- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Povratak na veliku scenu i prokletstvo kakvo fudbal ne pamti

© AP Photo / Antonio CalanniInter
Inter - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Italijanski fudbal se na velika vrata vratio na evropsku pozornicu, što potvrđuju sva tri finala koja su odigrali klubovi sa Apenina. Počelo je Ligom Evrope, preko Lige konferencije, sve do Lige šampiona. Ipak, ono što boli jeste prokletstvo i činjenica da su sva tri italijanska predstavnika u tri finala pretpela poraze.
Prvi put još od 1990. godine, dogodilo se da je jedna zemlja u tri finala iste godine imala predstavnika, a sva tri pretrpela su poraze. Italijani su pre 33 godine, podigli sva tri trofeja, nakon što je Milan savladao Benfiku 1:0 u evropskom kupu, Juventus bio bolji od Fiorentine (3:1), a Sampdorija uspešnija od Anderlehta u Kupu pobednika kupova - 2:0.
Realnost je sada potpuno drugačija, jer je Inter kompletirao savršen niz - tri od tri, kada su porazi u finalima u pitanju. U istanbulskoj noći izgubili su od favorizovanog Mančester sitija, minimalnim rezultatom, posle gola tihog heroja Pepa Gvardiole - Rodrija u 68. minutu.
Prethodno je Fiorentina pala u Pragu pred Vest Hemom i to golom Džeroda Bovena u 90. minutu posle katastrofalno postavljene ofsajd zamke poslednje linije ljubičastih iz Firence.
Kaznio je to Brazilac Lukas Paketa, koji je našao „rupu“ i proturio je loptu do pomenutog Bovena koji je lako matirao neodlučnog golmana Teraćana.
Ali, to je samo razrada ove priče, pošto je uvod u istu usledio nedelju dana ranije u Budimpešti.
Snage su odmerili Sevilja i Roma predvođena neporaženim Žozeom Murinjom u evropskim finalima, ali je i toj seriji došao kraj. Iako je bivši srpski reprezentaivac Nemanja Matić odigrao gotovo savršenu utakmicu, na kraju je izabran čak i u idealan tim Lige Evrope, „vučica“ je pognute glave posle penal lutrije, poražena na „Puškaš areni“.
Postojala je minimalna mogućnost da Inter izbegne poraz i da odvede meč bar u produžetke na Ataturk stadionu, ali je tragičar finala bio nespretni Romelu Lukaku.
Belgijanac koji je na pozajmici iz Čelsija u Interu, ima iza sebe košmarnu sezonu začinjenu velim brojem nestvarnih promašaja, počev od onih u reprezentativnom dresu protiv Hrvatske na Mundijalu u Kataru prošle godine, pa sve do finala Lige šampiona gde mu je udaren pečat na nadimak šeprtlja!
Prosto je neverovatno kako je loše reagovao, ne jednom, nego u dva navrata. Prvo se u 70. minutu našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i zaustavio je saigrača Federika Dimarka da poravna rezultat samo dva minuta od vođstva Sitija, da bi se u centru pažnje našao u samom finišu susreta.
Lukaku je sa tri-četiri metra uspeo da pogodi golmana Edersona u koleno, iako je imao imao da bira gle će glavom poslati loptu u gol širok sedam metara.
Ni to mu nije bilo dovoljno, pa je s punim pravom poneo epitet tragičara istanbulskog finala posle kog je Inter ostao na tri titule prvaka Starog kontinenta, dok je Siti prvi put zaseo na krov Evrope.
Inter - Siti - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SPORT
Čudesna priča Sitijevog heroja – jeftin auto i studentski dom recept za uspeh
Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SPORT
Razbijena kletva, mig koji se čekao 12 godina i poruka Realu: „Dolazimo po vas“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala