- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pušilin za Sputnjik: Ukrajinsko prisustvo u Artjomovsku je mit; Nova granica može da prođe duž Dnjepra

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVojnici u Artjomovsku
Vojnici u Artjomovsku - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Mit koji su proširile kijevske vlasti o „ukrajinskom prisustvu“ u Artjomovsku nema veze sa stvarnošću, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin u intervjuu za Sputnjik.

„Znate, ovo je tako tipično za ukrajinski režim i, imajući u vidu monopol na informacionu komponentu, oni sebi dozvoljavaju, i umnogome prilično uspešno, da čak obmanu svoju publiku. Nijednog ukrajinskog zločinca tamo nema, nijedan ukrajinski vojnik tamo ne postoji, grad je potpuno pod kontrolom Rusije. Mit o tome da je Artjomovsk, makar neki njegov deo (pod ukrajinskom kontrolom), apsolutno ne stoji“, rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, upravo to se dogodilo sa donjeckim aerodromom — Ukrajinci su ga u medijima „držali“ još dugo nakon što tamo odavno nije bilo nijednog njihovog vojnika. Ista situacija se, prema njegovim rečima, ponovila u Soledaru.

„Sa Artjomovskom je situacija još gora. Artjomovsk sam lično već ceo obišao i tamo je bio i (vicepremijer) Marat Šakirzjanovič Husnulin, koji je dao svoju ocenu o mogućnostima obnove. Ali, ukrajinski režim, istovremeno, nastavlja da demonstrira da je makar neki deo grada pod njihovom kontrolom“, objasnio je lider DNR.

On je zaključio da ukrajinska vojska uporedo sa tim pokušava nekako da poboljša svoje položaje na prilazima Artjomovsku, ali ruski vojnici te pokušaje sprečavaju.
Osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin saopštio je 20. maja da su ruske snage uspostavile punu kontrolu nad Artjomovskom.
Artjomovsk se nalazi u DNR severno od Gorlovke. To je važno saobraćajno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu.
Borbe za grad su trajale mesecima.

Referendum zbog naziva grada?

Pušilin se takođe osvrnuo i na naziv grada, rekavši da bi nakon obnove grada mogao biti održan zvaničan referendum o njegovom imenu, ali da je već sada jasno da lokalni stanovnici podržavaju ranije prihvaćeni naziv.
„Bio sam u mogućnosti da više puta razgovaram i sa evakuisanim građanima Artjomovska, kao i sa našim stanovnicima DNR i svi jednoglasno insistiraju na nazivu Artjomovsk. Zašto? Zato što od rođenja pamtimo i znamo ovaj grad kao Artjomovsk. On je nazvan u čast čoveka koji je svojevremeno osnovao Donjecku Krivorošku Republiku. Zašto moramo da ga drugačije nazivamo? To je naš simbolizam i naše mišljenje“, rekao je Pušilin.
On je istakao da je naziv grada Artjomovsk u skladu sa ukazom, prema kome se nazivi gradova i regiona republike vraćaju na one od 11. maja 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva.

Ukrajinske snage treba potisnuti najmanje 500 kilometara

Pušilin takođe smatra da ukrajinsku vojsku trenutno treba potisnuti najmanje 500 kilometara od administrativne granice novih regiona, a nova granica mogla bi da prođe duž Dnjepra, iako u budućnosti treba osloboditi celu Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, oslobađanje četiri nova ruska regiona u okviru njegovih administrativnih granica nije dovoljno, jer se granatiranje i diverzije sa ukrajinske strane u ovom slučaju nastavljaju.
„Ne zato što mi to hoćemo, već zato što nam je jasno sa kim imamo posla. Radi se o ukrajinskim režimu, koji je potpuno marionetski. Uopšte, Zapad, koji aposlutno kontroliše sve procese, naravno nema za cilj slobodnu, prosperitetnu Ukrajinu“, naglasio je Pušilin.
On je naglasio da je jedino rešenje – potisnuti Oružane snage Ukrajine što dalje.

„Sada se postavlja pitanje koliko daleko ih treba potisnuti da ne bi granatirali naša naselja? Trenutno to minimalno treba da bude 500 kilometara. Jasna nam je karta Ukrajine i razumemo gde bi mogla biti granica. To treba da bude Dnjepar kao prirodna barijera. Ali, opet, tu je sledeća situacija: mi smo sada pored Dnjepra i pravimo neku pauzu. Ali, neprijatelj će ovu pauzu zasigurno iskoristiti za pregrupisavanje kako bi se opet snabdeo naoružanjem i da bi isprao mozgove građanima koji su ostali u Ukrajini, ocenio je lider DNR.

On je dodao da ovakva perspektiva primorava „ruske snage da se u budućnosti ne zaustave na Dnjepru“.
„Smatram da dok Ukrajina ne bude potpuno oslobođena, pritom, bez ikakvih varijacija, neki region Poljske, nekei region Rumunije, neki region Mađarske, situacija se neće završiti, zaključio je on.
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
RUSIJA
Pušilin za Sputnjik: Kijev pokušao da probije liniju odbrane u DNR – napad uspešno odbijen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala