- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spajić bi da odbaci Dritana i da formira vladu sa prosrpskim blokom ali neko „sreću kvari“ /video/

© Tanjug / MEDIABIROMilojko Spajić - lider "Pokreta Evropa sad"
Milojko Spajić - lider Pokreta Evropa sad - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Posle vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je najviše glasova dobio Pokret Evropa sad, ali nijedna stranka nema većinu, razmatraju se scenariji i kombinacije mogućih vladajućih koalicija. Po mišljenju sagovornika Sputnjika, i ovoga puta na to će uticati stav zapadnih ambasada.
Istoričar dr Bogdan Živković ukazuje na nekoliko faktora koji su u igri u potencijalnom formiranju vladajuće koalicije koju bi predvodio Pokret Evropa sad i njen lider Milojko Spajić.

Svađe dva lidera pokvarile „zapadnu priču“

Jedan od njih su i lične sujete koje, kako kaže, mogu biti jednako negativne kao američki izaslanik Gabrijel Eskobar.
„Ako pogledamo iz ugla Zapada, njihov je interes da u vladi ne bude ni DPS niti nekadašnji DF ali to im se pokvarilo zato što je u njihovom projektovanom uskom krugu partija koje im odgovaraju došlo do sukoba dva lidera, Dritana Abazovića i Milojka Spajića i to im sad kvari priču. Da nema toliko spoljnih uticaja lako bi mogao Spajić da urniše Abazovića tako što će sa bivšim Frontom (Za budućnost Crne Gore) da napravi koaliciju i doviđenja“, konstatuje Živković.
Po njegovom mišljenju, još jedan nezaobilazan momenat u postizbornoj kombinatorici je istorijski uspon manjinskih stranaka, a reč je 10 poslaničkih mesta – 6 za Bošnjačku stranku, 3 za albanske i jedna za hrvatsku.
„A javna je tajna da pre svakog formiranja vlade u Podgorici albanske partije idu kod Edija Rame, a da lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ima kontakte i sa Redžepom Tajipom Erdoganom i sa bošnjačkim političarima u Federaciji“, podseća Živković.
On primećuje da kad bi pobednici izbora 30. avgusta imali slogu ne bi im bile potrebne ni manjine, a još manje DPS, ali da je siguran da će Amerikanci uraditi sve što je u njihovoj moći da pomire Evropu sad i Abazovića.

Ulazak prosrpskog bloka u vladu više nije tabu?

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ima dotle drugačije viđenje mogućeg sastava buduće vlade, iako kaže da je sve moguće.
„Evropa sad neće ići s DPS-om, sada ne. Ono što je zakomplikovalo formulu je svađa, samo što se nisu hapsili. Spajić ako imalo drži do sebe teško će moći da proguta svoje reči, uvredu i poniženje. Mislim da kad bi Spajić birao u vladi bi bile Evropa sad, Za budućnost Crne Gore i Demokrate, bez Abazovića“, prognozira Vukadinović.
On ukazuje i na trend jačanja, kako on to zove, Amfilohijeve koalicije, odnosno stranaka pobednica na izborima 30. avgusta 2020. godine: ta koalicija koja je sa Dritanom Abazovićem imala samo mandat više u parlamentu, sad ima bez URA komotnu većinu od 44-45 poslanika.
„To je pomak, to je klatno koje je otišlo na prosrpsku stranu. To se ipak dogodilo. Mada se to neće politički materijalizovati kako bi bilo logično, one vrste tabua i veta kakav je postojao sa DF sada ipak nema“, veruje Vukadinović.
On smatra da bi čak i Amerikanci, iako neće biti oduševljeni, možda i prihvatili takav sastav vlade, a da će Spajić tražiti formulu da ubaci blok Za budućnost Crne Gore, u najgorem slučaju kao manjinsku podršku.

Mogući i novi izbori

Sagovornici Sputnjika ne isključuju ni mogućnost raspisivanja novih izbora. Po oceni Vukadinovića, to bi mogla da bude i još jedna karta na koju bi mogao da zaigra Pokret Evropa sad.
„Ako budu velike opstrukcije, bilo od strane ambasada, bilo od strane političkih partnera Spajić bi mogao da forsira nove izbore. Mislim da bi mogao da tu kapitalizuje to što mu, eto, opet ne daju – nisu mu dali da se kandiduje za predsednika, pa je to Milatoviću dalo još veći vetar u leđa. Na novim izborima, kad bi se održavali za nedelju dana, mislim da bi Evropa sad dobila 30 odsto. Taj zamah i ta percepcija, koju mi odavde ne vidimo, da je prema njima načinjena nepravda bili bi jako važni. Ali ako prođe par meseci, pa se bude mrcvarilo to će ih vrlo brzo povući na dole, kao što su uzleteli naglo tako vrlo brzo mogu i da potonu. Za sada svi vetrovi duvaju u njihova jedra i vrlo je moguće da je neko na Zapadu rešio da malo probuši ta jedra da ne bi suviše poleteli“, slikovit je Vukadinović.
Živković uz konstataciju da je nezgodno predviđati iznosi mišljenje da će Zapad ipak uspeti da okupi Demokrate, URA i Pokret Evropa sad, podsećajući da je Zapad javno forsirao da oni idu i u predizbornu koaliciju, ali da Spajić to nije hteo.
„Zavisi koliko će Evropa sad uspeti da se odupre. Spajić ima jak razlog da insistira da Abazović ne bude u vladi. Ali Crna Gora nije ekonomski održiva zemlja što je problem. Sutra će im biti potrebni krediti, a to neće dati niko osim zapada i to je još jedan malj kojim udara“, ističe istoričar.
Vukadinović dodaje da, iako on lično priželjkuje nove izbore, oni nisu realni.
„Verujem da će vlada biti spakovana. I dalje mislim da će Spajić do zadnjeg trenutka nastojati da Dritan Abazović ostane izvan i da bi mu bio suviše gorak zalogaj da mora da ga proguta u vladi“, zaključuje analitičar.
Glasanje u Podgorici na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
REGION
Crnogorska izborna komisija objavila privremene rezultate izbora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala