- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mariji Kanjas nagrada „Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić

© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma Palić/Paula RosellMarija Kanjas
Marija Kanjas - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground Spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.
Dela Marije Kanjas su puna ironije, sa dominantnim kritičkim i kontradiktornim smislom u instalacijama i video radovima koji istražuju granice između fikcije i stvarnosti.
U svom delu bavi se snimanjem i prikupljanjem audiovizuelnog materijala kojim se iznose kritički diskursi koji se odnose na kolektivne imaginacije o tradicijama, stereotipima ili rodovima, koristeći se klasičnim i eksperimentalnim filmom i brojnim resursima koji karakterišu njen eklektični i ironični pristup.

Kontroverzne instalacije

Jedna od najkontroverznijih instalacija Marije Kanjas je „Nasleđena supstanca“, koju je stvorila u saradnji sa Huanom Romerom, a izložena je 1999. godine u prostoru „Zona u usponu“Andaluzijskog centra za savremenu umetnost (CAAC).
© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma Palić/Lola MontielMariji Kanjas nagrada Festivala evropskog filma Palić
Mariji Kanjas nagrada Festivala evropskog filma Palić - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Mariji Kanjas nagrada Festivala evropskog filma Palić
U delu „Budi zla (Sevilja đavola)“ iz 2013. umetnica suočava protivrečan odnos koji održava sa svojim rođenim gradom kroz, kako sama kaže, „oštro i groteskno putovanje kroz suštinu Sevilje u njenoj najdublje ukorenjenoj tradiciji i njenim izvanrednim izvedbama koje odaju počast ljudima ne samo kao izvoru folklornog materijala, već i kao autentičnim protagonistima istorije“.
U delu „Sveti triler“ (2011) dolazi do neobičnog susreta između Majkla Džeksona i orkestra bratstva tokom Uskršnjeg posta.
Bila je direktorka „Animalario TVProducciones“, platforme za eksperimentalnu audiovizuelnu umetnost koja istražuje različite načine stvaranja kao što su muzički spotovi, video art, digitalna slika, instalacije i internet projekti.

Dobitnici nagrade – od Žilnika do Karpa Godine

Dobitnici nagrade biće posvećen omaž program u bioskopu „Abazija“, u okviru kojeg će biti prikazani izabrani kratki filmovi nastali u poslednjih desetak godina.
Nagrada „Underground Spirit“, ustanovljena 2008. godine, dodeljena je do sada F.Ž. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, Norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom tandemu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom dvojcu - braći Buharov, umetničkoj grupi pet španskih reditelja koju je britanski filmski magazin „Sight & Sound“nazvao „Električnim jahačima Apokalipse”, te jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa Karpu Godini, francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou, italijanskoj rediteljki i scenaristkinji Tici Kovi i austrijskom reditelju i fotografu Rajneru Frimelu, francuskom reditelju Žanu Šarlu Iju, austrijskoj rediteljki i montažerki Sari Fgaier, rumunskoj producentkinji Adi Solomon, i švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu.
Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić biće održan od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula.
Margareta fon Trota - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
KULTURA
Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula: Gošća glumica i rediteljka Margareta fon Trota
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala