- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna haubica Msta-S u LNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruski ministar posetio Hersonsku oblast; Herš: Većina zemalja podržava vojnu operaciju Rusije

Pratite nas
U toku je 473. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Dvadeset zemalja NATO-a podržalo je članstvo Ukrajine u alijansu, saopštili su u Kijevu. U Kalušskoj oblasti, pored Moskve, pao je dron. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina krenula u kontraofanzivu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:35 11.06.2023
Specijalni izaslanik pape Franje za rešavanje ukrajinskog sukoba, kardinal Mateo Zupi, koji je ranije posetio Kijev, saopštio je da plan Vatikana za rešavanje sukoba uključuje odlazak u Moskvu.
On je dodao da očekuje da ga prime u ruskoj vladi kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi.
„Moramo da verujemo u (mir). Suština je u miru i pravdi: mira ne može biti bez pravde. On neće trajati, biće opasan. A pravda bez mira bila bi nepravda“, zaključio je kardinal.
Prema njegovim rečima, misija koju mu je poverio papa „faktički je postala posredovanje, plan za mir“.
21:46 11.06.2023
Ministarstvo industrije i trgovine potvrdilo je za Sputnjik da je potpredsednik Vlade Rusije, ministar industrije i trgovine Denis Manturov posetio Hersonsku oblast.
„Potpredsednik Vlade otputovao je u subotu u Hersonsku oblast, gde je sa rukovodstvom regiona razgovarao o pomoći stanovnicima poplavljenih područja i obezbeđivanju osnovnih potrepština, uključujući lekove i hranu“, saopštilo je Ministarstvo.
Na pitanje da li je potpredsednik ruske vlade zaista bio na mestu koje je pogođeno britanskim raketama „storm šedou“, u Ministarstvu su odgovorili potvrdno, potvrdivši informacije koje su se ranije pojavile na telegram kanalima.
Nakon što se saznalo za boravak Manturova u Hersonskoj oblasti, ukrajinski mediji počeli su sa pretnjama da će ga „uništiti“ tokom sledeće posete.
21:35 11.06.2023
Većina zemalja sveta podržava specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, dok su SAD izgubile poverenje u sebe u svetu.
Uništena ukrajinska vojna tehnika u zoni specijalne vojne operacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Simor Herš: Ukrajinska kontraofanziva neće doneti ništa dobro ni Kijevu, ni SAD
20:52 11.06.2023
Vicepremijer Rusije Marat Husnulin saopštio je da je po nalogu predsednika Vladimira Putina posetio Novu Kahovku i Korsunku u Hersonskoj oblasti, gde je nadgledao organizaciju radova na otklanjanju posledica poplava nakon uništenja Kahovske hidroelektrane.
„Mogu da kažem da je rad organizovan dobro“, napisao je Husnulin na svom Telegramu.
Vicepremijer je, između ostalog, posetio i mesto na kome se građanima dele paketi sa neophodnim potrepštinama.
20:40 11.06.2023
Više od 22,9 hiljada privatnih kuća, 282 stambenih višespratnih i 67 društvenih objekata poplavljeno je u Hersonskoj oblasti nakon uništenja Kahovske hidroelektrane, saopštio je na svom Telegramu šef regionalne vlade Andrej Aleksejenko.
Prema njegovim rečima, nivo vode nastavlja da opada.
„Tokom proteklog dana – za 1,5-1,9 metara. Najteža situacija je i dalje u naselju Aljoški“, dodao je Aleksejenko.
19:55 11.06.2023
Tokom kontrabaterijske borbe u krasnolimanskom pravcu artiljerijske jedinice grupe snaga „Centar“ uništile su dve ukrajinske samohodne artiljerijske jedinice „gvozdika“, četiri vozila za dostavu municije, haubicu D-30 i dva položaja minobacača kalibra 120 mm, saopštio je načelnik pres centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
On je dodao da je raketni protivvazdušni sistem „buk M2“ uništio raketu ispaljenu iz sistema „hajmars“ u blizini sela Starobeljsk.
19:52 11.06.2023
Vojnici jedne ukrajinske jedinice ispričali su da je većina borbenih vozila pešadije „bredli“ koje su imali izgubljena tokom kontraofanzive, piše agencija Frans pres.
Kako se navodi, od devet vozila pešadijske jedinice, šest je uništeno, a samo jedno je izbeglo oštećenja.
19:13 11.06.2023
Više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta izgubljeno je za Ukrajinu u narednih 3-5 godina zbog uništenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je zamenik ministra agrarne politike i ishrane Ukrajine Vitalij Golovnja.
„Od onoga što smo prognozirali, uzgajali smo oko 1,2 miliona tona žitarica i industrijskih kultura godišnje, oko 500 hiljada tona povrća, do 250 hiljada tona jagodičastog voća. Godišnje ćemo gubiti oko dva miliona tona poljoprivrednih proizvoda. U monetarnom smislu, to je milijardu i po dolara godišnje“, objasnio je on.
18:01 11.06.2023
Voda se u potpunosti povukla sa ulica Nove Kahovke, koja je poplavljena nakon što su ukrajinske snage uništile Kahovsku hidroelektranu, navodi se na Telegramu gradske uprave.
U saopštenju se dodaje i da se u Korsunki, gde je poplava bila najveća, skoro sva voda povukla iz sela.
17:46 11.06.2023
Dana 11. juna nakon pregovaračkog procesa iz ukrajinskog zarobljeništva oslobođena su 94 ruska vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se dodaje u saopštenju, vojnici su u ukrajinskom zarobljeništvu bili u životnoj opasnosti.
Oni će biti dostavljeni u medicinske ustanove na lečenje i rehabilitaciju. Svim oslobođenima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć.
17:38 11.06.2023
Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak odbacio je mogućnost pregovora Kijeva i Moskve na osnovu mirovnih inicijativa koje su predložili Brazil, Indonezija i zemlje Afrike.
Prema njegovom mišljenju, nikakav pregovarački proces nije moguć.
„Za to uopšte ne postoji… ni indonežanskih, ni brazilskih, ni afričkih osnova“, napisao je Podoljak na svom Telegramu i dodao da bi pregovori bili „besmisleni, opasni i ubistveni po Ukrajinu i Evropu“.
17:14 11.06.2023
PVO sistemi oborili su raketu iznad Berdjanska u Zaporoškoj oblasti.
„Oko 17 časova u Berdjansku se čuo zvuk sličan eksploziji. Prema preliminarnim informacijama hitnih službi, kijevski teroristički režim ponovo je pokušao da izvede napad na naš miran grad“, saopštila je gradska uprava.
16:12 11.06.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine.
15:58 11.06.2023
15:53 11.06.2023
Pitanje članstva Ukrajine u NATO-u rešavaće se tek posle završetka vojnog sukoba na teritoriji zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.
„Idemo na stalni Savet NATO-Ukrajina. To je važan korak, jer uključuje Kijev u međunarodne odluke“, rekao je Tajani u intervjuu za list „Republika“.
Prema njegovim rečima, na samitu Alijanse u Viljnusu, koji će biti održan u julu ove godine, biće određen put prisajedinjenja Ukrajine bloku.
14:02 11.06.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
🔹U poslednja 24 časa gubici Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu iznosili su više od 50 ukrajinskih vojnika, 11 tenkova, uključujući tri "leoparda", 16 oklopnih vozila, britanski sistem protivvazdušne odbrane Stormer i M777 artiljerijski sistem američke proizvodnje.
🔹U pravcu Donjecka likvidirano je oko 310 ukrajinskih vojnika, uništena su dva tenka, dva borbena vozila, dve haubice Msta-B, haubica D-30, kao i dva skladišta oružja.
🔹U pravcu Kupjanska likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika, uništeni samohodni topovi „Krab“, poljske proizvodnje i M109 „Paladin“ američke proizvodnje, kao i haubica D-20.
🔹Na pravcu Krasnog Limana likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika, uništena dva tenka, borbena vozila, samohodne topove Gvozdika, dve haubice D-30 i jedan D-20.
🔹U pravcu Hersona likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika, uništen PVO sistem Osa-AKM, samohodni top Gvozdika i haubica Msta-B.
🔹Snage protivvazdušne odbrane oborile su avion Su-25, pet raketa Hajmars, antiradarsku raketu HARM i osam bespilotnih letelica.
13:02 11.06.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o sankcijama protiv 178 osoba, od kojih većina ima rusko državljanstvo. Ukaz je objavljen na sajtu šefa države. Među onima koji su potpali pod ograničenja je i predsednik Ustavnog suda Rusije Valerij Zorkin.
12:30 11.06.2023
Nastavljaju se teške borbe u istočnom delu Zaporoškog fronta, napisao je na svom telegram kanalu Vladimir Rogov, lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.
„Nastavljaju se teške borbe na spoju Zaporoške oblasti i DNR. Nemajući uspeha u frontalnim napadima, neprijatelj pokušava da opkoli naše jedinice na obodu Vremenskog“, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, tokom borbi ruska vojska je povratila kontrolu nad naseljenim mestom Neskučno.
„Na početku velike ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je na kratko uspeo da uđe i u Neskučno, nakon čega je otuda isteran kontranapadom. Selo se nalazi u niziji i nije ga lako držati pod artiljerijskom vatrom“, naglasio je Rogov.
12:09 11.06.2023
Zbog uništenja Kahovske hidroelektrane 700 hiljada stanovnika Ukrajine moglo bi se suočiti sa nestašicom vode za piće. Pored toga, ova katastrofa će dovesti i do smanjenja izvoza hrane iz Ukrajine i povećanja cena hrane širom sveta, saopštio je Martin Grifits, zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja.
Prema njegovim rečima, nakon uništenja Kahovske hidroelektrane, humanitarna situacija u Ukrajini se naglo pogoršala.
"Tek ćemo videti sve posledice ovih akcija“, rekao je Grifits u intervjuu za AP.
Martin Grifits je dodao da su UN pružile pomoć za oko 30.000 stanovnika regiona koji se nalaze pod kontrolom Ukrajine, a koji su se našli u poplavljenom području. On je takođe najavio sastanak sa stalnim predstavnikom Rusije pri UN Vasilijem Nebenzjom na kojem će se razgovarati o slanju osoblja UN na teritorije pod ruskom kontrolom radi pomoći žrtvama.
12:01 11.06.2023
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Nema preduslova za pregovore sa Kijevom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala