- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nema predaje!

© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Novak Đoković postao je i zvanično najbolji teniser svih vremena pošto je objedinio rekorde po broju osvojenih Grend slem trofeja i nedelja provedenih na prvoj poziciji ATP liste. „Nema predaje“ – krilatica je kojom može da se opiše njegov put u prethodnim godinama, a jednako je važna i za njegov put ka tituli na ovogodišnjem Rolan Garosu.
Đoković je osvojio 23. Grend slem trofej u Parizu čime je postao rekorder, a na putu do toga suočio se sa momentom koji mu nije stran tokom gotovo čitave karijere.
Đoković je u svom maniru, prateći svoje instinkte i osećaje, posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa, a u jeku dramatičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, poručio celom svetu da je Kosovo srce Srbije, napisavši tu poruku na kameri.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SPORT
Novak razbio Amerikanca, pa poslao jaku poruku: „Kosovo je srce Srbije – stop nasilju“
Naravno, mnogi su mu odmah to zamerili, naročito oni iz „kolevki demokratije“ koji bi prvi trebalo da se bore za slobodu različitih mišljenja, ali je ono dozvoljeno, prema njima, samo kada je na njihovoj liniji i agendi.
„Svestan sam da mnogi nisu saglasni, ali to je to, stojim iza svega“, naveo je Đoković.
Pominjalo se čak da bi Novak mogao da bude kažnjen, u sve se uključila i francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera, navodeći da se radi o „militantnoj i vrlo političkoj poruci koja ne treba da se ponovi“.
„Ne smeta mi to što sam rekao. Rekao bih to opet“, poručio je Đoković.
I iznova i iznova, Đoković će uvek reći šta misli, kome god to smetalo i sa kakvim god se posledicama nosio.
Navikao je na posledice, navikao je na diskvalifikacije, kazne, a sve samo zbog toga što je bio svoj i što nije želeo da se povinuje nametnutim pravilima, kakva god ona bila, ukoliko ih on ne smatra sebi bliskima.
„Nema Grend slema bez drame za mene, to me izgleda i gura“, konstatovao je Đoković.
I baš je tako. Kao što se ove godine vratio u Australiju iz koje je prošle godine sramno deportovan, vratio se i osvojio, tako je i posle pretnji novom diskvalifikacijom sa Rolan Garosa nastavio dalje, nizao pobede i na kraju osvojio 23. Grend slem trofej, za istoriju i večnost.
I nije se predavao. Nikada, ni u jednom momentu. I uspeo je da odbrani želju da ostvari svoje snove, pokazujući primer mnogima.
„Želim da pošaljem poruku svakoj mladoj osobi. Ja sam imao sedam godina kada sam sanjao da osvojim Vimbldon. I uspeo sam mnogo toga, više sam nego blagosloven što sam uspeo i osećam da imam moć da kreiram svoju sudbinu. Zaboravite na prošlost, gledajte u budućnost, uzmite stvari u svoje ruke, verujte i stvarajte svoju sudbinu“, poručio je Đoković posle osvajanja trofeja, a sve može da se sažme u jednu poruku, onu koja prati Novaka još od malih nogu kada je iz male Srbije krenuo u beli svet i pokorio ga – „Nema predaje!“
© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Novak Đoković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala