- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici otkrili razlog drastičnih klimatskih promena na Arktiku

CC0 / Pixabay / Antarktik
Antarktik - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Fizičari sa Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu su otkrili promene parametara Zemljine atmosfere, koje se dešavaju tokom više od dve nedelje i zaključili da to može biti razlog drastičnih promena temperature na Arktiku, rekli su za Sputnjik u Ministarstvu obrzovanja i nauke Rusije.
Velike promene u kolebanju atmosferskih parametara - pritisaka, temperatura i brzine vetra koje obuhvataju čitav sloj atmosfere nazivaju se planetarni talasi. Slične situacije u kolebanjima mogu trajati i do 30 dana.
Ruski naučnici su metodama matematičkog modeliranja istraživali uticaj na globalnu cirkulaciju atmosfere niza planetarnih talasa u periodu od tri do 16 dana. Modeliranje se odvijalo u Laboratoriji za istraživanje ozonskog sloja i gornje atmosfere u okviru programa Ministarstva za obrazovanje i nauku.
Pojedini fizičari su izučili uticaj planetarnih talasa u periodu od 16 dana, koji se redovno mogu naći u atmosferi, a koji su mnogo jači u zimskom periodu u severnoj hemisferi. Takvi talasi su ranije ispitivani na osnovu podataka koji su dobijeni sa satelita i radara. Međutim, ranije niko nije procenio utocaj talasa koji deluje 16 dana na promeni brzine vetra i temperature na planeti.
Rezultati eksperimenata su pokazali da takvi talasi mogu da izazovu poremećaje u stratosferi, što dovodi do ekstremnih zagrevanja i hlađenja na Arktiku i u umerenim geografskim širinama.
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
DRUŠTVO
Deset najvećih pretnji za čovečanstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala