- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najverniji saveznik Vašingtona: Šta je poruka ako Britanac dođe na čelo Alijanse

© AP Photo / Frank AugsteinBritanski ministar odbrane Ben Volas
Britanski ministar odbrane Ben Volas - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Ako na čelo NATO-a dođe predstavnik iz Velike Britanije, zemlje koja je najverniji saveznik SAD, odnosi između Alijanse i Rusije biće sve gori. Vašington i London će jačati svoje veze i isporučivati Ukrajini oružje u većim količinama.
Postojaće mogućnost eskalacije sukoba jer se napetost i tenzija neće osetiti samo na granicama Rusije, već i na severnom krilu, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da postoji mogućnost da sledeći generalni sekretar NATO bude predstavnik Velike Britanije.
„Možda, videćemo. Moramo da postignemo konsenzus u NATO-u i da vidimo šta će se desiti“, rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije za novinare sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Beloj kući, upitan da prokomentariše izglede za imenovanje britanskog ministra odbrane Bena Volasa za generalnog sekretara Alijanse.
On je dodao da još nije postignuta saglasnost o kandidatu za sledećeg generalnog sekretara NATO, a razgovori o tome će biti nastavljeni.

London – najverniji saveznik Vašingtona

Konstantin Blohin, vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka, kaže da mogućnost da na čelu Alijanse bude britanski ministar odbrane nije iznenađujuća.
„Ovo uopšte nije čudno. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija imaju poseban odnos. London i Vašington su veoma bliski prijatelji. Oni danas vode Hladni rat protiv Rusije i incijatori su antiruskih sankcija. Ove dve zemlje smišljaju razne provokacije i pokušavaju da konsoliduju ceo Zapad“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ruski politikolog Jurij Svetov podseća da je ranije bilo nekih razgovora o opcijama da za imenovanje generalnog sekretara NATO-a bude predstavnik Letonije ili Estonije.

„I nije isključeno da sada britanski premijer Riši Sunak utiče na američkog predsednika Džozefa Bajdena da na čelo NATO-a dođe britanski ministar odbrane Ben Volas. Sam Volas takođe želi ovu funkciju, pa će se verovatno i naći na čelu Alijanse. Ovaj čovek se predstavlja kao „strašni ratnik“ koji zna kako da „uništi“ Rusiju. Na ovom mestu će se sigurno naći neko iz Velike Britanije iz razloga što je ovo zemlja koja se u potpunosti potčinjava Amerikancima“, ističe naš sagovornik.

Slično mišljenje deli i ruski politikolog Vladimir Šapovalov koji kaže da je London najverniji saveznik Vašingtona.
„Ova zemlja je desna ruka Sjedinjenih Američkih Država u bloku NATO. SAD su glavni lider u ovoj organizaciji, a Velika Britanija zauzma odmah mesto posle njih. Pored toga, ne treba zaboraviti da nije Vašington taj koji upravlja mnogim akcijama Kijeva tokom borbenih dejstava, nego britanske vojne i obaveštajne službe“, decidan je naš sagovornik.

Jačanje veza između Vašingtona i Londona

Na pitanje šta će biti ako na čelo Alijanse dođe predstavnik Velike Britanije, Vladimir Šapovalov kaže da će ova moguća odluka još više ojačati vezu između Vašingtona i Londona.
„S druge strane, takva odluka će ojačati i poziciju Londona. A jačanje Velike Britanije istovremeno će dovesti do daljeg slabljenja i eliminisanja nezavisnosti vojno-političke sfere kontinentalne Evrope. Pre svega, njenih lidera – Francuske i Nemačke. Što se tiče Rusije, odnos Alijanse i ove zemlje se neće promeniti. NATO je u ratu sa Rusijom. I uopšte nije bitno ko će biti na čelo NATO-a. Ova organizacija će nastaviti da podržava Ukrajinu i šalje oružje“, upozorava naš sagovornik.
Prema mišljenju Konstantina Blohina, ako na čelo NATO-a dođe predstavnik Velike Britanije, može se očekivati pojačana antiruska histerija na informacionom prostoru.
„Trudiće se na sve moguće načine da demonizuju Rusiju. Naravno, nastaviće da podržavaju Ukrajinu, šalju oružje... Novi hladni rat između Rusije i Zapada trajaće decenijama. Oni našu zemlju neće tek tako lako ostaviti na miru“, naglašava stručnjak.

Odnosi između Alijanse i Rusije biće sve gori

Na pitanje kakvi se mogu očekivati odnosi između Rusije i Alijanse, Svetov kaže da će biti sve gori.
„Kada Rusija pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji, možda će početi neka vrsta revizije ovih odnosa. Možda će u nekim pitanjima doći do popuštanja tenzija. Ali, dok ne pobedimo, stvari će biti samo gore. Iz razloga što će podrška Ukrajini od strane NATO-a biti sve veća ako na čelo Alijanse dođe britanski predstavnik“, kaže ovaj stručnjak.
Mandat aktuelnog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga ističe 30. septembra 2023. godine.
Mediji su ranije pisali da Velika Britanija lobira da se za generalnog sekretara Alijanse imenuje ministar odbrane te zemlje Ben Volas. Volas je jednom prilikom upozorio da postoji pretnja od globalnog konflikta krajem dekade i to sa Rusijom i Kinom.
NATO - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Podstiču NATO na direktan sukob s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala