- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Besmrtni vitez koga nije izdao crnogorski „genije“

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACESilvio Berluskoni, Milan
Silvio Berluskoni, Milan - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
„Milan? To je stvar srca. Jeste skupo, ali i lepe žene su skupe“, govorio je Silvio Berluskoni, nekadašnji legendarni vlasnik „Rosonera“, koji je ovog ponedeljka preminuo u 86. godini.
Bilo je to tokom osamdesetih godina prošlog veka. Tmurni oblaci nadvili su se nad crveno-crnom stranom Lombardije, a onda je na velelepni „San Siro“ 1986. stigao Silvio Berluskoni i zavek promenio istoriju Milana.

„Milan? To je stvar srca. Jeste skupo, ali i lepe žene su skupe“, rekao je Berluskoni šest meseci nakon što je kupio klub i bukvalno ga sačuvao od bankrota.

Od velikog fudbalskog kluba napravio je giganta, kroz naredne godine velikan sa severa Italije bio je iznad svih na svetu, ekipa u koju su se lako zaljubili svi koji vole fudbal, pa čak i najbolji teniser u istoriji Novak Đoković.
Najuspešniji predsednik „Rosonera“ u istoriji, medijski magnat i bivši premijer Italije preminuo je ovog ponedeljka u 86. godini, ali njegovo nasleđe u Milanu ostaće upamćeno za sva vremena.
Kao vlasnik moćnih kompanija „Fininvest“ i „Mediaset“, Berluskoni je u februaru 1986. stigao u Milan. Odmah je uložio ogroman novac i ekipu iz „grada mode“ spasio bankrota.
Bio je to prvi važan korak čuvenog „Viteza“ (Il Cavaliere na italijanskom) koji će promeniti sve u Milanu.
Drugi je bio još važniji, Berluskoni je odlučio da za trenera postavi Ariga Sakija, a da na „San Siro“ dovede trojicu velikih majstora iz Holandije: Marka van Bastena, Ruda Gulita i Franka Rajkarda.
Uz domaće fudbalere Paola Maldinija, Franka Barezija, Bilija Kostakurtu i Roberta Donadonija, rezultat je odmah stigao.
Milan je 1988, posle devet godina postao šampion Italije, a naredne 1989, posle trijumfa nad Steauom u finalu od 4:0 i šampion Evrope. I to posle dve decenije čekanja.
© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACESilvio Berluskoni, Milan
Silvio Berluskoni, Milan - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Već sledeće godine Milan je odbranio evropsku krunu trijumfom nad Benfikom (1:0) u finalu Lige šampiona, a italijanski mediji su tu generaciju „Rosonera“ prozvali „besmrtnicima“.
Dominirao je Milan pod Berluskonijem i u Italiji (osam puta je bio prvak na Apeninima), ali nekako zaštitni znak njegovih „Rosonera“ bili su Liga ili Kup šampiona (kako vam draže).
Uostalom, dovoljno je prisetiti se da je Milan pre Berluskonija dva puta bio šampion Evrope (1963. i 1969), a sa njim još pet (1989, 1990, 1994, 2003. i 2007).
© AFP 2023 / FRANCK FIFESilvio Berluskoni, Milan
Silvio Berluskoni, Milan - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Svaki od tih pet trijumfa bio je priča za sebe, ali ona utakmica iz 1994. godine zauvek će biti posebna, finale iz Atine u kojem su se susreli moćni tim Barselone i oslabljeni Milan.
Katalonski mediji tada su pisali da se Barselona nalazi u najboljem trenutku u istoriji, a da igra protiv najslabijeg Milana u Berluskonijevoj eri. Ipak, „Rosoneri“ su na klupi imali velikog Fabija Kapela, a na terenu „genija“ Dejana Savićevića.

„Predsednik Berluskoni mi je nekoliko dana pred finale rekao: Dejane, ti si naš genije. Nemoj da nas izneveriš. Mislim da ga nisam izneverio. Gol i pobedu u tom finalu posvetio sam njemu“, pričao je kasnije Savićević.

I naravno da nije. Dejo je postigao jedan od najlepših pogodaka u istoriji finala Lige šampiona, a Milan demolirao Barselonu sa 4:0.
Nije tajna da su crnogorski maestro i Berluskoni uvek imali poseban odnos. Nekadašnji predsednik Milana posebno je voleo majstore kakav je bio Savićević ili Zvonimir Boban.
Ono za šta je Berluskoni imao poseban osećaj bili su treneri, pa je posle velikana Sakija i Kapela, pogodio sa još jednom legendom, Karlom Anćelotijem, koji je Milanu doneo poslednje dve Lige šampiona.
Ipak, nije krio da je voleo da se meša u posao i sastavlja tim.

„Svi predsednici na svetu žele da sastavljaju tim, ali se prave ludi da to ne rade. Ja otvoreno priznajem da biram igrače i taktiku“, govorio je Berluskoni.

Svi uspesi Berluskonija i Milana bili su nezamislivi bez njegovog večnog saputnika i „desne ruke“ Adrijana Galijanija, bivšeg izvršnog direktora „Rosonera“.
Posle decenija provedenih u Milanu, njih dvojica su pre nekoliko sezona kupili Moncu i za veoma kratak period uspeli da je uvedu u Seriju A. Čisto da pokažu da je i kod funkcionera isto kao i u fudbalu - forma prolazna, a klasa večna.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Dobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Den Tana otkriva za Sputnjik detalje druženja sa Berluskonijem: „Pitao je suprugu – šta rade ovi ljudi?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala