- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Majstorović za Sputnjik o zlatnoj pobedi nad Amerikom: Neko odozgo je imao drugačiji plan

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICDejan Majstorović i Mihailo Vasić
Dejan Majstorović i Mihailo Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Pričali smo pre Svetskog prvenstva da bismo voleli da igramo protiv Amerike u finalu, ipak je posebna težina pobediti Ameriku, uspeli smo, osvojili smo još jedno zlato za Srbiju rekao je Dejan Majstorović u intervjuu za Sputnjik posle pobede u finalu Svetskog prvenstva u basketu.
Srbija je postala zemlja basketa, Orlovi su po šesti put prvaci sveta, a pred njima je pala i reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država. Delovalo je da sve ide na ruku Amerikancima koji su imali i prednost od četiri poena kao i šut za pobedu, a onda...
Lopta izlazi iz koša što je Majstorović misli bio božji dar.
„Očigledno je neko odozgo imao drugačiji plan. U trenutku kada je Fridet šutnuo, ostao je sam, pogađao je celo prvenstvo. U glavi mi je bilo 'neće valjda'. Otišao sam na skok i verovao da neće ubaciti. Lopta je krenula da ulazi, ali je izašla. Prestao sam da razmišljam odmah o tom šutu i počeo da razmišljam kako da pobedimo. Lopta je izašla na neverovatan način“, rekao je Majstorović povodom prelomnog trenutka u meču posle kog su srpski basketaši dobili dodatnu motivaciju za nestvarni preokret.
Dejan Majstorović, Mihailo Vasić, Marko Branković i Strahinja Stojačić su momci koji predstavljaju sinonim za tim i ljubav prema svojoj zemlji. Želja za pobedom videla se u svakom trenutku, a njihovo umeće u kombinaciji sa Amerikancima u finalu bila je slika koja je predstavljala jedan od najboljih basketa ikada.
„Utisci su sjajni, tek sam dva dana kasnije stigao da pogledam finale. Još jedno zlato za Srbiju, finale je bilo možda jedna od najboljih utakmica ikada na Svetskom prvenstvu. Gubili smo 19:15 i uslei da se vratimo. Pričali smo pre prvenstva kako bismo voleli da u finalu igramo protiv Amerike jer je ipak posebna težina pobediti Ameriku, uspeli smo, osvojili smo još jedno zlato za Srbiju“, rekao je Majstorović koji je bio uzbuđen i nekoliko dana posle osvajanja zlata.
Srbija je na Svetskom prvenstvu u Beču bila jedina reprezentacija koja je imala pet igrača jer je njihov peti igrač bila publika koja je neisrcno bodrila i navijala tokom celog šampionata, na čemu je Majstorović izuzetno zahvalan.
„Svi komentarišu da u kojoj god zemlji da se održava Evropsko ili Svetsko prvenstvo Srbija ima puno navijača. Osećaj je fantastičan, na terenu je bilo ludilo. Stvarno su bili naš peti igrač, mnogo nam je značila podrška koja konstantno motiviše i drži te u igri. Uzeti medalju pred njima je fenomenalno, koš kad se da to je bilo kao da se dao gol. Žao mi je što nisu mogli svi da uđu, falilo je dve tri hiljade mesta. Dosta ljudi je ostalo sipred terena, pobedili smo i za njih“, poručio je Majstorović.
Kada je reč o podršci, posebno je Orlove iznenadila podrška Novaka Đokovića koji im je na društvenim mrežama čestitao na uspehu. Za uzvrat basketaši njemu žele 23. Grend slem.

„Iznenadili smo se kada smo videli čestitku. Novaka sam upoznao u Olimpijskom selu, puno nam znači njegova podrška. Za mene je on najveći sportista u istoriji, jedna takva veličina da isprati naš turnir i uspeh, osećaj je fenomenalan. Gledamo svaki njegov meč, želimo mu 23. grend slem i da bude sam na vrhu jer je u svemu najbolji“, poručio je Majstorović.

Kada je Srbija prvi put osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u basketu, Majstorović nije ni znao da se to takmičenje održava, a dve godine kasnije debitovao je za reprezentaciju.
„Iskreno, to prvenstvo 2012. godine igrao sam pet na pet i nisam znao da se igra Svetsko prvenstvo u basketu tri na tri. To je jedino prvenstvo koje sam propustio. Znam da su pričali da smo osvojili, ja sam mislio da je to neki turnir, da se svaki turnir zove Svetsko prvenstvo. Basket je neverovatno napredovao iz godine u godinu, ja sam počeo da se bavim basketom 2014. godine i stvarno napreduje u svetu. Do 2017. godine nas nisu znali, a onda svi znaju ko smo i šta smo. Sport je postao olimpijski, a mi smo njegovi pioniri. Izneli smo zajedno ovaj sport na svetsku scenu“, istakao je Majstorović.
Međutim, koliko god Srbija imala uspešne basketaše i košarkaše, u njihovim srcima postoji praznina jer ne uspevaju da pridobiju mlađe generacije da se ponovo vrate u dvorišta i treniraju. Nikola Jokić je nedavno rekao da bi i danas kada ode u Sombor pitao da li hoće neko sa njim na basket, a o tome je govorio i Majstorović.
„Sve je manje dece na terenima. Kada samo počinjali bilo je po šest sedam ekipa, igrao se basket na svakom ćošku. Nadam se da ćemo da ih podstaknemo da ponovo izađu napolje. Trudimo se da idemo po školama da pomognemo deci, da ih motivišemo da počnu da se bave sportom. Neka igraju fudbal, bitno je samo da se bave sportom“, poručio je na kraju razgovora sjajni Dejan Majstorović.
Strahinja Stojačić - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SPORT
Brka iz Srbije je „ugasio“ američku zvezdu /video/
Basketaši Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SPORT
MVP Stojačić za Sputnjik: „Nema lepšeg od svetske titule u dresu Srbije“
Dejan Majstorović i Mihailo Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
SPORT
Bečom se orilo „Bože pravde“– Majstorović ponosan: Borili smo se kao da je pitanje života i smrti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala