- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li lider Pokreta Evropa sad dobiti mig sa Zapada

© AP Photo / Risto BozovicPlakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori
Plakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Sasvim je moguće da će lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dobiti mig sa Zapada da pusti u novu vladu i predstavnike bloka za budućnost Crne Gore, kaže za Sputnjik novinar Mladen Stojović komentarišući moguće postizborne opcije za formiranje vladajuće većine.
Imajući u vidu da će manjinski narodi imati čak deset poslanika, ističe Stojović, djeluje mu neprihvatljivo blokiranje ulaska u izvršnu vlast predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), za koju glasaju gotovo isključivo Srbi.
„Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je viđen kao novi premijer, poručio je da neće praviti vladu sa DPS-om i URA-om. On, međutim, nijednog trenutka nije rekao da računa na ZBCG, a jasno je da su Demokratama otvorena vrata ako hoće da se odreknu saveza sa Dritanom Abazovićem sa kojim je Spajić imao konflikt zbog afere De Kvon“, obrazlaže Stojović, imajući u vidu slučaj uhapšenog pa puštenog južnokorejskog „kralja kriptovaluta“ koji je, prema tvrdnjama Abazovića, finansirao PES.

Odluka Spajića biće provjera državnog suvereniteta

Ostaje da se vidi, da li je u čestim sastancima sa Gabrijelom Eskobarom Spajić dobio preporuku da se mane formiranja vlade sa ZBCG za koju, kako ističe Stojović, glasaju građani sa neskriveno proruskim stavovima.
„Ulazak predstavnika svih manjinskih lista u Vladu je izvjestan. Evropa sad sa njima ima 34 poslanika i nedostaju joj za formiranje Vlade još sedam. DPS, pri tom, nudi manjinsku podršku. Ako bi, po direktivi sa Zapada, recimo, Bošnjačka stranka rekla da neće u vladu sa ZBCG, navodeći razloge iz onog izlizanog repertoara koji je nametnut spolja kao standard, onda bi Spajić vjerovatno morao da ide u tom pravcu. To bi bio uvod u nestabilnu vladu i novu veliku krizu koja bi pojela PES, i razbuktala stare nacionalne strasti. Mnogi vjeruju da je upravo zbog toga, preko lokalnih partnera sa Zapada, kreirana alternativa za prorusko-srpski politički blok u Crnoj Gori. Kako se u tome nije uspjelo, imaćemo provjeru državnog suvereniteta jer Spajić zna da izbjegavanje postizbornog saveza sa koalicijom ZBCG, makar i skriveno iza stavova Bošnjačke stranke, možda i albanskih lista, ne vodi u stabilizaciju”, kaže Stojović.
On ističe da je moguće da će dobiti mig sa Zapada da pusti u vladu predstavnike ZBCG, a da Demokratama kompenzira odsustvo iz Vlade kako je bilo i 2020. funkcijom predsjednika Skupštine, na koju bi se vratio Aleksa Bečić.
„Ovo su kombinacije ukoliko ne dođe do pomirenja PES-a i URA-e, u koje sumnjam. U smještanju pokreta URA u opozicione klupe bilo bi poetske pravde, jer je ovaj pokret direktno odgovoran zato što smo imali tri godine vladu bez realne i kontinuirane podrške parlamentarne većine. Volja naroda iskazana na izborima je, konačno, takva da u Pokretu URA ne bi trebalo da se osjećaju oštećenim ukoliko završe u opoziciji. Time ne osporavam neke dobre stvari koje je odlazeći premijer Dritan Abazović uradio u minulom periodu. To, naravno, nije razlog da se odustane od elementarnih demokratskih principa da vlast vrše oni koji su dobili povjerenje građana“, kaže Stojović za Sputnjik.

Mala izlaznost odraz razočaranja građana u političare

Naš sagovornik u osvrtu na izbore konstatuje i da je mala izlaznost otkrila ogromno zasićenje građana od političke pozornice sa koje je 2. aprila sišao višedecenijski lider Demokratske partije socijalista.
„Bilo je očekivano da odlazak Đukanovića, makar i samo formalan, smanji interesovanje građana za učešće u izbornom procesu, ali ne baš i da se odmah desi najmanja izlaznost u savremenoj istoriji višepartijskog sistema. Opšta je ocjena da je na to uticala afera sa kraljem kriptovaluta De Kvonom u koju je, montirano ili osnovano, saznaćemo u narednim nedjeljama, bio uključen lider Evrope sad, od nedjelje vodeći politički subjekt u Crnoj Gori - Milojko Spajić. Moj lični utisak je, međutim, da je na to više uticalo razočaranje građana u crnogorski politički sistem, u nepoštovanje osnovnih demokratskih načela, što je bila devijacija za koju se vjerovalo da nestaje sa padom Đukanovića i DPS-a sa vlasti“, navodi Stojović.
Međutim, kako kaže, desilo se to da je nastala dugotrajna politička farsa u kojoj lider partije koja uživa podršku građana od oko pet odsto, kontroliše sve ključne pozicije i to čini zahvaljujući dilu sa DPS-om, a potom je posle gotovo godinu oborena glasovima upravo DPS-a i sadašnjeg koalicionog partnera Abazovića - Demokrata.
„Ekonomska situacija po građane u tom periodu, realno, nije postala lošija, i to ponajviše zahvaljujući tome što 10 odsto stanovništva u Crnoj Gori čine dobroplatežni državljani Rusije i Ukrajine koji pune budžet kao da je špic turističke sezone tokom cijele godine. Uprkos tome, javilo se ogromno nezadovoljstvo građana zbog percepcije da neko zloupotrebljava rupe u sistemu da bi opstajao na vlasti bez podrške naroda za to“, poručuje Stojović.

„Hrabro se broji“ platila tuđe grijehe

Naš sagovornik kaže da je to uticalo na slab rezultat koalicije „Hrabro se broji“ (Demokrate, Ura).
„Ne govorim o slabom rezultatu u procentima već broju građana koji je podržao ovu listu. Demokrate su prethodno izgubile popularnost koju su uživale recimo prije tri godine, zbog pojave pokreta Evropa sad koji je nudio atraktivnije lidere i imao mnogo kvalitetniju komunikaciju sa javnošću“, smatra Stojović.
Kad je reč o rezultatu DPS-a, kako kaže, oni plaćaju cijenu zarobljavanju institucija od strane jednog čovjeka i njegove familije i svim onim aferama koje to potvrđuju.
„Na loš rezultat DPS-a je uticalo i to što nije bilo angažovanja iseljenika ali i to što su neki „tradicionalni partneri“ prepoznali da ova partija nema perspektivu pa su se okrenuli sebi - prije svega tu mislim na Bošnjačku stranku koja je osvojila blizu 7 odsto glasova kao manjinska stranka naroda koji po poslednjem popisu čini 8,65 odsto stanovništva ove države”, ističe Stojović.

Ni PES nije ostvario očekivani rezultat

On dodaje da je pad, u odnosu na rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora i projekcije o podršci od oko 35 pa i više procenata, imala i novoformirana Evropa sad, što potvrđuje očekivanja da ovaj pokret neće biti u stanju da, bez izgrađene partijske infrastrukture, dugo drži podršku na nivou one kakvu je nekada imao DPS.
„Od glavnih učesnika najmanje nezadovoljstva ostvarenim rezultatom mogu da imaju u koaliciji Za budućnost Crne Gore, koju su krunili u minulom periodu što novoformiranim savezima i pokretima, što narativom da ovaj blok ne može da bude dio vlasti zbog odnosa prema Kosovu, neodricanja od proruskih emocija i insistiranja na tome da je glavni saveznik Crne Gore Srbija, sa čim se inače po više anketa slaže najmanje pola građana Crne Gore. Ovaj „krnji DF“ se pokazao prilično otpornim na neprekidne udare NVO sektora finansiranog sa Zapada, medija koji uživaju finansijsku podršku sa Zapada i medija koji su pod kontrolom duboke države Mila Đukanovića“, uvjeren je Stojović.
Dvije manje liste koje su računale gotovo isključivo na glasove građana srpske nacionalnosti osvojile su, podsjeća on, ukupno 4 odsto glasova (Pravda za sve 2,8 i Narodna koalicija 1,2), čime su tri mandata po Dontovom sistemu podijeljena Evropi sad i DPS-u koje ti glasači nikada ne bi podržali.
„Iz koalicije ZBCG ovaj put nisu vodili kampanju protiv ovih malih lista, što bi u nekom sledećem krugu glasanja moglo da privuče sve ove rasute glasove u jedan zbor. Ako budu napravili neki ribrending i isturili na prvu liniju „fronta“ još mladih lica koje inače konstituenti ovog bloka imaju, mogu sa više optimizma da čekaju sledeće izbore, iako su oni centri moći koji pokušavaju da smanje snagu ovog bloka prepoznavali neosnovano kao glavne gubitnike upravo koaliciju Za budućnost Crne Gore“, poručuje Stojović za Sputnjik.
Ističe da je za mnoge najveće iznenađenje učinak SNP-a koji je u koaliciji sa Demosom preskočio cenzus. Razlog tome je u infrastrukturi ove partije koja je u nekim gradovima na maloj izlaznosti donijela odlične rezultate.
„Mala izlaznost omogućila je manjinskim listama da ostvare maksimalne rezultate zbog modela pozitivne diskriminacije, pa ćemo u parlamentu imati čak 10 poslanika ovih lista - 6 bošnjačkih, tri albanska i jednog hrvatskog predstavnika. To u prevodu znači da će manjinski narodi imati znatno veći broj poslanika u parlamentu nego što pripadnika ovih naroda ima proporcionalno u Crnoj Gori, jer na ostalim listama ima dosta pripadnika ovih nacionalnih zajednica“, zaključuje Stojović.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
REGION
Zna se ko će voditi vladu Crne Gore ali ne i ko će ući u nju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala