- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EPS uskoro dobija novog generalnog direktora

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da očekuje će novi generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ biti izabran uskoro i da će ga imenovati profesionalni Nadzorni odbor.
„Novi nadzorni odbor je prošle nedelje najavio da će biti raspisan javni konkurs. Mislim da je to najbolji način i rešenje da se dođe do generalnog direktora, to će biti, očekujem, veoma brzo. Reformama je predviđeno da vlada više ne imenuje generalnog direktora već da to čini profesionalni Nadzorni odbor i ljudi koji su imenovani i koji će se baviti i drugim značajnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog preduzeća. Očekujem da se slične reforme dese i u drugim javnim preduzećima i u drugim energetskim javnim preduzećima“, rekla je Đedovićeva za Tanjug.
Što se tiče reforme EPS-a, ona je istakla da ta reforma nema veze sa time kako je poslovao EPS, već da se svi slažu da nam trebaju promene i da treba da promenimo način upravljanja.
„Svi smatramo da treba da profesionalizujemo upravljanje u našim javnim preduzećima generalno. Krenuli smo od najvećeg i najvažnijeg, pre svega za našu privredu. Poređenje rezultata je nezgodno, jer smo ove godine imali dobru hidrologiju, blagu zimu, povećanje cena struje, što je pozitivno uticalo na poslovanje EPS-a“, kazala je Đedovićeva.
Na pitanje zašto su u Srbiji cene maloprodajnih naftnih derivata u porastu pored toga što je cena sirove nafte na svetskom tržištu mesecima unazad u padu, Đedovićeva je napomenula da je prošle nedelje zapravo bilo blagog porasta na tržištu.
Bitno je, dodala je, da se diverzifikuju pravci snabdevanja pa tako i da očekuje da se veoma brzo potpiše i ugovor o međusobnoj saradnji pre svega sa Mađarskom o izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske i time se obezbedi novi alternativni izvor snabdevanja.

Nezavisnost u proizvodnji struje strateški cilj Srbije

Đedovićeva je istakla da su našoj državi glavni ciljevi da bude energetski nezavisna, da ima najniže moguće cene energenata za građane i privredu i da planira adekvatno tranziciju ka čistim izvorima energije.
Ona je navela da je strateški cilj vlade, njenog ministarstva i državne politike da Srbija bude nezavisna od bilo kog uvoza, jer tada, kako je rekla, zavisite od promena cena na tržištu.
„To vas uvodi u rizike. Svakako je naš strateški cilj da se ne oslanjamo, a u međuvremenu moramo da prebrodimo neki period. Gasa nemamo dovoljno, pa se oslanjamo na uvoz, ali što se tiče električne energije želimo da se oslonimo na sopstvene resurse po najmanjoj mogućoj ceni. To zahteva ulaganja, zahteva vreme, ali moramo da idemo napred“, poručila je Đedovićeva.
Ona je rekla da i dalje uvozimo ugalj zato što nemamo dovoljno sopstvenih resursa ni količinski, ni dovoljne kalorijske vrednosti, dakle, ni u pogledu kvantiteta, ni kvaliteta.
„Nije se ulagalo dovoljno u rudarsku opremu. Država je prošle godine izdvojila veliku količinu novca za nabavku rudarske opreme, ali treba da prođe vreme da se to realizuje. Proizvodnja je nedovoljna, manja je nego prošle godine. Preduzeće je planiralo uvoz četiri miliona tona na godišnjem nivou da bi se to nadoknadilo, ali se nadam da će se te količine smanjivati. To će zavisiti od toga koliko se bude podigla naša proizvodnja“, navela je Đedovićeva.
EKONOMIJA
I norveški stručnjaci među novim članovima Nadzornog odbora EPS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala