- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Joveljić jedini i veliki „dobitak“ Srbije iz Beča

© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONDejan Joveljić
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Fudbaleri Srbije nadigrali su Jordan sa 3:2 u prijateljskoj utakmici koja se igrala u Beču, a dva gola za preokret postigao je Dejan Joveljić. Može se reći da je partija mladog napadača bila možda i jedina svetla tačka, pored rezultata.
Srbiji je pretio poraz od Jordana koji je sve samo ne svetska fudbalska velesila, mogli su Orlovi da prođu kao bosi po trnju, ali Joveljić je sa dva gola sve to sprečio i sačuvao miran san pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Srbija je povela u 7. minutu preko Strahinje Erakovića, ali je Jordan u drugom poluvremenu golovima El Mardija i El Tamarija došao do šokantnog preokreta i prednosti u 67. minutu.
Ipak, Joveljić je golovima u 83. i 88. minutu meča rešio duel i značajno se dokazao selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.
Inače, ovaj duel u Beču bio je interesantan iz ugla napadača Orlova. Piksi nije mogao da računa na Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Luku Jovia, tako da su šansu da se dokažu dobili Đorđe Jovanović i Dejan Joveljić.
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SPORT
Joveljić za Sputnjik: „Najbolji sam fudbaler-šahista na svetu, jedva čekam da igram protiv Dončića“
Jovanović je igrao u prvoj postavi, Joveljić je ušao u drugom poluvremenu i pokazao da je uvek spreman da da šah-mat protivniku, jer je poznat i po tome što je najbolji šahista-profesionalni fudbaler na svetu.

Maestralni Joveljić starter u Bugarskoj

Ni selektor Stojković nije štedeo reči hvale za mladog špica. Zapravo, najavio je da će popularni Jovelja biti u prvoj postavi protiv Bugarske 20. juna u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
„Nešto što smo očekivali, dobar ambijent, lepa utakmica, preokreti i maestralan Joveljić. Da li to znači da će biti starter u Bugarskoj? Da. Mi smo podelili minute, izmene u nastavku su donele potrebnu pas igru, dobili smo mirnoću, kontrolu i čini se da smo pogodili. Onog momenta kada smo odlučili da dobijemo utakmicu, mi smo pobedili. Igrači nisu hteli da se pomire sa činjenicom da izgube utakmice, pokazali su karakter, nisu želeli da prihvate poraz i kvalitet je došao do izražaja. Joveljić? Vidi se da je u takmičarskoj formi, ima fenomenalan osećaj za gol, pogotovo kada lopte dolaze sa strane, treći gol je zaista maestrala u stilu najvećih golgetera današnjice“, rekao je Stojković.
Dakle, može se reći da su Jovanović i Joveljić na utakmici protiv Jordana bili na nekoj vrsti audicije, te da je bivši fudbaler Zvezde apsolutno položio, a posebno je drugi gol glavom bio impresivan.
Sada sledi ono mnogo važnije - duel protiv Bugarske.
„Sve ovo je za nas dodatno samopouzdanje za ono što nas očekuje u Bugarskoj. Navijačima hvala, bili su fenomenalni, zaslužili su ovu pobedu. Ovu stranicu zatvaramo i okrećemo se Bugarskoj. Gledaćemo njihov meč protiv Litvanije, ali fokus je sad na Bugarima. U Razgradu će izaći najjači sastav“, zaključio je selektor Stojković.
Znamo već ko će biti u špicu.

Vrhunski mentalitet

Dejan Joveljić je pokazao da poseduje sjajan njuh za gol i u dresu Los Anđeles Galaksija, ali evo i u dresu Orlova. Selektor je uputio jako lepe reči za njega, a ovakvom partijom je zaradio i nove minute i novu šansu da se dokaže u dresu sa nacionalnim grbom.
Neko će reći da bi Joveljić mogao da bude i malo korpulentniji za poziciju devetke, ali očigledno da se i ovako odlično snalazi.
Jedna od njegovih najvećih prednosti je okretnost, osećaj za gol, ali i mentalitet. Čak je i u razgovoru za Sputnjik rekao da mu šah pomaže sa tog psihološkog aspekta u fudbalu.

Videlo se to u minutima pošto je promašio veliku šansu na asistenciju Sergeja Milinkovića-Savića. Nije dozvolio da mu se uvuče crv sumnje u glavu, već je nastavio da radi ono što najbolje zna. I postigao je posle toga dva gola.

Kada se na sve to doda velika ljubav prema zemlji i reprezentaciji. Onda je moralo da ispadne dobro.
Možda su ovo samo prva dva gola u seriji mnogih koje će Joveljić dati za Srbiju.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SPORT
Joveljić spasao Srbiju neprijatnog iznenađenja u Beču!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala