- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Borbeno vozilo Bredli - Sputnik Srbija

UŽIVO Makron: Ukrajinska kontraofanziva trajaće nekoliko meseci

Pratite nas
U toku je 474. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog odbacila je inicijative Brazila, Indonezije i afričkih zemalja o mirovnim pregovorima. Ruska vojska uspešno odbija ukrajinsku kontraofanzivu. Papa Franja napisao pismo Zelenskom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:56 12.06.2023
21:24 12.06.2023
SAD: Nećemo davati ocene ukrajinske ofanzive
Sjedinjene Američke Države ne poriču da je ukrajinska ofanziva počela, ali neće joj davati ocenu, izjavio je na redovnom brifingu koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
„Uzdržaćemo se od ocena... Očigledno je da se vode borbe tokom ofanzivnih operacija, u to nema nikakve sumnje. Ali njihova ocena je stvar predsednika (Ukrajine Vladimira) Zelenskog, a ne naša. A o gubicima i osvajanjima za određeni dan treba da govore Oružane snage Ukrajine“, rekao je on.
„Fokusiraćemo se na to da osiguramo da Ukrajina može da postigne uspeh na bojnom polju“, istakao je Kirbi.
On je dodao da se SAD spremaju da uskoro objave o novom paketu vojne pomoći Ukrajini.
21:15 12.06.2023
Makron: Ukrajinska kontraofanziva mora trajati nekoliko meseci
Ofanziva koju je pre nekoliko dana pokrenula ukrajinska vojska trajaće nekoliko nedelja ili meseci, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za medije nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Poljske Andžejem Dudom.
„Ukrajinska kontraofanziva počela je pre nekoliko dana. Ona je bila pažljivo isplanirana. Ova kontraofanziva mora trajati nekoliko nedelja ili meseci. Učinili smo sve da pomognemo da se ona sprovede u okvirima koje smo zacrtali od početka sukoba: kazniti Rusiju kako bi ona prekinula svoje vojne napore, pomoći Ukrajini da pruži otpor i povrati teritoriju, ali nikada ne napadati Rusiju i izbegavati svaki oblik eskalacije ovog sukoba“, rekao je Makron.
S tim u vezi, Makron je istakao posvećenost dugoročnoj podršci Kijevu i izrazio nadu da će ofanzivne akcije Oružanih snaga Ukrajine „biti što pobedonosnije“.
Prema njegovim rečima, „prelazak u fazu pregovora pod povoljnim uslovima“ zavisi od „pobedonosnosti“ kontraofanzive.
„Danas je jasno da Ukrajina neće biti osvojena, da je jedini mir koji je sada prihvatljiv – onaj koji je zasnovan na međunarodnom pravu i suverenom izboru ukrajinskog naroda. Naša nepokolebljiva podrška Ukrajini mora da se nastavi još dugo, bilo da to je politička, vojna, ekonomska, humanitarna pomoć ili ona koja je povezana sa obnovom (Ukrajine)“, istakao je francuski predsednik.
20:41 12.06.2023
20:41 12.06.2023
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev računa na stvaranje alijanse odbrambene industrije kako bi se zadovoljile potrebe Kijeva.
„Imamo novi strateški zadatak da izgradimo savez odbrambenih industrija sveta za podršku odbrane Ukrajine i onih zemalja koje će biti uključene... Pre nekoliko meseci zemlja je počela da razgovara sa partnerima da bez raspoređivanja novih kapaciteta odbrambene industrije, bez stvaranja jasnih saveza, kada će Ukrajina biti integrisana u odbrambenu industriju Zapada, nećemo obezbediti stabilnost isporuka za potrebe Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Kuleba za ukrajinsku televiziju.
20:37 12.06.2023
Poljski predsednik Andžej Duda nada se da će junski samit NATO-a značiti „svetlo u tunelu“ kad je u pitanju članstvo Ukrajine u Alijansi.
„Nadam se da će predstojeći samit NATO-a u Viljnusu doneti dobre vesti Kijevu da je buduće članstvo Ukrajine u Severnoatlantskom savezu jasno vidljivo i da će se pojaviti svetlo u tunelu zahvaljujući našim odlukama koje će biti donete u Viljnusu“, istakao je Duda.
19:46 12.06.2023
Ratni trofej: Osvojen nemački mitraljez iz vremena Drugog svetskog rata
Nemački mitraljez razvijen u nacističkoj Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata zarobljen je od ukrajinske vojske kod Avdejevke, izjavio je za Sputnjik ruski oficir iz grupe snaga „Jug“.
„To je MG42. To je nemački model“, rekao je oficir.
Trofej je osvojen na položajima ukrajinskih snaga nakon njihovog neuspešnog pokušaja da pređu u ofanzivu.
19:22 12.06.2023
Administracija Sjedinjenih Američkih Država ne raspolaže dodatnim informacijama o tome ko je odgovoran za uništenje Kahovske hidroelektrane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom, šefom italijanske diplomatije Antoniom Tjanijem u američkoj prestonici.
On je, pored toga, istakao da kolektivni Zapad namerava da maksimalno proširi podršku ukrajinskoj kontraofanzivi i pruži Kijevu dugoročnu pomoć.

„Nameravamo da odlučno nastavimo da se bavimo dvema stvarima. Nastavićemo maksimalno da proširujemo našu podršku Ukrajini u ovom momentu kako bi mogla da ostvari uspeh na bojnom polju. Pored toga, od kritične je važnosti naša dugoročna podrška Ukrajini, čiji je cilj da ona, vremenom, stvori snažan potencijal obuzdavanja i odbrane za svoje oružane snage, kako bi ubuduće, ako Rusija odluči da preduzme još jednu agresiju, Ukrajina imala šanse da to obuzda, a ako zatreba i da uspešno odbije. Istovremeno, cilj je i da održava svoju ekonomiju, integraciju u Evropsku uniju, kao i tekući proces demokratskih reformi“, objasnio je Blinken.

19:11 12.06.2023
Dužina zaporoške linije fronta iznosi više od 150 kilometara, izjavio je za Sputnjik predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
18:59 12.06.2023
Sjedinjene Američke Države ne vide dokaze da Peking snabdeva Moskvu oružjem, ali je Vašington zabrinut zbog toga što kineske kompanije predaju tehnologije dvostruke namene Rusiji, izjavio je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom, šefom italijanske diplomatije Antoniom Tjanijem u američkoj prestonici.
18:58 12.06.2023
Voda iz podruma većine kuća u priobalnom pojasu Nove Kahovke ispumpana je nakon izlivanja vode posle uništenja Kahovske hidroelektrane, saopštio je gradonačelnik Vladimir Leontjev.
On je dodao da su stanovnici počeli da se vraćaju kućama.
Prema njegovim rečima, više od 700 stambenih kuća, ne računajući vikendice, potopljeno je nakon rušenja brane, a naneta je ogromna šteta.
18:40 12.06.2023
Ukrajinske snage su u poslednjih nekoliko dana izgubile 16 američkih borbenih vozila pešadije „bredli“, javila je televizija „Si-En-En“.
18:23 12.06.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin u poseti vojnoj klinici „Višnjevski“ u Moskvi, gde je razgovarao sa ranjenim učesnicima specijalne vojne operacije i uručio im nagrade. - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin odlikovao učesnike SVO: Svi ste heroji, bez izuzetka /foto, video/
17:31 12.06.2023
Borci 6. armije „Zapadne“ grupe ruskih snaga pomoću dronova zaustavljaju pokušaje kretanja ukrajinske pešadije u Harkovskoj oblasti.
17:22 12.06.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je zabrinut zbog mogućeg prekida dejstva prehrambenog sporazuma.
On je potvrdio da je zabrinut zbog povlačenja Rusije iz sporazuma.
„Naporno radimo na tome da budemo sigurni da će biti moguće održati crnomorsku prehrambenu inicijativu u životu i da ćemo istovremeno moći da nastavimo rad na pomoći ruskom izvozu“, rekao je Gutereš.
17:04 12.06.2023
Jedinice grupe snaga „Jug“ ruske vojske, koje deluju u pravcu Avdejevke, pomoću sredstava radioelektronske brobe neutralizovale su i zaplenile dva ukrajinska FPV drona kamikaze, saopštio je reporter Sputnjika.
Pored toga, ruska vojska je u pravcu Avdejevke, prilikom suprotstavljanja ofanzivi ukrajinske hunte, zaplenila i sledeće oružje: bacače granata zapadne proizvodnje, (konkretno) nemačke proizvodnje model AT4, mitraljez MG4, municiju kalibra 7, 62 milimetra, karakterističnu za NATO.
16:34 12.06.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Centralnu vojnu kliniku „Višnjevski“ u Moskvi, gde je razgovarao sa ranjenim učesnicima specijalne vojne operacije i uručio im ordenje.
Šef države je lično uručio zvezdu Heroj Rusije komandantu streljačkog voda Juriju Žulanovu koji je svoje ranjene kolege izvukao iz granatiranja.
Putin je takođe nekolicini boraca uručio Orden za hrabrost.
15:53 12.06.2023
Više od šest hiljada stanovnika Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti, koji su morali da napuste svoje domove zbog ukrajinskih granatiranja ovih područja, nalazi se u mestima za privremeni smeštaj u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
15:38 12.06.2023
Oružane snage Ukrajine izvode napade direktno na stambena naselja i humanitarne objekte, iako sa vojnog stanovišta to nema smisla, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Zašto neprijatelj gađa stambena naselja? Nema nikakve logike. Zašto, koji je smisao? I očigledno humanitarne objekte – to je neverovatno. Nema nikakvog ni vojnog smisla“, primetio je šef države tokom razgovor sa dobitnicima državnih nagrada koje su u ponedeljak uručene u Kremlju.
14:21 12.06.2023
Ruska vojska izvela je kontranapad u području Vremevskog vistupa, u zaporoškom pravcu, rekao je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ radiju Komsomoljska pravda.
„127. divizija ide u boj, ide napred. Istovremeno, veliku podrušku im pružaju Vazdušno-kosmičke snage Rusije. Aktivna je u pravcu Neskučni, potiskuju neprijatelja iz Makarovke“, rekao je on.
Rogov je napomenuo da raketna i topovska artiljerija gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala