- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je Sirijska slobodna armija koju formira CIA

© AFP 2023 / BAKR ALKASEMSirijski militant
Sirijski militant - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Prema podacima Spoljne obaveštajne službe i ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Sjedinjene Američke Države pojačavaju obuku terorista iz Slobodne sirijske armije u oblasti svoje baze u El Tanfu.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zvanično je upozorio o stvaranju ove frakcije u Raki još tokom sastanka ministara spoljnih poslova Sirije, Turske, Irana i Rusije 10. maja.
„Prema našim informacijama, Amerikanci su počeli da formiraju organizaciju u kojoj učestvuju predstavnici lokalnih arapskih klanova, militanata DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i drugih terorističkih organizacija. Očigledno je da se oni obučavaju za terorističke akcije protiv legitimnih vlasti Sirije i destabilizaciju situacije u zemlji“, rekao je Lavrov na sastanku.
Prema informacijama sa terena, američka vojska u istočnoj Siriji od kraja prošle godine radi na stvaranju nove terorističke ćelije pod nazivom Slobodna sirijska armija. Militanti se nalaze u području ilegalne američke baze El Tanf i na selu provincije Homs. Militanti koje obučava američka vojska šalju se, između ostalog, u oblasti koje ne kontroliše sirijska vlada u provinciji Raka. Pod kontrolom terorističke ćelije su i bivši militanti Revolucionarne brigade Rake.
Pre nekoliko nedelja, američka vojska, koja kontroliše centralni zatvor u Raki, pomilovala je jedan broj militanata – iako su ih ranije sami tamo poslali na izdržavanje kazne. Očekuje se da će se i oni priključiti novoj formaciji.
Između ostalog, ima slučajeva da je CIA vrbovala pripadnike plemena Šamar, El Akidat i El Bakara: klanovi ovih plemena su ključni za provincije Hasak, Deir el Zor i Raka. Kada bi američka strana mogla da regrutuje bar nekoliko ljudi iz plemena da sarađuju ili sa novom terorističkom ćelijom, ili direktno sa američkim rukovodiocima, onda bi predstojeća eskalacija mogla da dobije i plemenski karakter.
Sjedinjenim Američkim Državama je potreban novi pokušaj destabilizacije situacije u Siriji iz jednog jednostavnog razloga: Damask se, uprkos naporima Vašingtona, vraća u svetsku politiku. Lideri arapskih država priznaju Asadovu vladu kao legitimnu i sa njom uspostavljaju saradnju. S obzirom na to da se, prema nizu nezvaničnih izveštaja, na poslednjem samitu Arapske lige u Džedi razgovaralo, između ostalog, o verovatnom povlačenju turskog kontingenta iz Sirije, Amerikanci bi zaista trebalo da se boje opšteg ultimatuma o povlačenju trupa. To će biti posebno bolno za Amerikance: tada će morati da vrate Damasku ona naftna polja u istočnoj Siriji koja ilegalno koriste i odatle kradu naftu.
Sastanak astanske četvorke u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Lavrov upozorava: Amerika formira tzv. Vojsku slobodne Sirije uz učešće terorista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala