- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poručila SAD: Isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu neće uticati na tok SVO

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
Pratite nas
Planovi Bele kuće da isporuči Kijevu tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom neće uticati na tok specijalne vojne operacije – ona će biti nastavljena i svi ciljevi će biti ostvareni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Moskva je više puta na različitim nivoima i u međunarodnim institucijama skretala pažnju zapadnim zemljama na problem isporuke municije sa osiromašenim uranijumom.
„Upotreba te vrste municije od strane kijevskog režima samo dovodi do sve većeg stradanja civila, između ostalog i zbog kontaminacije zemljišta supstancama opasnim po zdravlje“, navodi ruska strana.
Takođe, iz Moskve napominju da su negativne posledice dobro poznate, „između ostalog, i u SAD, gde se američki vojnici koji su stradali usled upotrebe takve vrste municije i dalje sude sa svojim vlastima“.

„Ipak, Bela kuća je spremna da velikodušno podeli taj otrov sa kijevskim štićenicima. Ako u Vašingtonu računaju da na taj način utiču na tok specijalne vojne operacije – takvim nadama nije suđeno da se ostvare. SVO će biti nastavljena i svi zacrtani ciljevi će biti postignuti“, zaključila je ruska strana.

Ranije su mediji, pozivajući se na američke zvaničnike, saopštili da Bela kuća namerava da isporuči Ukrajini tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
RUSIJA
Kremlj o isporuci municije sa uranijumom Kijevu: Pogledajte kakve su posledice u Jugoslaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala