- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski klimatolog: Prestonica Rusije bi se usled klimatskih promena mogla izmestiti iz Moskve

CC0 / Pixabay / Termometar
Termometar - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Prestonica Rusije bi se, u najgorem scenariju usled promene klime i povećanja globalne prosečne temeprature za pet stepeni celzijusa u odnosu na kraj XIX veka, mogla premestiti u Sibir, procenjuje klimatolog Aleksej Kokorin.

„Potpuno je realno da se to dogodi ne baš oko 2050-2060. godine, već, recimo, oko 2080. godine“, naveo je za Sputnjik Kokorin.

Istovremeno, ističe on, temepratura na Zemlji će do tada svakako porasti za 2-2,5 stepena u odnosu na predindustrijsku epohu, odnosno, kraj XIX veka. To će dovesti do toga da će toplotni talasi početi da preplavljuju zemlju minimalno dva-tri puta češće.
„Odnosno, ona vrućina koju smo imali jednom u 10 godina, dešavaće se na svake tri godine. Moći će da se živi, ali biće potrebno adaptirati se“, objasnio je stručnjak.
U najgorem slučaju, prema njegovom mišljenju, temperatura na planeti će se povećati za 4,5-5 stepeni i onda će osam-devet leta od 10 biti abnormalno vrelih.

„To je, jednostavno, drugačiji život i znači da će leti u metropoli kao što je Moskva, sigurno biti nemoguće živeti. Nije isključena opcija da, ako stvarno bude tako loše, prestonica bude premeštena, na primer, u Krasnojarsk ili Novosibirsk“, pretpostavio je Kokorin.

Stručnjak dodaje da je ova varijanta razvoja događaja moguća, ali da je malo verovatna.
Pariski klimatski sporazum usvojen je 12. decembra 2015. godine na osnovu rezultata 21. konferencije Okvirne konvencije o klimatskim promenama u Parizu. Dokument je potpisalo 175 zemalja, uključujući SAD, Kinu i Rusiju.
Klimatski sporazum potpisan u Parizu prvi put u istoriji objedinio je napore svih svetskih država na obuzdavanju klimatskih promena. Njegov cilj je zadržati globalno otopljavanje u granicama 1,5 stepeni celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoom i ne dozvoliti da se prosečna globalna godišnja temperatura poveća za više od dva stepena do 2100. godine.
Antarktik - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
RUSIJA
Ruski naučnici otkrili razlog drastičnih klimatskih promena na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala