- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

I norveški stručnjaci među novim članovima Nadzornog odbora EPS-a

Pratite nas
Ministar rudarstva i energetike i predstavnik Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) Dubravka Đedović predstavila je danas u sedištu Vlade nove članove Nadzornog odbora EPS-a, među kojima su i norveški stručnjaci za energetiku.
Za nove članove imenovani su bivši državni sekretar norveškog premijera Oluf Ulset, rukovodilac beogradske kancelarije Euroneta Vladan Živanović, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud, nekadašnji vodeći specijalista u Svetskoj banci u Vašingtonu Dejan Ostojić, stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken, rukovodeći na više pozicija u domaćim i stranim bankama Igor Petković i predstavnik Sindikata radnika EPS-a Miodrag Ranković.
„Danas je važan dan za EPS i možemo reći početak nove ere koja ima sve mogućnosti da bude snažna moderna i uspešna kompanija koja će biti lider i primer za čitav region. Ukratko da bude ono što po svojim potencijalima i istoriji zaslužuje i treba da bude. To je verujem želja svih građana naše zemlje i zaposlenih u EPS-u“, navela je Đedovićeva na konferenciji za medije organizovanoj povodom imenovanja novih članova EPS-a, prenosi Tanjug.
Dodala je da ovo imenovanje nije samo „reforma na papiru“ već da je cilj Vlade Srbije da sprovede reforme koje će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i u rezultatima koji su najveće merilo uspeha.

„Kada je donošen statut EPS-a rekli smo da ćemo se baviti suštinom, a ne formom. Da želimo da unapredimo upravljanje, da ćemo tražiti profesionalce iz Srbije i sveta. Da ćemo poboljšati način rada i uspostaviti jasnu podelu odgovornosti.“

Ocenila je da je jasno da se stvari u EPS-u ozbiljno menjaju i da će imenovanje novih članova biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji već i u regionu.
„Država vidi EPS kao stub energetske stabilnosti Srbije koji treba da obezbedi veću energetsku nezavisnost pogotovo u periodu svetske ekonomske krize i tranzicije na prelazu ka čistijom energijom“, navela je Đedovićeva.
Naglasila je da EPS mora da bude kompanija koja je sposobna da bude nosilac velikog investicionog ciklusa u energetici, jer ona treba da gradi nove proizvodne kapacitete i da se kroz tu kompaniju ulože desetine miliona evra investicija u narednom periodu.
„Vlada Srbije je više puta ponovila da država ostaje vlasnik EPS-a i ona je ta koja definiše šta želi od EPS-a, ali i od novog nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije“, rekla je Đedovićeva.
Novoimenovani član NO EPS-a Oluf Ulset rekao je da je u srcu svakog modernog društva električna energija.
„Naš zadatak je da obezbedimo električnu energiju na održiv način, ali uz smanjenje štetnih emisija i obezbedimo sigurno snabdevanje“, rekao je Ulset.
Istakao je da je A.D. EPS po svim standardima veliko javno preduzeće i poslodavac i veoma značajna kompanija za srpsko društvo.
„EPS se suočava sa istim velikim izazovima prilikom snabdevanja društva energijom kao i druge regionalne, ali i evropske kompanije. Vlada je postavila jasne ambicije u vezi transformisanja EPS-a, kako bi poboljšala rezultate, smanjila štetne emisije i povećala udeo i ulogu obnovljivih izvora energije“, naveo je Ulset.

Transformacija EPS-a u A.D. preduslov za konkurentnost na tržištu

Dubravka Đedović izjavila je da su promenom forme EPS-a u AD Vlada Srbije i ministarstvo želeli da stvore preduslove da ta energetska kompanija posluje konkurentno na tržištu i prevaziđe poteškoće u funkcionisanju.
„Želeli smo da stvorimo preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene i strukture upravljanja. Da nemamo ograničenja zapošljavanja. Kada vam država veže ruke i ograniči u određenom kontekstu, naravno da tada imate potencionalne poteškoće za rast i razvoj“, rekla je Đedovićeva.
Dodala je da stalno sluša o problemima vezanim za odliv kadrova u energetskom sektoru.
„Imamo problem sa angažovanjem novih inžinjera, radne snage, pre svega visoke stručne spreme. Ova transformacija je preduslov da stvorimo uslove koji će rešiti problem“, istakla je Đedovićeva.
Naglasila je da odluke o nadoknadama još uvek nisu donete i naglasila da novac nije jedini motiv zbog kojih su novoimenovani članovi pristali da prihvate pozicije u NO EPS-a jer je to, kako je rekla, veliki profesionalni izazov.
„Oni naravno neće volontirati, a njihove naknade će biti u skladu i sa ovlašćenjima - proporcionalne odgovornosti koje nose i biti usklađene sa nivoom i stanjem na tržištu, pre svega, u velikim kompanijama ovog obima i značaja“, rekla je Đedovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala