- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Den Tana otkriva za Sputnjik detalje druženja sa Berluskonijem: „Pitao je suprugu – šta rade ovi ljudi?“

© Sputnik / Aleksandar MilačićDobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika
Dobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Dobrivoje Tanasijević, u svetu i narodu poznatiji kao Den Tana, jedan je od retkih Srba koji je drugovao sa Silvijom Berluskonijem, četvorostrukim premijerom Italije koji je preminuo u 87. godini u Milanu. U razgovoru za Sputnjik Den Tana je poručio da je čuveni gazda Milana bio veliki političar, ali da je fudbal i žene voleo više od politike.
Iako je zakoračio u desetu deceniju života Dobrivoju Tanasijeviću mozak radi „ko sat“ i to švajcarski. Uspeo je da „premota film“ jedno pet decenija unazad i seti se kako se upoznao sa čuvenim Don Silvijom koji je izgubio bitku s leukemijom.
„Bilo je to u Amsterdamu, baš davno i mislim sa sam prvi kontakt imao sa Galijanijem. Takođe, pamtim i kada sam bio domaćin Milanu u Holivudu. Tražili su da budu moji gosti prilikom meča sa Klubom Amerika u Los Anđelesu, tada je Milan imao nekoliko svetskih zvezda, a glavni igrači uglavnom su bili Holanđani“, počeo je razgovor za Sputnjik Den Tana.
U nekoliko navrata su drugovali Den Tana i Berluskoni, a fudbal je uvek bio stvar i sila koja ih spaja. Nekadašnji fudbaler, glumac i vlasnik jednog od najboljih restorana u Los Anđelesu, nije bio na utakmici u Beogradu 2006. godine kada je žreb za Ligu šampiona spojio Crvenu zvezdu i Milan, ali je otkrio da je u nekoliko navrata sa Silviom pratio roso-nere na gostovanjima.
„U više navrata smo zajedno pratili utakmice Milana u Evropi. Družio sa se sa njim nekoliko puta na utakmicama. Bio je veliki političar, sličan Donaldu Trampu. Nikada neću zaboraviti kada mi je jednom prilikom na večeri u Rimu prepričao deo razgovora sa njegovom suprugom Katarinom. Leteli su helikopterom na neki sastanak, i ispod su videli masu od jedno 10 hiljada ljudi. Pitao je suprugu šta rade ti ljudi i zbog čega štrajkuju, na šta mu je ona rekla da nisu zadovoljni platama, penzijama, i da bi on kao premijer Italije trebalo to da zna. Usledio je njegov komentar da bi voleo da ima novčanicu od 10.000 evra da je baci i da usreći bar jednog od tih silnih ljudi, na šta mu je supruga rekla da bi svi bili srećni kada bi on skočio iz helikoptera, na šta su se oboje nasmejali“, prepričao je jednu od anegdota Den Tana.
Čovek koji je bio predsednik Crvene zvezde i Brentforda, a bio je i član komiteta za izgradnju kultnog stadiona Vembli, od Sputnjika je saznao tužnu vest da je preminuo Berluskoni.
© AFP 2023 / FRANCK FIFESilvio Berluskoni, Milan
Silvio Berluskoni, Milan - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Silvio Berluskoni, Milan
Legendarni gazda Milana obožavao je Deju Savićevića, a Genije je imao povlašćen položaj na San Siru jer ga je Don Silvio obožavao. Pamti to vrlo dobro i Den Tana.
„Odlazak Silvija je jedan veliki gubitak. Svi znaju da je Berluskoni bio veliki ljubitelj fudbala. Galijani i on vodili su s velikim uspehom Milan. Silvio je jako voleo Savićevića, obožavao ga je, zato je 'Genije' i imao toliko kredita u Milanu. Da nije Berluskoni bio predsednik, verovatno bi se to drugačije završilo jer je Dejo imao problema tadašnjim trenerom Fabijom Kapelom koji ga je terao da trči, a ovaj nije hteo. To što je Savićević igrao u Milanu je i meni pomoglo u kontaktu sa Berluskonijem, ali smo kasnije na nekom drugom i višem nivou održavali taj kontakt, kao predsednici klubova“, priseća se Tanasijević.
Na pitanje da li je Berluskoni iz njegovog ugla bio bolji političar ili fudbalski radnik, Den Tana je vešto odgovorio:
„Mislim da je voleo više fudbal, a politkom se bavio. Ali, najviše je voleo žene. Ustvari, voleo je fudbal i žene, a bio je vrhunski biznismen. Što se tiče Savićevića i Berluskonija, pričao mi je na jednom našem drušenju da je Dejo odigrao utakmicu života protiv Barselone u finalu Lige šampiona 1994. godine u Atini. Žao mi je što nas je napustio“, zaključio je razgovor za Sputnjik Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.
Futbol. RPL. Matč Nižniй Novgorod - Soči - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Legendarni Rus stiže u Srbiju!
Selektor Dragan Stojković Piksi i članovi stručnog štaba  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Piksi čestitao Novaku, pa saopštio loše vesti: „Ovaj put neće moći“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala