- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pušilin za Sputnjik: Kijev pokušao da probije liniju odbrane u DNR – napad uspešno odbijen

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Ukrajinske snage pokušale su da probiju liniju odbrane u DNR koristeći veliku količinu vojne tehnike, ali ruske jedinice su bile spremne i uspešno su odbile napad, izjavio je za Sputnjik v.d. lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
Kako je rekao, ruske trupe trenutno napreduju u veoma teškim okolnostima, s obzirom na novu tehniku koja je isporučena Kijevu, što je praćeno i gubicima.

„Međutim, ti gubici su neuporedivi sa gubicima protivnika koje su ukrajinski režim, ukrajinske oružane formacije pretrpele na različitim delovima fronta pokušavajući da probiju našu liniju odbrane. To se odnosi na gubitke i u ljudstvu i tehnici“, istakao je Pušilin.

On je precizirao da su u pokušaj napada bila uključena i oklopna vozila „leopard“, avioni i helikopteri protivnika.

„Vojnici kažu da do sada nisu videli toliku količinu vojne tehnike koja je istovremeno angažovana. Međutim, mi smo izvukli određene zaključke na osnovu drugih faza specijalne operacije i u velikoj meri smo bili spremni za te akcije. Jedinice su delovale koordinisano, u saradnji sa avijacijom, artiljerijskim jedinicama što je omogućilo da se dejstva protivnika odbiju prilično uspešno“, pojasnio je Pušilin, dodajući da su ruske snage uništile prilično veliki broj tenkova „leopard“.

Ukrajina će ponovo pokušati da krene u ofanzivu – Zapad traži rezulate

Kijevski režim se ne obazire na gubitke i preduzimaće nove pokušaje ofanzive, izjavio je za Sputnjik v.d. lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Nemamo nikakve iluzije da se sve završilo na ovome i da su ova tri dana kada su bili aktivni sve na šta su sposobni“, rekao je Pušilin.
Kako je dodao, postoji više razloga koji govore suprotno: prvi je to što Zapad podstiče Kijev da pokaže neki rezultat jer treba da polože račune pred poreskim obveznicima gde i na šta su potrošene ogromne sume novca koje su uložene u Oružane snage Ukrajine.

„Kao drugo, pojedine grupe, a ovde mislim na kijevski režim, ipak žele da postignu bar nekakav uspeh. To im je važno u političkom smislu. Zato se ne obaziru na žrtve, gubitke i ponovo će pokušati da izvedu ofanzivu“, ocenio je Pušilin.

Kako je saopštio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, Kijev je krenuo u dugo obećavanu ofanzivu na različitim sektorima fronta, koncentrišući veliku količinu vojne tehnike i ljudstva, ali ruske snage su osujetile sve pokušaje protivnika da napadne. Za tri dana ukrajinske snage su izgubile preko 3.700 vojnika.

Rušenje Kahovske HE

Kijevski režim se odlučio na rušenje Kahovske hidroelektrane strahujući od ofanzive ruskih Oružanih snaga, ocenio je Pušilin.
„Nije isključeno da su na neki način pokušali tako da se obezbede da bi mogli da se prebace na zloglasnu kontraofanzivu na drugim delovima fronta. Postoje dokazi za to poslednjih dana – maksimalno su se aktivirali u odnosu na prethodni period i po pitanju ljudstva i po pitanju tehnike, pri tome mislim i na tenkove 'leopard' i ostalo“, naveo je Pušilin.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je svesno to uradila.
„Znamo kome to ide u prilog, kakav je bio njihov cilj. Kod njih je crvenim ispisano: uništiti infrastrukturu i to onu ključnu. Oni preduzimaju korake kojima nanose štetu i sebi. Izgleda da su procenili da će sebi naneti mnogo manje štete, a da je za Rusiju to od ključnog značaja“, smatra Pušilin.
Kako je dodao, Donjecka Narodna Republika spremna je da, u slučaju potrebe, pomogne Hersonskoj oblasti u sanaciji posledica poplave nakon rušenja jednog dela Kahovske hidroelektrane.
„Hersonska oblast nam se do sada nije obraćala za pomoć. Ali u ovakvim situacijama mi se nalazimo u kontaktu i spremni smo da se odazovemo čim bude potrebno, nisu potrebna nikakva pisma. Međutim, u ovoj fazi kapaciteti koji su angažovani uspevaju da se izbore sa svim“, rekao je Pušilin, dodajući da u Hersonskoj oblasti već pomažu stručnjaci, uključujući spasioce sa Krima, iz Krasnodarskog kraja i Rostovske oblasti.
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
RUSIJA
Patrušev: SAD, Britanija i partneri u NATO-u treba da odgovaraju za dizanje Kahovske HE u vazduh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala