- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna haubica 2S19 Msta-S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina za nekoliko godina prelazi na standarde NATO: Predsednik Češke: Kijev ima jednu šansu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 480. Češki predsednik Peter Pavel rekao je da Oružane snage Ukrajine imaju samo jednu šansu za kontraofanzivu, u suprotnom sukob će biti zamrznut. Što više teritorija bude kontrolisala Ukrajina, imaće "bolje karte za pregovaračkim stolom, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:17 18.06.2023
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
RUSIJA
Majk Pens: Ruska vojska se neće zaustaviti u Ukrajini
18:25 18.06.2023
Oružane snage Ukrajine 2023. godine imaju samo jednu priliku da izvedu kontraofanzivu, ovo mišljenje je izneo predsednik Češke Peter Pavel.
„Rekao sam da oni (Ukrajina) imaju jednu šansu da izvrše kontraofanzivu ove godine, jer ako bi kontraofanziva, kojoj smo očigledno svedoci, bila neuspešna, nećemo uspeti da pripremimo drugu kontraofanzivu iz objektivnih razloga“, rekao je Pavel.
Kao rezultat delovanja Oružanih snaga Ukrajine ove godine, prema njegovim rečima, mogu da počnu pregovori o okončanju sukoba ili će on preći u fazu zamrzavanja do sledeće godine, kada Ukrajina uspe da prikupi nove snage za dalju kontraofanzivu.
On je istakao da Ukrajinci još uvek nisu uveli sve snage.
18:00 18.06.2023
Severnoatlantska alijansa će usvojiti paket pomoći koji ima za cilj da u roku od nekoliko godina dovede Ukrajinu do standarda NATO-a, saopštio je generalni sekretar zapadnog vojnog bloka Jens Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, to bi se moglo dogoditi na sledećem samitu NATO-a, koji će u julu biti održan u Vilnjusu, prenosi Velt.
„Budućnost Ukrajine je u NATO-u, ali sada je prioritet Ukrajine da se uspostavi kao suverena i nezavisna država – inače nema smisla razgovarati o članstvu“, rekao je generalni sekretar.
Osim toga, još jednom je naveo da zaključivanje mira ne bi trebalo da znači zamrzavanje sukoba niti usvojiti sporazum „koji diktira Rusija“.
14:23 18.06.2023
Saldo: Imamo sve što je potrebno za oslobođenje Hersona
Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da trenutno postoje sve mogućnosti za oslobađanje Hersona od ukrajinske vojske, istovremeno nazvavši to teškim zadatkom.
„Danas, četvrti put u poslednja dva i po veka, Herson je ključna tačka u južnoruskoj istoriji, centar borbe za Novorusiju. Pred nama je težak zadatak ─ osloboditi grad iz ruku onih koji nisu dostojni njegovog nasleđa, slučajnih pridošlica, slugu neprijatelja čovečanstva. Danas imamo sve mogućnosti za to. Herson će biti oslobođen“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu povodom obeležavanja 245. godišnjice osnivanja grada.
Carica Katarina II naložila je knezu Grigoriju Potemkinu da podigne grad 18. juna 1778. godine.
14:04 18.06.2023
Lavrov: Odluka Nemačke da Moskvu proglasi glavnom pretnjom suprotna logici i interesima Berlina
Nova Strategija nacionalne bezbednosti Nemačke u kojoj je Moskva imenovana kao glavna pretnja, protivrečna je logici i interesima Berlina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za TV „Rusija 1“.
„Teško mi je da komentarišem postupke, izjave, dokumenta koja donose aktuelni nemački političari. Oni se ne oslanjaju ni na logiku ni na interese same Nemačke i nemačkog naroda“, rekao je Lavrov, komentarišući Strategiju nacionalne bezbednosti Nemačke gde je pomenuto da je Moskva postala glavna pretnja zemlji.
14:03 18.06.2023
Putin: Ovo je naša velika prednost
Velika prednost Rusije je to što je društvo pokazalo ujedinjenost tokom specijalne operacije u Ukrajini, a u tome ima i velike zasluge novinara, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u zatvorenom delu razgovora sa vojnim komandantima, a deo je prikazan na telegram kanalu novinara Pavla Zarubina.
Ruski lider je takođe zahvalio vojnicima i dobrovoljcima koji učestvuju u specijalnoj operaciji na motivaciji i spremnosti da brane Rusiju.
Putin je nazvao herojskim rad ruskih vojnika u Marjinki.
On je ispričao da je pozvao komandira u Marjinki.
„Znate šta mi se dopalo? Čuo sam se sa njim, a zatim sam pozvao komandira koji koordinira rad i čečenskih jedinica, kao i jedinica Ministarstva odbrane, iako su to takođe jedinice MO. Na pitanje: Kakvo je raspoloženje među vojnicima? On je bez razmišljanja odgovorio: Apsolutno sam siguran u njih! Braća! – iste sekunde je odgovorio“, istakao je lider ruske države.
Marjinka je predgrađe Donjecka, udaljeno oko kilometar od Petrovskog okruga prestonice DNR. Tamo se nalaze važni položaji ruske vojske, to je jedna od tačaka odakle neprijateljska artiljerija konstantno granatira Donjeck.
Početkom juna komandir specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov izjavio je da su ruski vojnici oslobodili oko 70 procenata Marjinke.
Ruske vlasti trenutno stimulišu vojnu industriju da razvija bespilotne letelice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin za TV „Rusija 1“.
13:11 18.06.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske:
Oružane snage Rusije odbile su osam napada ukrajinskih snaga u pravcu Donjecka;
Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;
Oružane snage Ukrajine najaktivnije napreduju u zaporoškom pravcu, snagama od gotovo 3 bataljonske grupe, pojačane tenkovima i borbenim oklopnim vozilima;
Ruska vojska likvidirala je skoro 210 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
Ruska vojska je tokom prethodnog dana likvidirala gotovo 60 vojnika i samohodni top „krab“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;
Oružane snage Rusije odbile su na području Vremjovskog vistupa 4 napada ukrajinske vojske;
PVO Rusije je u toku proteklog dana presrela krstareću raketu velikog dometa „storm šedou“, kao i dva projektila sistema „hajmars“, a uništeno je i 18 dronova;
Ruske snage su tokom prethodna 24 časa likvidirale gotovo 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i sprečile aktivnost dve diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Krasnog Limana;
Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu izgubile skoro 380 vojnika, 35 tenkova, 33 borbena vozila pešadije, uključujući dva „bredlija“.
12:49 18.06.2023
Rusija će kažnjavati za reči ukrajinskih političara o želji da se „ubijaju Rusi”, Rusima se ne sme pretiti ubistvima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Kažnjavaćemo one koji pozivaju na ubistvo Rusa
12:27 18.06.2023
Što veću teritoriju Ukrajina bude kontrolisala to će joj biti „bolje karte za pregovaračkim stolom“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Velt am zontag“.
11:58 18.06.2023
11:20 18.06.2023
Ukrajinske snage koriste napade u talasima na zaporošku liniju fronta, nadajući se da će probiti odbranu i ući se u dubinu, međutim, ruske snage obuzdavaju napade neprijatelja, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, ovu taktiku ukrajinske snage koriste na tri osnovna dela fronta: vasiljevskom, orehovskom i kod Vremevke.
„Ukrajinske snage koriste talasni format napada – na smenu jedne grupe odmah dolazi sledeća i tako dalje, nadajući se da će probiti liniju odbrane i ući u dubinu“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, uprkos žestokim borbama duž cele linije fronta, neprijatelj nije uspeo da ostvari ni taktički ni strateški napredak, ruske trupe obuzdavaju nalet neprijatelja, koji napada uz podršku artiljerije i oklopnih vozila.
10:54 18.06.2023
Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin prokomentarisao je za Sputnjik izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova o faktičkom okončanju demilitarizacije Ukrajine rekvši da to ne znači da će ruske snage prestati da oslobađaju okupirane teritorija DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.
Prema njegovim rečima, Ukrajina može da nastavi ratna dejstva samo ako se produže isporuke zapadnog oružja, jer je skoro sasvim ostala bez sopstvenog naoružanja i proizvodnih sredstva.
Ranije je Peskov u intervjuu RT Arabik izjavio da je zadatak demilitarizacije Ukrajine faktički u velikoj meri završen i da Kijev koristi sve manje sopstvenog oružja.
10:46 18.06.2023
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Glavnokomandujući ukrajinskih snaga mogao bi biti u inostranstvu
10:42 18.06.2023
Aktivna faza poplava u Hersonskoj oblasti je prošla, izjavio je v.d. gubernatora oblasti Vladimir Saldo.
On je primetio da se tokom proteklog dana nivo vode u kahovskom akumulacionom jezeru prilično opao, za više od četiri metra.
09:09 18.06.2023
Oružane snage Ukrajine bacile su tri eksplozivne naprave iz bespilotne letelice u selu Novopetrovka u Belgorodskoj oblasti.
Oštećeni su automobil i traktor, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
On je dodao da nije bilo žrtava.
09:07 18.06.2023
Superiornost u vazduhu i artiljeriji omogućila je ruskoj vojsci da uništi ukrajinski konvoj sa savremenim zapadnim naoružanjem, piše list „Volstrit džurnal“.
Kako se navodi, Ukrajina je iz sve snage pokušavala da se suprotstavi ruskoj nadmoći u vazduhu i artiljeriji, koja je obuzdavala njene napade na istoku i jugu, ali su nakon „protivrečnih rezultata“ probnih napada komandanti Oružanih snaga Ukrajine obustavili ofanzivna dejstva za analizu strategije.
07:50 18.06.2023
Zastave Rusije i Ukrajine na pregovaračkom stolu u beloruskom Gomelju - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Rusija spremna za pregovore sa Kijevom, ali za to nema osnova
07:25 18.06.2023
Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.
U oblasti Staroverovke raketne jedinice gađale su iz višecevnog raketnog sistema „tornado S“ 14. odvojenu mehanizovanu brigadu, uključujući njeno naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku.
On je dodao da je ruska artiljerija otkrila i uništila ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu 32. posebne mehanizovane brigade, a takođe sprečila tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Berestovo i Steljmahovka.
07:18 18.06.2023
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je vojnike-učesnike specijalne vojne operacije koji su hospitalizovani u vojnoj bolnici „Višnjevski“ i uručio im odlikovanja i medalje za hrabrost.
07:16 18.06.2023
Tokom noći u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se jake eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala