. Prema njegovoj proceni, Kijev je sada rasporedio oko četvrtinu svojih snaga i pita se šta rade ostali. Kako smatra Lister, ukrajinska strana računa na to da će ruska komanda pogrešno razumeti neke od signala koje im daju Oružane snage Ukrajine.
Samohodna haubica 2S19 Msta-S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ukrajina za nekoliko godina prelazi na standarde NATO: Predsednik Češke: Kijev ima jednu šansu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala