- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Retrospektivna izložba fotografija Goranke Matić u Narodnom muzeju Crne Gore: Iskustvo u gužvi

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goranka MatićDeo rada na postavci Galerija Dado Đuric Cetinje
Deo rada na postavci Galerija Dado Đuric Cetinje  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Retrospektivna izložba fotografa Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” biće otvorena 13. juna u Narodnom muzeju Crne Gore - Galeriji umetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.
Originalno priređena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2021. godine, izložba čiji ju koncepciju osmislila viši kustos Una Popović, do sada je gostovala u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci.
„Iskustvo u gužvi” predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić koja je na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina.
Od samih početaka, osamdesetih godina prošloga veka, rad Goranke Matić tekao je paralelno u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goranka MatićIz ciklusa Dani bola i ponosa 1980.
Iz ciklusa Dani bola i ponosa 1980.  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Iz ciklusa Dani bola i ponosa 1980.

Hroničar i umetnički fotograf

Dvostrukost i diferenciranost unutar njenog profesionalnog angažmana – kao, s jedne strane, novinskog hroničara muzičkih, likovnih i političkih događaja i, s druge, posvećenog umetničkog fotografa – doprinele su kompleksnom autorskom opusu.
Otud i naziv ove retrospektivne izložbe, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada autorke.
Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana, ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Goranke Matić već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije.
Do profesionalnog angažmana Matićeve kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goranka MatićAutoportret ispred kafane u Moravicama 1985.
Autoportret ispred kafane u Moravicama 1985. - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Autoportret ispred kafane u Moravicama 1985.

Rok koncerti i politički protesti

Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Goranku Matićda na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.
Izložba „Iskustvo u gužvi“ prezentuje autorkino ostvarenje u preko pet stotina fotografija i materijala druge prirode (arhiva, dokumentacija, foto-eseji).
Postavka je podeljena u pet celina: Prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije, Fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu, Portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr), Deset godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000), Umetnički projekti (projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci).
Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje.
Njena izložba u Muzeju savremene umetnosti omogućila je uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih godina pa do početka dvehiljaditih.
Sa izložbe fotografija izgradnje Novog Beograda nastale iz arhive Tanjuga - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
KULTURA
Oni su videli budućnost: Samo je entuzijazam brigadira mogao iz peska da podigne Novi Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala