- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov upozorava: Amerika formira tzv. Vojsku slobodne Sirije uz učešće terorista

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaSastanak "astanske četvorke" u Moskvi
Sastanak astanske četvorke u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
U Moskvi je održan sastanak ministra spoljnih poslova država članica „astanskog procesa“za rešavanje sirijske krize.
Na sastaku su učestvovali šefovi diplomatija Rusije Sergej Lavrov, Irana Hosein Amir, Sirije Fejsal Mikdad i Turske Mevlut Čavušoglu a njihov cilj je dalja normalizacija odnosa i prevazilaženje suprotstavljenih stavova između Damaska i Ankare.
Ruski ministar je rekao da se radi o važnom sastanku.

„Postepeno idemo ka rezultatima. Pokretanje procesa normalizacije tursko-sirijskih odnosa ima pozitivan uticaj na situaciju u regionu i Bliskom istoku u celini“, rekao je Lavrov.

On je predložio da se pripremi mapa puta u okviru ovog procesa.

Lavrov: SAD formiraju tzv. Vojsku slobodne Sirije

Lavrov je upozorio da postoje informacije da su Sjedinjene Države počele sa formiranjem tzv. „Vojske slobodne Sirije“ uz učešće boraca DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kako bi destabilizovali situaciju u toj zemlji.

„Prema našim podacima, Amerikanci su počeli u okolini Rake da formiraju tzv. Vojsku slobodne Sirije uz učešće predstavnika lokalnih arapskih plemena, boraca DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i drugih terorističkih organizacija. Cilj je očigledan – upotrebiti te borce protiv zakonitih oružanih snaga Sirije u cilju destabilizacije situacije“, rekao je Lavrov.

On je još dodao da su taj problem nedavno razmatrali ministri odbrane i da je dogovorena shema zajedničkih aktivnosti s tim u vezi.
Podsetimo, u Moskvi su krajem aprila održani pregovori ministara odbrane četiri države.
Ruski ministar je istakao i značaj bezbednog i dobrovoljnog povratka sirijskih izbeglica.
"Bezbedan i dobrovoljan povratak izbeglica i interno raseljenih lica u Siriji i osiguravanje njihovih prava na podršku za nas je jedan od ključnih principa", rekao je Lavrov i napomenuo da EU 15. juna organizuje donatorsku konferenciju za Siriju pri čemu će najveći deo sredstava biti namenjen za održavanje izbegličkih logora, odnosno kako bi izbeglice što duže ostale van granica Sirije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala