- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Radio je s Jokićem pred pohod na prsten i za Sputnjik kaže: „Ni talenat, ni burek, samo posvećenost!“

© AP Photo / Jack DempseyNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Za predstojeću sezonu Nikola Jokić se prošlog leta između ostalog spremao i sa srpskim košarkaškim trenerom Bojanom Ljubojevićem, koji je sa njim radio na šutu. Nakon što je srpski as osvojio šampionski prsten NBA lige Ljubojević je o neverovatnom Nikolu govorio za Sputnjik.
Denver je savladao Majami u petoj utakmici finala NBA lige rezultatom 94:89, a prve impresije posle velike istorijske utakmice podelio je Bojan Ljubojević.
„Od prvog trenutka ove sezone videlo se da imaju šampionske ambicije, da su tako razmišljali i da su se tako ponašali na svakoj utakmici. Na kraju stvarno, neverovatan uspeh, u ovom trenutku mnogi nisu ni svesni šta je Nikola Jokić uradio“, rekao je Ljubojević.
Srpski as bio je najefikasniji igrač u finalu sa 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije, a zasluženo je dobio i MVP nagradu za najkorisnijeg igrača finala. Ljubojević koji je trenirao sa Nikolom video je i na tim treninzima koliku Srbin ima želju za titulom.
„Nikola radi trening, trenira od prvog do poslednjeg minuta treninga, kao da je svaka finalna utakmica. Sa maksimalnom posvećenošću, profesionalizmom i motivisanošću. Svaki njegov šut, pokret, imao sam osećaj kao da je u finalu. Stvarno se to sada projektovalo na njegovoj igri. Kada promaši dve lopte zaredom, on se toliko iznervira na sebe, želi da sve bude perfektno. Ti treninzi traju po tri četiri sata, stvarno se spremao za ovo. Nije talenat, niti to što jede burek, to je neverovatna posvećenost“, objasnio je košarkaški stručnjak.
Ono što je Ljubojević mogao da primeti kod Nikole je to da i kada je sam na treningu on razmišlja kao lider i takvo ponašanje prenosi na utakmicu. U finalu je bio pravi lider, a da razbudio ekipu pitanje je da li bi Denver posle pete utakmice došao do prstena.
„Ne samo da je pričao, Nikola se jednostavno tako ponaša. Kada je neko lider on se tako ponaša, ne priča o tome. On radi dobre stvari za druge. Videli ste u finalnoj utakmici da je on na tajm-autima dozivao ekipu, morao je da ih trgne, držao je motivacioni govor. Denver je u prvom poluvremenu imao loš procenat šuta, odlučujuća utakmica, možete misliti koji je to pritisak. On je podigao ekipu, stalno igra za druge, možete da primetite da kada njegov saigrač uradi dobru stvar koja je nama neprimetna da on tapše i podržava. On njemu stavlja do znanja da ga vidi, podržava i da je dobro to što radi. Zbog toga je Nikola lider, najbolji igrač i MVP finala. Naravno, on se tako ponaša i na treninzima. Jednostavno, na tim treninzima i kada priča i kada radi vidi se da je cilj da osvoji prsten, ali te priče nema mnogo, to je više rad“, istakao je srpski stručnjak.
Ljubojević je pohvalio i čitav tim Denver Nagetsa koji je odlično funkcionisao tokom cele sezone.
„Trener Majkl Meloun i čitava njegova ekipa odradili su neverovatan posao sa selektiranjem igrača. Doveli su Koldvel Poupa koji je totalno neprimetan, a toliko bitan, sve se gradilo oko Nikole Jokića, ali svi igrači imaju sjajnu ulogu. Braun, Grin, Gordon koji je trebalo da potpiše veteranski ugovor, a koji je najmotivisaniji, mnogo je napredovao i stalno radi na sebi“, dodao je Ljubojević.
Tokom čitavog plej-ofa, ali posebno u finalnim utakmica protiv Majamija, Jokić je zajedno sa trenerom Melounom smirivao strasti. Svaka pobeda donosila je korak bliže titulu, ali srpski as i trener nisu razmišljali tako. Želeli su da zadrže koncentraciju.

„Majkl Meloun i Nikola Jokić imaju zrelo ponašanje. Gotovo je tek kad se ostvari san. Tu se vide njihove liderske crte“, smatra Ljubojević.

Denver je tek osvojio prvu titulu, ali energija koja se vidi u ekipi nagoveštava da prva ne mora da znači i poslednja.
„Svi šampioni kažu da je mnogo lakše osvojiti nego zadržati se na tom mestu šampiona. Očekujem od Nikole i ekipe Denvera da uđu u jednu seriju i da se svake godine bore za prsten i to da budu najbolji. Zato što ponašanje trenera je takvo. Oni nisu prošle godine osvojili, ali su imali šampionsko ponašanje. Nisu se složile kockice, imali su ponašanje koje je pokazivalo da žele pobedu u svakoj utakmici. Svi njihovi resursi su usmereni ka osvajanju prstena. Vidim da će da se odmore, i da će sledeće godine da dovedu neka pojačanja i da će sve biti usmereno na zadržavanju tog prstena. Zato je Majkl Džordan bio najveći, jer nije samo osvojio. Mnogim igračima nestane motivacije, zasite se, samo su veliki igrači nastavili da osvajaju. Sigurno će i Nikola Jokić imati isto motivacije“, zaključio je Bojan Ljubojević.
Nikola i Natalija Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Stisnuta pesnica i vrisak koji se čuo do Srbije /video/
Majami - Denver, Nikola Jokić, 4. utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Jokić odmah proverio da li mu je Novak čestitao – pa poručio: Dobar je trenutak da budete Srbin
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Niko nikad kao Nikola – Amerika je bačena pod noge Somborca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala