Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hitna deeskalacija: Stejt department uputio poruku Beogradu i Prištini

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Američki Stejt department danas je saopštio da Priština i Beograd moraju da preduzmu korake za deeskalaciju tenzija, što, kako navode, „uključuje bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija juče uhapsila“.
„Verujemo da i Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, javio je Rojters.
Obe strane bi bez odlaganja trebalo da primene plan od tri tačke, kao što je predložila EU, rekao je Miler na konferenciji za novinare.
On je naveo da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora da obezbedi da novoizabrani gradonačelnici svoju dužnost obavljaju sa alternativnih lokacija.
Istakao je da su SAD angažovane po ovom pitanju i da su u kontaktu sa obe strane, kao i partnerima u regionu.
„Državni sekretar Entoni Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu, a to je učinio i savetnik Derek Šole, kao i drugi“, dodao je Miler.
Na pitanje da li se razmišlja o sankcijama, odgovorio je da ne želi sada da govori o tome, jer je fokus, kako je kazao, na tome da strane preduzmu korake za deeskalaciju tenzija, preneo je portal Kosovo onlajn.
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić u sredu je izjavio da su pripadnici antitetorističke grupe policije, duboko u teritoriji centralne Srbije, locirali i uhapsili troje pripadnika tzv. kosovske policije koji su bili pod punom ratnom opremom, a da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, locirali su danas i uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.LJ. u administrativnom pojasu prema KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SRBIJA
MUP izneo detalje o hapšenju Kurtijevih specijalaca na teritoriji centralne Srbije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala