- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zna se ko će voditi vladu Crne Gore ali ne i ko će ući u nju

Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Pokret Evropa sad osvojio je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obilježila izuzetno niska izlaznost od 56,4 odsto. Ta partija će najvjerovatnije biti u poziciji da bude nosilac formiranja vlade, ali se postavlja pitanje sa kojim političkim partijama i da li se može formirati stabilna politička vlada.
Lider PES-a Milojko Spajić poručio je sinoć nakon izbora da u budućoj vladi nema mjesta za DPS i URA, ali da on očekuje da će se ona brzo formirati.
PES je osvojio 26 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, i po tim projekcijama ima 24 poslanika. U Crnogorskom parlmentu ima 81 poslanik i postavlja se pitanje sa kim će Milojko Spajić pokušati da ostvari podršku do 41 poslanika.
Analitičar medija Duško Vuković za Sputnjik kaže da je parlamentarna većina konstituisana nakon izbora 2020.pokazala brojne slabosti, lutanja i nedosljednosti, što je i dovelo do vanrednih izbora.
„To je nasljeđe iz koga su mogli da izvuku neke pouke, ali mi se čini da nijesu i da ta družina neće moći lako da se dogovori oko buduće vlade, a mislim da će Vašington i Brisel gurati protiv vlade u kojoj su uticajni Mandić i Knežević. Predizborna svađa PES sa URA je dodatna otežavajuća okolnost. Iako lider PES kaže da neće ni sa URA ni sa DPS, razvoj događaja i uticaj stranog faktora bi ih mogao približiti DPS-u i partijama manjina“, smatra Vuković.
Naš sagovornik ističe da je jedino iznenađenje juče održanih izbora jeste drastično manja izlaznost nego na prethodnim izborima, što se može objašnjavati na razne načine.
„Meni se čini da je tome doprinijeli to što je oslabljni DPS prestao biti glavni motivacijski faktor i njegovim pristalicama i protivnicima, a privlačnost drugih je opala“, poručuje Vuković za Sputnjik.

Moguća i manjinska vlada

Postoji i mogućnost da se formira i manjinska vlada, kojoj bi Kolicija za budućnost Crne Gore dala podršku a da zauzvrat zadrže mjesta po dubini.
Nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević rekao je sinoć da bez njih nema „stabilne, demokratske vlade“.

„Spremni smo na razgovore sa svim konstituentima tridesetoavgustovske većine koji se sad nalaze u parlamentu. Pozivamo ih da ne povlače separatne poteze i da ne pregovaraju u nekim njihovim modalitetima, što bi dovelo do nestabilnosti“, rekao je on. Knežević očekuje, kako je rekao, da ih PES pozove na razgovore „ili da mi pozovemo njih. „Oni sad nemaju većinu. Mislimo da i mi imamo neke principe i želimo na osnovu njih da se dogovaramo. Isto kao što PES ima svoje principe, tako i mi imamo svoje. Niko nema monopol da formira Vladu bez ozbiljnih kompromisa“, poručio je Knežević.

Ima i onih koji predviđaju da će glasači u Crnoj Gori, još jednom do kraja godine, morati na birališta, zbog nemogućnosti političkih partija da se dogovore oko formiranja vlade.

Božović: Bez nas nema stabilne vlade

U Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ vjeruju da će i oni biti uključeni u rad buduće vlade. Jelena Božović koja će biti poslanica i u narednom sazivu Skupštine za Sputnjik kaže da bez učešća njihove koalicije nema stabilne ni prosperitetne vlade.
„Svaki pokušaj isključivanja koalicije „Za budućnost Crne Gore“ iz vlasti značilo bi da se nastavlja diskriminatoraka politika DPS-a prema srpskom narodu i namjerno islljučivanje srpskih političara i srpskog naroda iz učešća u vlasti. Takav potez bi bio veoma loš i štetan po Crnu Goru i sve njene građane“, upozorava Božovićeva.
Ona ističe da je ta koalicija svojim programom i radom njenih predsjednika opština i direktora preduzeća u proteklom periodu pokazala da ima kadrove koji mogu da odgovore svakom izazovu i doprinesu opšem razvoju i napretku Crne Gore.
„Ali to bi bio i konačan iskorak kada je u pitanju uvažavanje srpskog naroda u Crnoj Gori. Sa koalicijom ZBCG, Crna Gora bi dobila stabilnu četvorogodišnju vladu, ali i parlament u kom bi konačno potrebna dvotrećinska većina mogla da donosi odluke o najvažnijim pitanjima kada je u pitanju sudstvo i tužilaštvo. Pred građanima Crne Gore su dvije opcije: ili da idemo naprijed sa koalicijom ZBCG u vladi, ili da idemo opet mnogo koraka unazad i da se Crna Gora nađe u još jednom začaranom krugu. Svaki pokušaj isključivanja ZBCG iz buduće vlasti značiće ponovo miješanje ambasada kao i do sada, a vidjeli smo u proteklom periodu sa dvije ekperimentalne vlade da to ne vodi ničem dobrom i da su zbog takvih eksperimenata građani izgubili povjerenje u demokratiju, da svoj glas na izborima smatraju beznačajnim jer na kraju o konačnom ishodu ne odlučuju oni nego neko ko je gost u našoj državi. Zato smo i imali ovako malu izlaznost na izborima“, smatra Jelena Božović.
Da bismo građanima povratili to povjerenje, poručuje Božovićeva, moramo prije svega naučiti da poštujemo sami sebe i da onako kako se i očekuje konačno formiramo stabilnu i funkcionalnu vladu i parlament sa koalicijom ZBCG kao važnim konstituentom te vlasti.

Deset poslaničkih mjesta za manjinske narode

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnvovu 100 odsto obrađenog uzorka, PES je osvojio 26 odsto glasova i po tim projekcijama ima 24 poslanika. Najveći broj mandata, nakon koalicije PES-a, prema podacima CDT-a, osvojila je koalicija Zajedno, okupljena oko DPS-a. Oni će po CDT-u imati 21 mandat. Osvojili su 23 odsto glasova.
Slijede koalicija Za budućnost Crne Gore sa 14 mandata (15,1 osto), koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 12 (12,3 odsto). Te koalicije, prema podacima CeMI, imaju 13 odnosno 11 mandata.
Bošnjačka stranka imaće šest mandata, Albanski forum dva predstavnika u parlamentu, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan, takođe proizilazi iz podataka CDT-a. Dakle, manjinske partije imaće deset poslanika u budućem sazivu parlamenta, a do sada su imale pet.
Prema CDT- u, dva mandata u budućem sazivu Skupštine imaće SNP.

Spajić: Nećemo sa DPS i URA

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić rekao je da su ostvarili dobar rezultat i da očekuju da se Vlada što prije formira.
Kazao je da je ostvarena velika pobjeda, uprkos zloupotrebama državnih resursa.
Spajić je najavio da će PES razgovarati sa svima sa kojima dijele zajedničke vrijednosti.
Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.
Spajić nije odgovorio na pitanje o mogućoj koaliciji sa listom „Za budućnost Crne Gore“ i kako bi Evropska unija na to reagovala. Rekao je da je večeras trenutak za slavlje i da je jutro pametnije od večeri.
„Što se mene tiče, odgovor je jasan, ali su programski principi najvažniji, da vidimo ko hoće da pomogne program Evropa sad 2... Mi smo ovdje da damo rezultate za građane u naredne četiri godine i to je jedino što me interesuje“, poručio je sinoć Spajić.
Anketa
Ko će formirati novu Vladu u Crnoj Gori?
Plakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
REGION
Vukadinović: Pobeda „Amfilohijeve koalicije“, bez Srba nema stabilne vlade, ali - pita se i Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala