- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski izvoz automobila porastao više od 80 posto

© AP Photo / Ng Han GuanFabrika automobila u Vuhanu, u Kini
Fabrika automobila u Vuhanu, u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Kineski proizvođači automobila prodali su 1,76 miliona vozila u stranim zemljama u prvih pet meseci 2023. godine, što predstavlja rast od 81,5% u poređenju sa istim periodom prošle godine, govore podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM),
Očekuje se da će rast domaće i inostrane prodaje podstaći oporavak sektora nakon kovida.
Stručnjaci iz industrije istakli su da je kinesko tržište vozila počelo da se ubrzava od aprila, ali su upozorili da proizvođačima automobila ostaje izazov da ostvare rast prodaje tokom cele godine, piše RT.
Statistika koju je CAAM objavio pokazala je da putnička vozila čine većinu izvoza iz Kine. Od januara do kraja maja prodaja je porasla za 96,6% i iznosila je 1,46 miliona jedinica. U međuvremenu, izvoz komercijalnih automobila iznosio je 291.000 jedinica, što predstavlja rast od 30,9%.
Izvoz vozila koja koriste novu energiju – uključujući električna vozila, plag-in hibride i vozila na vodonik – porastao je za polovinu na 457.000 jedinica u prvih pet meseci ove godine.
CAAM je napomenuo da se međugodišnje stope rasta uglavnom pripisuju nižim uporednim osnovama u 2022. godini, što je rezultat značajnog uticaja pandemije kovidana proizvodnju i prodaju.
Prodaja automobila u Kini iznosila je 26,86 miliona jedinica u 2022. godini, što predstavlja skroman rast od 2,1% u poređenju sa prethodnom godinom.
Početak proizvodnje kineskih automobila u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
EKONOMIJA
Kina pretekla Japan i postala najveći svetski izvoznik automobila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala